Lena Olin sommarpratar sommari i p1 Bild: Pontus Lundahl/TT

Lena Olin: "Lasse är vegan så det blir grönt på grillen"

Filmstjärnan om sköna sommarplanerna

Internationella filmstjärnan Lena Olin fördelar sina somrar mellan New York, Stockholms skärgård och skånska kusten. För Vardagspuls berättar sommarprats-aktuella Olin om årets semesterplaner.
Och det blir garanterat inga bad i svenska vatten...

Publicerad 2015-06-08 | Vardagspuls

Kikar man i Lena Olins cv så hittar man så väl Bergman-pjäser som Hollywood-filmer. Nu senast lockar hon till skratt i rollen som Viveka, Bruces brutalt ärliga svärmor i amerikansk-svenska serien ”Welcome to Sweden”.

Men i sommar kommer vi att få lära känna mer privata sidor av skådespelerskan Lena Olin, när hon sommarpratar för andra gången. Den första gången var 2007, men när hon inleder årets ”Sommar i P1”-säsong gör hon det med fokus på barndomen.

– Jag ska säga som det är, berätta om mitt liv och min barndom, kika bakåt och framåt. Det har jag aldrig gjort förut, så det känns läskigt. Men det är ett riktigt hedersuppdrag att få sommarprata.

Vad gör du annars i sommar?

– Vi kommer att tillbringa sommaren lite i Sverige och lite i USA, resa fram och tillbaka. Det blir lite jobb och lite semester. 

Hur håller du i gång i sommar?

– Jag gillar att röra på mig och jag håller igång genom att vara ute i naturen så mycket som möjligt. Jag går mycket, långa härliga promenader. När jag är här i Stockholm så blir det långpromenader på Djurgården. 

Vad lägger du på grillen?

– Min man (regissören Lasse Hallström, reds anmärkning) är vegan, så det blir mycket grönsaker på grillen. Zucchini, purjolök, majs, massor av gott grönt. Vi andra i familjen tycker mycket om kött och fisk, så kvällsmenyn på grillen brukar vara mycket grönsaker, mycket fisk och pyyyttelite kött.

Vilken plats i Sverige är din mesta sommarpärla?

– På somrarna är jag mycket nere på stranden vid vårt sommarhus i Skåne. Det är fantastiskt fint, men det blir inget dopp. Jag badar praktiskt taget aldrig i svenska vatten, för jag blir så jäkla kall. Så nej tack!

 

Fakta Lena Olin

Född: 22 mars 1955.
Familj: Gift med regissören Lasse Hallström, sonen Auguste från en tidigare relation och gemensamma dottern Tora.
Bor: Hus i Bedford utanför New York, i Skåne och i Stockholms skärgård och i lägenhet på Gärdet i Stockholm.
Bakgrund: Utbildad på Scenskolan i Stockholm och anställd på Dramaten 1980–Slog igenom internationellt i "Varats olidliga lätthet" 1988. Blev nominerad till en Oscar för filmen "Fiender", en berättelse om kärlek. Har regisserats av bland annat Ingmar Bergman, Roman Polanski, Sydney Pollack och Hasse & Tage. 
Aktuell: Med andra säsongen av komediserien "Welcome to Sweden" på TV4. Sommarpratar i P1 den 20 juni.