Christian Hellberg lagar biffar gjorda på älgfärs tillsammans med Olle Bensköld som fått chansen att laga mat med Christian genom Min stora dag. Från Vardagspuls den 19 oktober.

Min stora dag: Nu får Olle laga mat med stjärnkocken

Olle Bensköld som lider av en muskelsjukdom fick för en dag en av sina stora drömmar uppfyllda. Att få laga mat med en stjärnkock. I direktsändning i Vardagspuls fick han laga viltfärsbiffar med kocken Christian Hellberg.
– Det känns jättebra att få laga mat med Christian, säger Olle.

Publicerad 2015-10-19 | Vardagspuls

15-årige Olle Bensköld från Karlskrona har genom stiftelsen ”Min stora dag” fått en hel dag fylld av upplevelser, limousinfärd, hotellvistelse och god mat.
Hans önskan var att få laga mat med en känd kock. Och det är just det han fick göra i direktsändning med Vardagspuls kock Christian Hellberg.

På grund av sin muskelsjukdom kan Olle inte laga mat själv hemma – något som han tidigare älskat.
– Men han är alltid med hemma i köket och jätteduktig med smaker och har känsla för det och älskar att prova nya maträtter. Och han följer alla kockprogram på tv, säger Olles mamma Ulrika Bensköld. 

Sjukdomen påverkar livet mycket

Det är är extrem och ovanlig form av muskelsjukdomen hypomyeliniserande neuropati som Olle lider av vilket gör honom väldigt svag i kroppen vilket med tiden har gjort honom rullstolsburen.
– Jag sitter ju i rullstol – men jag lägger inte märke till det. Jag hittar andra vägar. Jag föddes med det så har ju levt med det hela livet, säger Olle.

Men hans muskelsvaghet påverkar även andningen.
– Det påvekar livet väldigt mycket. Han blir svagare och svagare och behöver mer hjälp och har en assistent i skolan, berättar Olles mamma Ulrika men poängterar att han är självständig och har stor integritet.
– Och han har gott om vänner och går i vanlig klass och trivs med livet. När du träffar honom ger han intryck av att vara en pigg och frisk person.

Nominerades på sin födelsedag

Men en vanlig förkylning kan i Olles fall bli mycket allvarlig.
– Han har svårt att hosta och då kan man få lunginflammation och det kan bli väldigt allvarligt, säger Ulrika Bensköld.  

I vintras låg han på sjukdom för en kraftig lunginflammation. Men inget ont som inte har något gott med sig heter det ju. För det var när Olle låg på sjukhuset som stiftelsen fick kontakt med hans föräldrar och det glada beskedet att han nominerats till Min stora dag fick han på sin fördelsedag.

Vad brukar du laga för mat själv Olle?
– Det är lite olika – men jag gillar grilla och thaimat

Hur känns det att vara med och laga mat med Christian?
– Det känns jättebra!

 

Det här fick Olle göra under sin dag

Olle och hela familjen, med mamma, pappa och syster, fick under en helg bo på SAS Radisson med hela familjen. Under dagen fick de ett Stockholmskort och åkte bland annat upp med hissen utanför Globen och besökte museer som Naturhistoriska, Vasamuseet och Aqvaria. Eftersom att Olle är intresserad av fordon så hämtade en limousin upp hela familjen och åkte till Hard Rock Café för att äta. 

Höjdpunkten för dagen var att få laga lunch med Christian Hellberg – som hela familjen bjöds på. Maten lagas även i direktsändning i Vardagspuls 19 oktober.