julplanering Bild: Johnér

Så motar du julstressen

Minnesreglerna som hjälper dig

Blir du lätt stressad när julen nalkas? Det finns en enkel minnesregel att ta till.
Följ de tre P-na: Planera, Prioritera och Prata med varandra.

Publicerad 2015-12-11 | Emma Åsberg

Prata om hur ni vill att julen ska bli, i god tid några veckor innan jul. Om ni utgår ifrån hur ni vill må och vad ni kan göra för att hjälpa varandra får alla ansvar och förtroende av varandra. Även barn kan med fördel vara med i en sådan här diskussion. De växer av ansvaret och får större förståelse för allt jobb.

Louise Hallin, Vardagspuls psykolog tipsar om att göra listor innan ni pratar med varandra, för att sedan jämföra och diskutera fram en jul som alla kan njuta av.
– När man har gjort en sådan plan – då går det inte att misslyckas! Glöm sedan gamla måsten, utom de ni bestämt att ni vill ha kvar. Vill ni till exempel inte åka runt till alla så gör inte det. Vill ni resa bort och fira helt själva, så gör det!

LÄS MER: Måste man fira jul med släkten?

Planera i förväg

Planera julköpen i förväg för att undvika stress. Allt från klappar till mat till pynt kan köpas online. Många gånger är det bättre att köpa något litet med mycket omtanke bakom än något du köpt mest ”för att”.

Så fixar du julen på en dag

Våga göra annorlunda tipsar Louise Hallin.

– Bestäm tidigt vad du ska köpa för julklappar och om du över huvud taget ska köpa några. I år finns det ingen som reagerar på att man säger att ”i år skänker vi våra pengar till hemlösa eller nyinvandrade, flyktingar, vad som helst”. Och att barn kan vara stolta över det om de får göra det, nöjda med det också. Det är en moral och etikhöjare, i allra högsta grad.

Prioritera

Prioritera det som är viktigast för just dig. Om Janssons kanske inte känns så viktigt men skinkmackan är absolut livsnödvändig för din jul, fokusera då på den. Och prioritera framförallt dig själv. Självklart ska du tänka på andra och vissa saker kommer du behöva kompromissa med, men inte allt. Man säger ofta att julen är barnens högtid, men om du plågar dig igenom den kommer de att märka det och påverkas.

Välj vilka du vill fira med

Prioritera därför också vilka du vill fira din jul med.
– Välj nogsamt vilka människor du ska spendera julafton med. Idag är det väldigt möjligt att tänka att ”i år tar jag med mig barnen och firar en alternativ jul för att jag vill hjälpa hemlösa och den här julen gör vi det; vi offrar vår tid och vår samvaro och sen så kanske vi har det jättemysigt på natten när vi kommer hem”. Bjud också in människor som är beredda att göra någonting för att julen ska funka för alla.