.

”Upplevelserna är viktigare än själva träningen"

På några år har han gått från att träna lite sporadiskt på gymmet – för fåfängans skull – till att köra extrem-lopp. Numera är rapparen Petter Askergren beroende av träning.
– Jag måste träna för att må bra mentalt.

Publicerad 2015-09-11 | Vardagspuls

Det är just nu bråda dagar för skivaktuelle Petter. Flera nya låtar som ska inövas, utsåld konsert på Gröna Lund i kväll, stenhårda swimrun-loppet Ö till Ö, som rankas som ett av världens tuffaste, nyligen avklarat och fler tuffa lopp som väntar runt hörnet.

Men det tog ett tag innan träningen tog fart på allvar för musikern. När Petter först började motionera för drygt tio år sedan handlade det mest om utseendet.
– Jag tränade kanske först av fåfänga. Men idag handlar det om aktivitet som jag behöver för att mentalt må bra. Jag blir lite piggare och mer motiverad till exempelvis jobbet tack vare träningen.

”Kroppen är tåligare än vad många tror”

Och gymtimmarna övergick till mängder av längder i simhallen och kilometrar i joggingspåret. Där upptäckte Petter att han gillade att springa i terräng.
– Och så hade jag kompisar som höll på med olika tävlingar och jag ville testa om jag också kunde.

Och det visade sig vara ett lyckat drag.  Sedan dess är lopp som Tough Viking, Wet rock race, Lidingöloppet och New York Marathon avverkade.
– Och jag tror att de flesta skulle klara av det. Kroppen är mer tålig än vad många människor tror.

En viktig inspirationskälla genom åren har varit personliga tränaren – Biggest loser-tränaren Mårten Nylén som Petter tränat en del för. Och så kan han även tacka sin fru som han tränar en hel del tillsammans med och som pushar och motiverar honom.

Men det är egentligen inte själva träningen som är det viktigaste för Petter utan äventyren som kommer på köpet. Tävlingsresorna, människorna, banorna, utmaningarna.
– För mig är upplevelserna viktigare än själva träningen. Jag försöker ha kul på vägen vad det än är.

Gillar det goda livet

­­Och han är noga med att det måste finnas balans i livet och inte gå åt det extrema åt något håll.
– Jag håller även på mycket med vin och är sommelier och man kanske kan tycka att de världarna kolliderar med varandra men jag lever efter mottot att inte polarisera för mycket. Bara för att jag tränar mycket behöver jag inte äta gräs och tugga bark. Jag försöker leva gott på alla plan. En lagom mängd av det mesta är bra tror jag. 

Petters träningsråd till nybörjare

Börja måttligt. Det är viktigt att inte gå ut för hårt. Öka takten succesivt.

Alltid med på turnén:

Mina löparskor. Jag kör fem kilometer eller en mil.