Baristan Alexander Ruas visar hur man gör en perfekt kopp kaffe. Från Vardagspuls den 23 oktober.

Proffsets 5 tips: Så maxar du kaffestunden

Alexander Ruas knep både för hemmet och kaféet

Får du aldrig till ditt kaffe hemma? Eller blir besviken på det du serveras på kafé?
Det finns några knep att ta till för att få en så bra kaffeupplevelse som möjligt.
Här ger baristan Alexander Ruas sina bästa tips.

Publicerad 2015-10-19 | Vardagspuls
  1. Alexander Ruas.När du brygger kaffe hemma – testa att köpa ett kaffe där det står på paketet vilken gård kaffet är odlat på. Det betyder nämligen att rosteriet har lagt extra mycket pengar på att köpa in råkaffet, vilket i sin tur betyder bättre kvalitet och smak.
  2. Hemma – mal kaffet direkt innan du brygger det. 80 procent av alla aromer och smaker försvinner nämligen inom 10 minuter från detta moment. Så köp en kvarn och njut av många fler av ditt kaffes potentiella smaker och aromer.
  3. Hemma – köp kaffe som är i säsong och nyligen rostat. Ha som tumregel att det blir smarrigare om kaffet rostades för mindre än 3 månader sedan. Klart att man vill dricka färsk skörd, färskrostat och färskbryggt, eller hur?
  4. På kafé – fråga baristan/personalen vilket kaffe de serverar. Inget svar? Då är de nog inte så intresserade. Rimligtvis bör de kunna berätta vilket land (eller om det är en blandning – vilka länder) kaffet kommer ifrån och även vilka som har rostat. Det visar på engagemang och omsorg råvarorna de jobbar med.
  5. På kafé – är det rent, fint och städat kring kaffemaskinerna? Att laga kaffe så att kunden får en god kopp kräver att man är fokuserad och bryr sig. Om det är smutsigt och kaotiskt runt espressomaskinen – ta istället en juice till bulle.