Rosita reser med barn Bild: Rosita Lincoln

Proffsets tips – så reser du med barnen

Tävling: Vinn Rositas reseguide för barnfamiljer

Sommaren är snart här och vi ska ut och resa. Rosita Lincoln vill inspirera till att inte bara åka till barnklubbar och all inclusive. Våga ge dig ut med dina barn. Rosita har har kommit med en ny bok full med tips och här är ett axplock av hennes bästa tips för dig som vill resa med barn.

Publicerad 2015-05-15 | Rosita reser/Vardagspuls

Topp 3 resmål med barn

Grekiska övärlden
Många öar där det är lätt att hitta en personlig favorit, oavsett om familjen vill ha en lokal och genuin atmosfär eller med faciliteter som stora hotellresort. Flera öar kan också lätt kombineras. 

Mallorca
Vacker och varierande ö på liten yta. Bra hotellprodukt och fantastiska stränder, med den mest barnvänliga i Alcudia – vågstilla och så långgrund att också de kortaste bebisben bottnar. Kontraster med charmiga byar och pulserande storstad och allt annat som familjen kan tänkas vilja ha oavsett barnens ålder. 

Aruba
Kombinera bekväma smidiga Europa med exotiska avslappnade Karibien, och du får Aruba. Välfungerande och med drömstränder samt högkvalitativ mat och shopping. Här rinner lugnet som balsam genom kroppen på både liten och stor. På Aruba går avslappnat barfotaliv på stranden hand i hand med lyxig elegans.

5 bästa gratisutflykter (eller billiga utflykter) med barn

Få aktiviteter är gratis, annat än allmänna lekplatser, stränder etc. Men visst kan du hitta billiga aktiviteter och utflykter att göra med barn!

Picknick i det gröna
Packa en smarrig picknick och ta också med en frisbee, en boll, badmintonracket, badkläder eller dylikt. Bjud med några kompisar så blir det ännu roligare!

Parkteater
Vissa städer bjuder in till gratis parkteater på sommaren

Museum
Vissa museum är gratis eller till en hyfsat liten kostnad och flera erbjuder barn- och familjerabatter. Ofta är det tillåtet och finns utrymme för att äta medhavd matsäck och du sparar en slant för lunch.

Parklek och 4H-gård
Lek och djur är alltid kul. 

visitXX.se
Besök stad eller kommuns hemsida för aktuella tips på gratis och billiga aktiviteter.
Till exempel ett kulturhus eller dylikt med barnvänliga sommarlovsaktiviteter, rabatterade hotellerbjudanden, minigolf, cykla dressin, badplatser och mer.

Att tänka på när du reser med barn

”Allt har sin tid”.
Att resa med barn är inte en konstant upplevelse eller ens en kontinuerlig utveckling av resemönster. Med barn byter resandet skepnad beroende på barnets utvecklingsfaser eller om familjen utökas.
Ha tålamod, ”allt har sin tid”.  Sett i backspegeln tar det inte så lång tid att vänta in de mer avancerade resedrömmarna till barnen har vuxit till sig lite.

Kompromissa lagom.
Det är skillnad på barns behov och barns önskemål. Ta hänsyn till barnens önskemål, men inte överdrivet mycket. Semestern är för hela familjen – också för de vuxna. Ni kanske kan vara vid stranden på förmiddagen och vid poolen på eftermiddagen. Locka till en bilutflykt med en lyxig glasspaus - och såklart den uppskattade kvantitetstiden tillsammans med mamma och pappa.

Mer utflykter!
Spendera inte hela semestern vid hotellets pool bara för att barnen vill det. Ät inte bara på hotellets restaurang/er. Utflykter ger stort mervärde till semestern! Gör minst en utflykt per vecka, och då räknas inte att besöka ett vattenland. Också charterbekanta turistresmål har smultronställen utanför allfartsvägarna. På så sätt blir utlandssemestern också en resa, och inte ”bara” semester.

Största misstagen vid resor med barn

Dålig flyglösning
Transporter är ofta det jobbigaste i samband med att resa med barn. Underlätta transporter och särskilt flygresan i mesta möjliga mån. Det kan innebära att välja en nattflygning om du ska resa långt. Att underhålla en bebis eller en livlig tvååring 11 dagtimmar i ett flygplan är inte det lättaste ...

Att sakna ett handbagage
Oavsett om på flygresan eller vid utflykt på resmålet, så underlättar ett välplanerat handbagage – alltså, en lättillgänglig väska med ett så kallad ”nödvärnskit”. För resan med bebis behöver du till exempel blöjor, nappar, våtservetter, välling, ombyteskläder. För resor med äldre barn, underhållning med pysselbok och iPad med film, snacks med mera. 

”Fel” resa för behoven
I vilken fas av familjelivet är ni? Är ni utmattade med nattsuddande bebis så är inte att föredra en intensiv citysemester. Kanske inte heller en långväga destination med stor tidsskillnad och eventuellt också flygbyten.
Att uppfylla drömresan under föräldraledigheten kan vara ett lyckokast – eller inte.
Reflektera över förväntningarna på resan, och applicera de på hur vardagen hemma är med sov- och matrutiner, aktiviteter. Funkar en roadtrip i USA med 10 månaders bebis fastspänd i bilbarnstol flera timmar om dagen?

Checklista inför avresa

Pass
Kontrollera i god att familjens alla pass är giltiga. Alla behöver pass, också bebisar. Att beställa ett nytt pass kan ta flera dagar, så var inte ute i sista minuten! Var uppmärksam på att det för inresa i vissa länder krävs att passet är giltigt minst sex månader efter hemkomst. 

Reseskydd
Se över familjens reseskydd. En bra reseförsäkring löser dock inte allt. Det är naturligtvis också viktigt vilken sjukvård som erbjuds dit ni ska resa. En aspekt ni bör ha tagit hänsyn till innan bokning av resan.

Packning
Gör en checklista för packningen och håll dig till den. Ta hänsyn till väderprognos och typ av semester. Matcha och kombinera, och kompromissa för att spara plats i resväskan. Handbagaget kan vara räddaren i nöden vid flygresa – packa, också, den smart. Och packa i tid!

Växla pengar
Det är bra att ha åtminstone lite lokal valuta vid ankomst. Det kan behövas köpa vatten eller snacks till barnen om det blir lång väntan för transporten till flygplatsen.

Biljett
Dubbelkolla på biljetten när incheckningen på flygplatsen stänger.

Alarm
Ställ minst två klockor på alarm för avresedagen.

/ Rosita Lincoln

Grattis, ni vann Rositas reseguide

Alla tips är tagna från resebloggaren Rosita Lincolns bok Rosita reser – Den perfekt guiden för din barnsemester.