Bild: Rosita Lincoln

Proffsets tips – så reser du med barnen

Tävling: Vinn Rositas reseguide för barnfamiljer

Sommaren är snart här och vi ska ut och resa. Rosita Lincoln vill inspirera till att inte bara åka till barnklubbar och all inclusive. Våga ge dig ut med dina barn. Rosita har har kommit med en ny bok full med tips och här är ett axplock av hennes bästa tips för dig som vill resa med barn.

Publicerad 2015-05-15 | Rosita reser/Vardagspuls

Topp 3 resmål med barn

Grekiska övärlden
Många öar där det är lätt att hitta en personlig favorit, oavsett om familjen vill ha en lokal och genuin atmosfär eller med faciliteter som stora hotellresort. Flera öar kan också lätt kombineras. 

Mallorca
Vacker och varierande ö på liten yta. Bra hotellprodukt och fantastiska stränder, med den mest barnvänliga i Alcudia – vågstilla och så långgrund att också de kortaste bebisben bottnar. Kontraster med charmiga byar och pulserande storstad och allt annat som familjen kan tänkas vilja ha oavsett barnens ålder. 

Aruba
Kombinera bekväma smidiga Europa med exotiska avslappnade Karibien, och du får Aruba. Välfungerande och med drömstränder samt högkvalitativ mat och shopping. Här rinner lugnet som balsam genom kroppen på både liten och stor. På Aruba går avslappnat barfotaliv på stranden hand i hand med lyxig elegans.

5 bästa gratisutflykter (eller billiga utflykter) med barn

Få aktiviteter är gratis, annat än allmänna lekplatser, stränder etc. Men visst kan du hitta billiga aktiviteter och utflykter att göra med barn!

Picknick i det gröna
Packa en smarrig picknick och ta också med en frisbee, en boll, badmintonracket, badkläder eller dylikt. Bjud med några kompisar så blir det ännu roligare!

Parkteater
Vissa städer bjuder in till gratis parkteater på sommaren

Museum
Vissa museum är gratis eller till en hyfsat liten kostnad och flera erbjuder barn- och familjerabatter. Ofta är det tillåtet och finns utrymme för att äta medhavd matsäck och du sparar en slant för lunch.

Parklek och 4H-gård
Lek och djur är alltid kul. 

visitXX.se
Besök stad eller kommuns hemsida för aktuella tips på gratis och billiga aktiviteter.
Till exempel ett kulturhus eller dylikt med barnvänliga sommarlovsaktiviteter, rabatterade hotellerbjudanden, minigolf, cykla dressin, badplatser och mer.

Att tänka på när du reser med barn

”Allt har sin tid”.
Att resa med barn är inte en konstant upplevelse eller ens en kontinuerlig utveckling av resemönster. Med barn byter resandet skepnad beroende på barnets utvecklingsfaser eller om familjen utökas.
Ha tålamod, ”allt har sin tid”.  Sett i backspegeln tar det inte så lång tid att vänta in de mer avancerade resedrömmarna till barnen har vuxit till sig lite.

Kompromissa lagom.
Det är skillnad på barns behov och barns önskemål. Ta hänsyn till barnens önskemål, men inte överdrivet mycket. Semestern är för hela familjen – också för de vuxna. Ni kanske kan vara vid stranden på förmiddagen och vid poolen på eftermiddagen. Locka till en bilutflykt med en lyxig glasspaus - och såklart den uppskattade kvantitetstiden tillsammans med mamma och pappa.

Mer utflykter!
Spendera inte hela semestern vid hotellets pool bara för att barnen vill det. Ät inte bara på hotellets restaurang/er. Utflykter ger stort mervärde till semestern! Gör minst en utflykt per vecka, och då räknas inte att besöka ett vattenland. Också charterbekanta turistresmål har smultronställen utanför allfartsvägarna. På så sätt blir utlandssemestern också en resa, och inte ”bara” semester.

Största misstagen vid resor med barn

Dålig flyglösning
Transporter är ofta det jobbigaste i samband med att resa med barn. Underlätta transporter och särskilt flygresan i mesta möjliga mån. Det kan innebära att välja en nattflygning om du ska resa långt. Att underhålla en bebis eller en livlig tvååring 11 dagtimmar i ett flygplan är inte det lättaste ...

Att sakna ett handbagage
Oavsett om på flygresan eller vid utflykt på resmålet, så underlättar ett välplanerat handbagage – alltså, en lättillgänglig väska med ett så kallad ”nödvärnskit”. För resan med bebis behöver du till exempel blöjor, nappar, våtservetter, välling, ombyteskläder. För resor med äldre barn, underhållning med pysselbok och iPad med film, snacks med mera. 

”Fel” resa för behoven
I vilken fas av familjelivet är ni? Är ni utmattade med nattsuddande bebis så är inte att föredra en intensiv citysemester. Kanske inte heller en långväga destination med stor tidsskillnad och eventuellt också flygbyten.
Att uppfylla drömresan under föräldraledigheten kan vara ett lyckokast – eller inte.
Reflektera över förväntningarna på resan, och applicera de på hur vardagen hemma är med sov- och matrutiner, aktiviteter. Funkar en roadtrip i USA med 10 månaders bebis fastspänd i bilbarnstol flera timmar om dagen?

Checklista inför avresa

Pass
Kontrollera i god att familjens alla pass är giltiga. Alla behöver pass, också bebisar. Att beställa ett nytt pass kan ta flera dagar, så var inte ute i sista minuten! Var uppmärksam på att det för inresa i vissa länder krävs att passet är giltigt minst sex månader efter hemkomst. 

Reseskydd
Se över familjens reseskydd. En bra reseförsäkring löser dock inte allt. Det är naturligtvis också viktigt vilken sjukvård som erbjuds dit ni ska resa. En aspekt ni bör ha tagit hänsyn till innan bokning av resan.

Packning
Gör en checklista för packningen och håll dig till den. Ta hänsyn till väderprognos och typ av semester. Matcha och kombinera, och kompromissa för att spara plats i resväskan. Handbagaget kan vara räddaren i nöden vid flygresa – packa, också, den smart. Och packa i tid!

Växla pengar
Det är bra att ha åtminstone lite lokal valuta vid ankomst. Det kan behövas köpa vatten eller snacks till barnen om det blir lång väntan för transporten till flygplatsen.

Biljett
Dubbelkolla på biljetten när incheckningen på flygplatsen stänger.

Alarm
Ställ minst två klockor på alarm för avresedagen.

/ Rosita Lincoln

Grattis, ni vann Rositas reseguide

Alla tips är tagna från resebloggaren Rosita Lincolns bok Rosita reser – Den perfekt guiden för din barnsemester.

Nyttiga sötsaker

Bild: Arla Köket

5 nyttiga enkla sötsaker

Enkla recept på sötsaker du kan njuta av med extra gott samvete. Från knapriga bars till kakor och godis.

Gråtfest och smoothies

Bild: Partaj

Här gör Partaj-gänget parodi på Vardagspuls

Rachel Mohlin, Maria Montazami, Eva Röse och många fler bidrog när det var dags för Kanal 5:s Partaj att göra parodi på Vardagspuls.

5 bästa tipsen

Bild: Johnér

Dejtingexperten: Så ska du bete dig på dejten

Tunghäfta eller babbel-Fia. Dejtingcoachen ger sina bästa tips inför och under dejten och råder dig till vad du inte bör göra.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Musiken i Vardagspuls

   Semmelspecial

   Bild: vardagspuls

   Så gör du Kristins chiasemla

   MAT & RECEPT Både gott och nyttigt. Det kan med andra ord inte bli mycket bättre än Kristin Kaspersens chia-semla. Här är receptet!

   Lär dig grundstegen

   Bild: Vardagspuls

   Här lär sig Mia och Agneta swingdans

   Superkul och ganska enkelt. Så här blir du kung eller drottning på dansgolvet.

   Marcus Mendes listar:

   Bild: Johnér, Spoilconcept

   Varje mans 9 måsten i badrumsskåpet

   VARDAGSLYX Frisören och skönhetsexperten Marcus Mendes listar dagens skönhetstrender för män och tipsar om hur hud och hår behåller sin lyster.

   Nya semmelwrappen?

   Bild: Vardagspuls

   Så gör du dina egna lussesemlor

   RECEPT Kan den här skapelsen bli nästa stora konditorsnackis? Nya succén är hälften semla, hälften lussebulle. Så här gör du den!

   Drinkrecept

   Bild: Vardagspuls-Peder

   Så gör du bartenderns goda äppeldrinkar

   VARDAGSLYX Bartender Luis Hernandez tipsar om goda äppeldrinkar – med eller utan alkohol.

   Halloween-sminkning

   Bild: Vardagspuls

   Farao: ”Känns som jag fått en skönhetsoperation”

   Här får Fredags–Farao en chock när han får se sig själv i spegeln: ”Jag blir rädd för mig själv”.

   Fixa frissan

   Bild: Vardagspuls

   Så enkelt får du till hårsvallet

   VARDAGSLYX Vinnaren i frisör–EM, Julia Siira, visar på Vardagspuls-Mia hur du själv får till det där vackra svallet. Så här gör du steg för steg.

   Mediterar varje dag

   Bild: Vardagspuls

   Bard: ”Jag är egentligen filosof”

   Hör Alexander Bard om vad musiken och meditationen gör för hälsan och vad som håller honom frisk och glad.

   #fourfitchallenge

   Bild: Instagram, Johnér

   Fyra plagg på en vecka – fixar du det?

   INSTAGRAM Fourfitchallenge sprider sig i sociala medier. Utmaningen: att bära fyra plagg under en hel vecka. Så här funkar det.

   Bild: Vardagspuls

   Charlotte Perelli: ”Vi ville ha en helg full av kärlek med våra vänner”

   KLIPP Charlotte Jensen Perrelli gifte sig nyligen i Frankrike. Mia träffade henne precis innan bröllopet.

   Klassresan

   Bild: IBL

   Så gick Sofia från såpakändis till prinsessa

   HOVREPORTERN LISTAR Hon är tjejen från Älvdalen som medverkade i en dokusåpa och prydde omslaget på en herrtidning – iklädd bikini och en orm. Så lyckades prinsessa Sofia skaka av sig dokusåpastämpeln.

   Höstens sminktrender

   Bild: Vardagspuls

   Steg för steg – så får din hy en vacker lyster i höst

   KLIPP & LISTA Makeup-artisten Jessica Wahlgren sminkade Vardagspuls-Mia och gav sina bästa tips för en vacker och färgstark höst.

   Bild: Husmorsorna presenterar: Hemmafest

   Allt för hemmafesten med husmorsorna

   MAT & RECEPT Fest handlar inte om pengar. Nej – det handlar om lust, god vilja och en öppen famn. Emma Hamberg och Anette Rosvall visar hur.

   Bild: TT

   Lena Olin: ”Lasse är vegan så det blir grönt på grillen”

   VARDAGSLYX Här berättar filmstjärnan Lena Olin om sin sommar. Det blir USA, Stockholm och skånska kusten – men absolut inga bad i svenska vatten.

   Bild: Vardagspuls-Peder

   Skrattfest med Fredags-Farao: ”Men vad är ni rädda för!?!”

   KLIPP Han är hejdlös, han är hämningslös, han kastar sig in i allt från lador till sexträning med stor nyfikenhet. Här är favoriterna med säsongens Farao – försök hålla dig för skratt om du kan!

   Imitation

   Bild: Vardagspuls

   Mia imiterar Maria Montazami – då dyker originalet upp

   KLIPP Vardagspuls-Mia gör en smoothie på Maria Montazamis vis. Imitationen blir så träffande att viss förvirring uppstår – hos fredags-Farao och den riktiga Maria Montazami.

   Skatta mer

   Bild: Johnér

   Skratt – den bästa medicinen?

   VARDAGSLYX Kanske är dina roliga klipp mer än bara tidsfördriv? Flera studier visar att de som skrattar mycket gör flera stora hälsovinster.

   Fiffiga husmorsknep

   Bild: Johnér

   7 tips till ditt eget hemmaspa

   VARDAGSLYX Tomt i kassan? Röj runt i köket så hittar du garanterat flera bra skönhetsprodukter. Tänd ett ljus och fixa ditt eget lyxiga hemmaspa.

   Bästa vännen

   Bild: Johnér

   Därför mår husdjursägare bättre

   VARDAGSLYX Mår du bra när du gosar med ditt husdjur? Inga konstigheter. Att hänga med husdjur har nämligen en positiv påverkan på ditt humör och ditt allmänna välbefinnande.

   Spotify-lista

   Bild: DN

   Gloria, 70, väljer sina discofavoriter

   LÅTLISTA Madelein Månsson är 70 år gammal. Som dj kallar hon sig Gloria. Här delar hon med sig av sina bästa discolåtar!

   Grattis kaffeälskare

   Bild: Johnér

   Ännu en anledning att bälga i sig

   VARDAGSLYX Kaffe som ett skydd mot cancer, kan det stämma? Ja, enligt ny forskning från amerikanska National Cancer Institute.