Bild: IBL

Så gick Sofia från dokusåpastjärna till prinsessa av Sverige

Johan T Lindwall: ”Hon kan röra sig i alla salonger”

Hon växte upp i Älvdalen, blev känd för svenska folket efter sin medverkan i en tv-såpa, syntes på modellbilder i tidningar som Slitz, kallades för nakenmodell i flera utländska medier – och gifte in sig i svenska kungahuset. En anmärkningsvärd klassresa – men som snarare kan ha varit till hennes fördel enligt hovreportern.
– Det har bidragit till att hon blivit folklig, säger Johan T Lindwall.

Publicerad 2015-10-06 | Vardagspuls

Från att ha varit iklädd endast bikini och med en orm ringlandes över kroppen till en brudklänning i hundratusen kronors-klassen. En osannolik klassresa? Nja, inte om du frågar hovreporten Johan T Lindwall. Han tycker inte att prinsessa Sofia har haft någon särskild stämpel som hon behövt skaka av sig. Snarare tror han att det varit positivt för henne att folk ser att hon är en vanligt tjej, en ”kvinna av folket”, precis som prins Daniel.
– Jag tycker det är fel att säga att hon hade någon stämpel innan. Hon har hela tiden varit en naturlig, rak och väldigt stark kvinna som från början. Jag vet att hon flera gånger fått frågan om hon ångrar sig och önskar att hon kunde ha det ogjort. Men hon står för vad hon gjort och det kanske ger lite perspektiv på det här med att komma från olika världar. Hon är ju verkligen en kvinna av folket.

Varför tror du att hon lyckats så bra med att gå från dokusåpakändis till prinsessa?

– Det finns en prins och prinsesskola på slottet där en rad experter inom olika genrer hjälper till. Någon kanske är specialist på kungahistoria och lär ut om Bernadotte-historien. Hon kan få hjälp inför en kungamiddag, vilka av alla tjugo bestick börjar man med? Hur sitter man? Vilka glas använder man? Det finns en massa olika experter på slottet som bidrar med sitt. Det finns en enorm kunskapsbank där, berättar Johan T Lindwall.
– Det kan även till exempel komma någon föreläsare från UD, jag vet att exempelvis Carl Bildt föreläste om svensk utrikespolitik på slottet. Någon annan kan berätta om en Nobelmiddag, hur det funkar, vad som sker, vad man gör.

”Fått en strikt prinsesslook”

Förutom historialektioner och vett-och etikett i hur man för sig på middagar har prinsessan fått experthjälp vad gäller klädval och stil.
– Hon har fått en strikt prinsesslook. Hon hade inte kunna fortsätta med de kläder hon hade. Det var samma sak för Daniel. Bort försvann kepsarna och militär-och kamouflagebyxorna.

Men det är inte bara prinsesskolan som hjälpt Sofia i sin förvandling. Även särskilda egenskaper tror han har spelat stor roll:
– Hon är spontan, otroligt social, verbal, lyhörd, eftertänksam och otroligt smart. Jag skulle inte säga att hon kanske är så bildad, men hon är streetsmart och kan anpassa sig så bra till olika miljöer och situationer. Och det tror jag är hennes största styrka och som gjort att hon smält in så bra i kungafamiljen.

Men ligger det henne på något sätt i fatet att hon varit modell och medverkat i en dokusåpa?

– Det har snarare bidragit till att hon blivit folklig. Folk ser att hon inte är den perfekta prinsessan. Så det kan snarare vara något positivt, säger han och pekar på prins Daniel:
– Vi har sett exempel på det från att Daniel kom in i familjen. Det stärkte monarkin, tvärtemot vad många trodde. Och jag är helt övertygad om att Sofia kan göra detsamma. Folk tänker att ”det kunde lika gärna vara jag”. I dag behöver du inte födas med blått blod.

I utländsk media har hon kallats för glamour- och nakenmodell?

– Det var den bild man hade. I dag ser man henne som prinsessa av Sverige. Jag var nere med henne i Sydafrika för två veckor sedan där hon gjorde ett bejublat framträdande inför Nelson Mandelas änka på Global child forum. Hon gjorde succé. För sin talteknik och spontanitet och för sitt sätt att ta människor. Allt ifrån stora politiker till hemlösa barn. Hon kan röra sig i alla salonger.

Vad skulle du säga är Sofias knep då?

– Jag tror det handlar om att vara ödmjuk och våga lyssna in omgivningen. Att vara ambitiös. Att vara framåt och våga ta för sig. Och att aldrig ge upp utan tro på sin sak. Det antydde paret ju själva i sitt bröllopstal och i bröllopssången i kyrkan; att de hade hela omgivningen emot sig men att de aldrig gav upp.

Sofia Kristina Hellqvist Bernadotte

Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Värmland.

Föddes den 6 december 1984 på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Familjen flyttade från Täby till Älvdalen 1991. Föräldrar är Erik och Marie Hellqvist. Sofia döptes i Tibble kyrka den 26 maj 1985.

I juni i år gilfte hon sig i slottskyrkan i Stockholm med Prins Carl Philip.

Sofia bor på Djurgården i Stockholm tillsammans med Prins Carl Philip.

Den 15 oktober meddelade paret att de väntar barn i april 2016.

Källa: Kungahuset.se

Nyttiga sötsaker

Bild: Arla Köket

5 nyttiga enkla sötsaker

Enkla recept på sötsaker du kan njuta av med extra gott samvete. Från knapriga bars till kakor och godis.

Gråtfest och smoothies

Bild: Partaj

Här gör Partaj-gänget parodi på Vardagspuls

Rachel Mohlin, Maria Montazami, Eva Röse och många fler bidrog när det var dags för Kanal 5:s Partaj att göra parodi på Vardagspuls.

5 bästa tipsen

Bild: Johnér

Dejtingexperten: Så ska du bete dig på dejten

Tunghäfta eller babbel-Fia. Dejtingcoachen ger sina bästa tips inför och under dejten och råder dig till vad du inte bör göra.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Musiken i Vardagspuls

   Semmelspecial

   Bild: vardagspuls

   Så gör du Kristins chiasemla

   MAT & RECEPT Både gott och nyttigt. Det kan med andra ord inte bli mycket bättre än Kristin Kaspersens chia-semla. Här är receptet!

   Lär dig grundstegen

   Bild: Vardagspuls

   Här lär sig Mia och Agneta swingdans

   Superkul och ganska enkelt. Så här blir du kung eller drottning på dansgolvet.

   Marcus Mendes listar:

   Bild: Johnér, Spoilconcept

   Varje mans 9 måsten i badrumsskåpet

   VARDAGSLYX Frisören och skönhetsexperten Marcus Mendes listar dagens skönhetstrender för män och tipsar om hur hud och hår behåller sin lyster.

   Nya semmelwrappen?

   Bild: Vardagspuls

   Så gör du dina egna lussesemlor

   RECEPT Kan den här skapelsen bli nästa stora konditorsnackis? Nya succén är hälften semla, hälften lussebulle. Så här gör du den!

   Drinkrecept

   Bild: Vardagspuls-Peder

   Så gör du bartenderns goda äppeldrinkar

   VARDAGSLYX Bartender Luis Hernandez tipsar om goda äppeldrinkar – med eller utan alkohol.

   Halloween-sminkning

   Bild: Vardagspuls

   Farao: ”Känns som jag fått en skönhetsoperation”

   Här får Fredags–Farao en chock när han får se sig själv i spegeln: ”Jag blir rädd för mig själv”.

   Fixa frissan

   Bild: Vardagspuls

   Så enkelt får du till hårsvallet

   VARDAGSLYX Vinnaren i frisör–EM, Julia Siira, visar på Vardagspuls-Mia hur du själv får till det där vackra svallet. Så här gör du steg för steg.

   Mediterar varje dag

   Bild: Vardagspuls

   Bard: ”Jag är egentligen filosof”

   Hör Alexander Bard om vad musiken och meditationen gör för hälsan och vad som håller honom frisk och glad.

   #fourfitchallenge

   Bild: Instagram, Johnér

   Fyra plagg på en vecka – fixar du det?

   INSTAGRAM Fourfitchallenge sprider sig i sociala medier. Utmaningen: att bära fyra plagg under en hel vecka. Så här funkar det.

   Bild: Vardagspuls

   Charlotte Perelli: ”Vi ville ha en helg full av kärlek med våra vänner”

   KLIPP Charlotte Jensen Perrelli gifte sig nyligen i Frankrike. Mia träffade henne precis innan bröllopet.

   Klassresan

   Bild: IBL

   Så gick Sofia från såpakändis till prinsessa

   HOVREPORTERN LISTAR Hon är tjejen från Älvdalen som medverkade i en dokusåpa och prydde omslaget på en herrtidning – iklädd bikini och en orm. Så lyckades prinsessa Sofia skaka av sig dokusåpastämpeln.

   Höstens sminktrender

   Bild: Vardagspuls

   Steg för steg – så får din hy en vacker lyster i höst

   KLIPP & LISTA Makeup-artisten Jessica Wahlgren sminkade Vardagspuls-Mia och gav sina bästa tips för en vacker och färgstark höst.

   Bild: Husmorsorna presenterar: Hemmafest

   Allt för hemmafesten med husmorsorna

   MAT & RECEPT Fest handlar inte om pengar. Nej – det handlar om lust, god vilja och en öppen famn. Emma Hamberg och Anette Rosvall visar hur.

   Bild: TT

   Lena Olin: ”Lasse är vegan så det blir grönt på grillen”

   VARDAGSLYX Här berättar filmstjärnan Lena Olin om sin sommar. Det blir USA, Stockholm och skånska kusten – men absolut inga bad i svenska vatten.

   Bild: Vardagspuls-Peder

   Skrattfest med Fredags-Farao: ”Men vad är ni rädda för!?!”

   KLIPP Han är hejdlös, han är hämningslös, han kastar sig in i allt från lador till sexträning med stor nyfikenhet. Här är favoriterna med säsongens Farao – försök hålla dig för skratt om du kan!

   Imitation

   Bild: Vardagspuls

   Mia imiterar Maria Montazami – då dyker originalet upp

   KLIPP Vardagspuls-Mia gör en smoothie på Maria Montazamis vis. Imitationen blir så träffande att viss förvirring uppstår – hos fredags-Farao och den riktiga Maria Montazami.

   Skatta mer

   Bild: Johnér

   Skratt – den bästa medicinen?

   VARDAGSLYX Kanske är dina roliga klipp mer än bara tidsfördriv? Flera studier visar att de som skrattar mycket gör flera stora hälsovinster.

   Fiffiga husmorsknep

   Bild: Johnér

   7 tips till ditt eget hemmaspa

   VARDAGSLYX Tomt i kassan? Röj runt i köket så hittar du garanterat flera bra skönhetsprodukter. Tänd ett ljus och fixa ditt eget lyxiga hemmaspa.

   Bästa vännen

   Bild: Johnér

   Därför mår husdjursägare bättre

   VARDAGSLYX Mår du bra när du gosar med ditt husdjur? Inga konstigheter. Att hänga med husdjur har nämligen en positiv påverkan på ditt humör och ditt allmänna välbefinnande.

   Spotify-lista

   Bild: DN

   Gloria, 70, väljer sina discofavoriter

   LÅTLISTA Madelein Månsson är 70 år gammal. Som dj kallar hon sig Gloria. Här delar hon med sig av sina bästa discolåtar!

   Grattis kaffeälskare

   Bild: Johnér

   Ännu en anledning att bälga i sig

   VARDAGSLYX Kaffe som ett skydd mot cancer, kan det stämma? Ja, enligt ny forskning från amerikanska National Cancer Institute.