Prinsessan Sofia Bild: IBL

Så gick Sofia från dokusåpastjärna till prinsessa av Sverige

Johan T Lindwall: ”Hon kan röra sig i alla salonger”

Hon växte upp i Älvdalen, blev känd för svenska folket efter sin medverkan i en tv-såpa, syntes på modellbilder i tidningar som Slitz, kallades för nakenmodell i flera utländska medier – och gifte in sig i svenska kungahuset. En anmärkningsvärd klassresa – men som snarare kan ha varit till hennes fördel enligt hovreportern.
– Det har bidragit till att hon blivit folklig, säger Johan T Lindwall.

Publicerad 2015-10-06 | Vardagspuls

Från att ha varit iklädd endast bikini och med en orm ringlandes över kroppen till en brudklänning i hundratusen kronors-klassen. En osannolik klassresa? Nja, inte om du frågar hovreporten Johan T Lindwall. Han tycker inte att prinsessa Sofia har haft någon särskild stämpel som hon behövt skaka av sig. Snarare tror han att det varit positivt för henne att folk ser att hon är en vanligt tjej, en ”kvinna av folket”, precis som prins Daniel.
– Jag tycker det är fel att säga att hon hade någon stämpel innan. Hon har hela tiden varit en naturlig, rak och väldigt stark kvinna som från början. Jag vet att hon flera gånger fått frågan om hon ångrar sig och önskar att hon kunde ha det ogjort. Men hon står för vad hon gjort och det kanske ger lite perspektiv på det här med att komma från olika världar. Hon är ju verkligen en kvinna av folket.

Varför tror du att hon lyckats så bra med att gå från dokusåpakändis till prinsessa?

– Det finns en prins och prinsesskola på slottet där en rad experter inom olika genrer hjälper till. Någon kanske är specialist på kungahistoria och lär ut om Bernadotte-historien. Hon kan få hjälp inför en kungamiddag, vilka av alla tjugo bestick börjar man med? Hur sitter man? Vilka glas använder man? Det finns en massa olika experter på slottet som bidrar med sitt. Det finns en enorm kunskapsbank där, berättar Johan T Lindwall.
– Det kan även till exempel komma någon föreläsare från UD, jag vet att exempelvis Carl Bildt föreläste om svensk utrikespolitik på slottet. Någon annan kan berätta om en Nobelmiddag, hur det funkar, vad som sker, vad man gör.

”Fått en strikt prinsesslook”

Förutom historialektioner och vett-och etikett i hur man för sig på middagar har prinsessan fått experthjälp vad gäller klädval och stil.
– Hon har fått en strikt prinsesslook. Hon hade inte kunna fortsätta med de kläder hon hade. Det var samma sak för Daniel. Bort försvann kepsarna och militär-och kamouflagebyxorna.

Men det är inte bara prinsesskolan som hjälpt Sofia i sin förvandling. Även särskilda egenskaper tror han har spelat stor roll:
– Hon är spontan, otroligt social, verbal, lyhörd, eftertänksam och otroligt smart. Jag skulle inte säga att hon kanske är så bildad, men hon är streetsmart och kan anpassa sig så bra till olika miljöer och situationer. Och det tror jag är hennes största styrka och som gjort att hon smält in så bra i kungafamiljen.

Men ligger det henne på något sätt i fatet att hon varit modell och medverkat i en dokusåpa?

– Det har snarare bidragit till att hon blivit folklig. Folk ser att hon inte är den perfekta prinsessan. Så det kan snarare vara något positivt, säger han och pekar på prins Daniel:
– Vi har sett exempel på det från att Daniel kom in i familjen. Det stärkte monarkin, tvärtemot vad många trodde. Och jag är helt övertygad om att Sofia kan göra detsamma. Folk tänker att ”det kunde lika gärna vara jag”. I dag behöver du inte födas med blått blod.

I utländsk media har hon kallats för glamour- och nakenmodell?

– Det var den bild man hade. I dag ser man henne som prinsessa av Sverige. Jag var nere med henne i Sydafrika för två veckor sedan där hon gjorde ett bejublat framträdande inför Nelson Mandelas änka på Global child forum. Hon gjorde succé. För sin talteknik och spontanitet och för sitt sätt att ta människor. Allt ifrån stora politiker till hemlösa barn. Hon kan röra sig i alla salonger.

Vad skulle du säga är Sofias knep då?

– Jag tror det handlar om att vara ödmjuk och våga lyssna in omgivningen. Att vara ambitiös. Att vara framåt och våga ta för sig. Och att aldrig ge upp utan tro på sin sak. Det antydde paret ju själva i sitt bröllopstal och i bröllopssången i kyrkan; att de hade hela omgivningen emot sig men att de aldrig gav upp.

Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Värmland.

Föddes den 6 december 1984 på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Familjen flyttade från Täby till Älvdalen 1991. Föräldrar är Erik och Marie Hellqvist. Sofia döptes i Tibble kyrka den 26 maj 1985.

I juni i år gilfte hon sig i slottskyrkan i Stockholm med Prins Carl Philip.

Sofia bor på Djurgården i Stockholm tillsammans med Prins Carl Philip.

Den 15 oktober meddelade paret att de väntar barn i april 2016.

Källa: Kungahuset.se

Johan T Lindwall listar

1. Gick i prinsesskola.

2. Är lyhörd, anpassningsbar och öppen för nya möten och situationer.

3. Är ambitiös, framåt och vågar ta för sig.

4. Står upp för vad hon gjort – ångrar inget, blickar framåt.