Sanna Lundell Bild: Jessica Gow/TT

Sanna Lundell: "I sommar kommer jag att ha mobilförbud"

Avslöjar hemligheten bakom lyckan i sitt sommarprat

Dubbelt aktuella Sanna Lundell kommer i sommar att berätta hur hon lyckats förbli en så lycklig person trots svårigheterna på vägen.
Dessutom blir det örtodling till hästarna och mobilfritt.
Författaren och programledaren berättar för Vardagspuls om sin sommar.

Publicerad 2015-06-15 | pernilla@vardagspuls.se

Med programmet "Djävulsdansen" satte hon och Ann Söderlund fokus på en grupp som ofta glöms bort när man pratar missbruk: de anhöriga. Och hyllningarna har haglat över programledarduon, som nu även släpper boken "Djävulsdansen". Men även en bokaktuell programledare måste ju få vara en smula ledig – men först inleder hon den varma säsongen med ett sommarprat. 

Hej Sanna, vad ska du sommarprata om?

– Jag har ägnat mina senaste tre år åt medberoende och anhörigskap och det är ganska tunga ämnen. Det är mycket kris, smärta och lidande, och jag har ett stort behov av att berätta om vad som har gjort mig till en god överlevare. Jag har haft vissa element i mitt liv som har gjort att jag har klarat mig igenom det här svåra och tuffa på ett bra sätt, och slutat som en hyfsat välfungerande person. Och jag är en väldigt glad person, vilket kan vara lite paradoxalt för många. Folk frågar hur jag kan vara så positiv. För jag är det, och jag känner mig lycklig 99 dagar av 100 när jag vaknar. Så det tänker jag prata om.

Spännande! Vad händer annars i sommar?

– Jag ska vara ledig! Och jag säger det med eftertryck, för det är väldigt sällan jag får vara det eftersom jag är frilansare och har ägnat nästan alla mina somrar åt att vikariera på någon tidning eller ha panik över något jobb som ska lämnas in. Men nu i år ska jag faktiskt vara helt ledig i tre veckor, och jag tänker ha mobil- och datorförbud för mig själv, så att jag verkligen kan koppla av. Avancerat ledig med andra ord, och det ska bli jätteskönt.

Blir det en semester i Sverige eller reser ni utomlands?

– Vi sticker till Mallorca. Jag har längtat efter sol och värme den här kalla våren, så det ska bli jätteskönt. Sola, bada och äta gott. Det gör inte ens något att det regnar just nu, när jag vet vad jag har framför mig.

Hur rör du på dig i sommar?

– Jag rider, och det är verkligen en sommarsport, särskilt i Sverige. Jag passar på att rida så mycket som det bara är möjligt, ut i naturen. Men det är också tävlingssäsong. Och jag tävlar inte själv, men min dotter gör det, så vi kuskar runt mellan olika tävlingar. Det är jättenervöst att vara mamma och sitta och titta på! Jag förstår inte ens varför jag pushat in henne i den här sporten, det är ju helt livsfarligt, jag tror att hon ska dö hela tiden!

Vad kommer du att äta i sommar?

– När jag äter kött så ska det vara svenskt och ekologiskt. Jag är inte vegetarian, men jag är väldigt noga med vad jag har på tallriken. Och när jag grillar så blir det helst skaldjur och grönsaker.

Några mysiga sommarsysslor?

– Jag har precis anlagt en örtagård till mina hästar, och det är väldigt mysigt att pyssla med. Jag började med det eftersom jag reagerade på att det var så mycket skräp i hästfodret. Till människor tänker vi på att råvarorna ska vara närodlade och fria från gifter, men till hästar ger vi tydligen precis vad som helst. Så nu gör jag en stor satsning med örter som jag ska skörda och torka inför vintern. 

Hamnar de där örterna på ditt eget middagsbord också?

– Jadå. Förra året gjorde jag och mamma ett mensvärks-té. En blandning av brännässla, malört och citronmeliss. Alla tre är kramplösande och så är det mycket järn i brännässlorna. Mamma har alltid varit superintresserad av örtodling, och jag har börjat läsa på om det i år. Jag älskar att odla, det är superhärligt.

Vad läser du i sommar?

– Vi håller på med en ny säsong av ”Djävulsdansen” som handlar om att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa, så jag kommer att läsa en hel del litteratur kring det. Nytto-läsning, helt enkelt.

Fakta Sanna Lundell

Gör: Programledare, författare och bloggare.
Född: 1 januari 1978.
Bor: Lägenhet på Södermalm och hus på Ingarö.
Familj: Särbon Mikael Persbrandt, skådespelare, som hon har sönerna Igor (född 2006) och Lo (född 2009) med. Har dottern Olga (född 2001) med sångaren Wille Craaford.
Bakgrund: Är religionsvetare i grunden. Senare journalist, praktiserade först som reporter på Amnesty press. Prisad bloggare.
Aktuell: Med boken ”Djävulsdansen: Bli fri från medberoende” som hon skrivit tillsammans med Ann Söderlund. Är sommarvärd i P1 den 18 juli. Bloggar på Hästliv.nu.