Bild: Johnér

Hur rädda behöver vi vara för Zikaviruset?

Experten reder ut

På kort tid har zikaviruset spridit skräck runt om i världen. Flera länder uppmanar kvinnor att inte bli gravida och på måndagen klassades viruset som ett hot mot internationell folkhälsa av WHO. Men vad är egentligen det här viruset? Hur farligt är det och behöver vi vara rädda?
– Nej, man behöver inte vara rädd och det kommer inte sprida sig till Sverige, säger Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar.

Publicerad 2016-02-02 | Senast ändrad 2016-05-03 | Vardagspuls

De senaste veckorna har vi hört flera rapporter om det just nu mest fruktade viruset i många tropiska länder där de smittbärande myggorna finns. Bilder har kablats ut världen över på missbildade barn med hjärnskador och för små huvuden. Anledningen är att deras mammor smittats med zikaviruset under graviditeten.

Nödläge för internationell folkhälsa

Tidigare i veckan klassade Världshälsoorganisationen, WHO, zikaviruset som ett nödläge för internationell folkhälsa, vilket innebär att epidemin går in under det som kallas för Internationella hälsoreglementet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men hur rädda behöver vi egentligen vara? Björn Olsen som är professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet manar till lugn. Först och främst; viruset finns inte i Sverige och kommer heller inte att komma hit, bortsett från enstaka fall på grund av det ökande resandet. Men smittan kan bara överföras från myggan och inte människor emellan.
– Det är ett myggburet virus som kan infektera människor via myggstick.

Skulle du åka till något land där risken för smittan är stor är det ändå för de flesta ofarligt att smittas berättar han. De flesta som insjuknar, behöver sällan uppsöka sjukvård.

Smitta kan leda till fosterskador

De som bör se upp är däremot gravida kvinnor då man på senare tid sett utbrott i bland annat Brasilien som misstänks ligga bakom flera allvarliga neurologiska komplikationer hos nyfödda barn vars mammor smittats under graviditeten.

Viruset är dock inget nytt fenomen utan tros ha funnits i hundratals år enligt Björn Olsen. Det upptäcktes första gången i Zikaskogen i Uganda i Afrika 1947 – därav namnet. Där har det dock inte skett något större utbrott eftersom människor har hunnit utveckla immunitet mot det. Att det senare fått sådan spridning beror på människors resande till andra tropiska länder där myggan kan överleva. 
– Anledningen till att det har spridits till exempelvis Sydamerika är att mygglarver har följt med via handel med exempelvis gamla bildäck eller att infekterade människor fört med sig viruset i sitt eget blod.

Funnits länge

Så att det har blivit sådan uppmärksamhet kring det just nu är alltså att man nu börjat upptäcka komplikationer, som utvecklingsstörningar hos barn vars mammor smittats med viruset under graviditeten.
– Viruset har flugit lite under radarn tidigare för det har varit rätt milda symptom, som feber och utslag. Men plötsligt ser man fler fall än förväntat och fler fall av missbildade barn som man koppar till det här.

Det brasilianska hälsoministeriet uppger att över 3 500 bebisar har fötts med för små huvuden sedan oktober förra året, vilket kan jämföras med 150 inrapporterade fall under hela 2014. 
– Så det är en dramatisk ökning, säger Björn Olsen men menar att vi i Sverige inte behöver vara rädda för viruset.
– Det är inte särskilt farligt för människor generellt, man kan inte dö av det. Men hos gravida kvinnor finns det en ökad risk för fosterskador, men den risken är säkert försvinnande låg.

Vad innebär det att WHO klassat det som ett nödläge för internationell folkhälsa?

– De har gjort det för att få mer uppmärksamhet kring det här viruset. Det är inte ett globalt hot, men ett krisläge för de drabbade regionerna. Men det kommer inte bli en pandemi utan en epidemi.

Och Björn Olsen tror att det här är en epidemi som troligtvis har sin boom nu och som kommer klinga av efter några år allteftersom fler bygger upp ett immunförsvar mot viruset. För att bekämpa utbrottet i nuläget behövs myggbekämpning och stöd till kvinnor som är gravida i de aktuella områdena enligt WHO.

Björn Olsen säger att det på lång sikt kan behöva utvecklas ett vaccin, men det kan ta tid.
– Att utveckla ett vaccin skulle kunna vara ett alternativ. Men det kanske inte är så lätt som man tror, det kan ta tid. Och det kan vara svårt rent logistiskt också, att distribuera det till så många människor.

Kan det komma till Sverige i framtiden?

– Nej, det kommer inte till Sverige. Vi kommer se enstaka fall med zikavirus på grund av det ökande resandet. Men vi behöver inte vara rädda. 

Fotnot:

I början av maj kom nya uppgifter från amerikanska och bralilianska forskare rapport som visar att konsekvenserna av Zika-viruset kan vara värre än tidigare befarat, skriver Dagens nyheter. Uppemot var femte gravid kvinna som smittats av viruset riskerar enligt forskarna att föda barn som drabbas av även andra skadliga neurologiska sjukdomar – inte bara mikrocefali.

 

Frågor och svar om Zikaviruset

Vad är zikavirus?

Zika är ett flavivirus besläktat med dengue-, west nile-feber och japansk encefalit som sprids av myggor. Apor tros vara värden för viruset i naturen. Zikavirus finns i de flesta tropiska länder. Viruset isolerades första gången 1947 i Uganda. Mindre utbrott har tidigare förekommit i Afrika och Sydostasien, det första stora utbrottet inträffade 2013 i Polynesien och sedan 2015 har det påvisats i flera länder i Syd och Centralamerika och Karibien och fler länder i regionen kan väntas få utbrott. Därför bör man söka uppdaterad information inför resa, till exempel hos den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC eller Världshälsoorganisationen WHO.

Vilka är de vanligaste symtomen?

En av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symptom, de vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. I allmänhet varar symtomen 2-7 dagar. Symtomen är desamma som vid dengue som också smittas via myggor.

Vanligen ger zikainfektion inga komplikationer. Under utbrotten i Polynesien och Brasilien har infektionen dock i vissa fall misstänkts kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer som skadar fostret hos gravida kvinnor.

Finns det koppling mellan zikavirus och medfödda missbildningar av hjärnan?

I det pågående utbrottet i Brasilien rapporteras om ett ökat antal nyfödda med mikrocefali som misstänks kunna vara associerade till zikavirusinfektion. Sambandet och eventuell risk är i dagsläget inte klarlagd och utredning av detta pågår för närvarande.

Ska man undvika att resa till länder med spridning av zikavirus om man är gravid?

Om man är eller försöker bli gravid så anser Folkhälsomyndigheten att man bör väga in risken för zikavirusinfektion tillsammans med övriga risker vid resa till tropikerna. Konsultera läkare eller mödravårdscentral inför resor där det finns zikavirus och andra tropiska sjukdomar för att få råd om förebyggande åtgärder och om man bör överväga att ändra sina resplaner.

Kan infektion med zikavirus utgöra en risk för framtida graviditeter?

Det är mycket som ännu är oklart med kopplingen mellan zikavirusinfektion och eventuella fosterskador, men det finns inget som talar för en kvarstående risk för framtida graviditeter. Normalt klarar kroppen av infektionen och man utvecklar immunitet efter genomgången sjukdom som troligen är livslång.

Hur stor är risken att drabbas av zikavirusinfektion?

I länder där omfattande smittspridning förekommer finns risk att även turister smittas av viruset om de blir myggbitna. Risken att en mygga bär på viruset varierar säkert stort mellan olika områden. Zikavirus kan överföras via blod. Blodgivning efter vistelse i tropiska länder är inte tillåtet under den närmaste tiden efter hemkomst enligt Socialstyrelsens regler för blodgivning.

Hur stor risken är att fostret skadas om man får infektionen, eller när under graviditeten risken är störst vet man inte i dag. Detta gör det mycket svårt att uppskatta hur stor risken är att drabbas om man reser till ett land där smittan förekommer. Sannolikt är risken vid varje enskilt myggstick mycket liten och kan minskas ytterligare om man skyddar sig från att bli myggbiten. I nuläget bedöms risken att drabbas av allvarliga komplikationer för resenärer i allmänhet som liten.

Hur kan man skydda sig mot zikavirus om man är i tropikerna?

Zikavirus sprids via myggor och för att skydda sig ska man därför undvika att bli myggbiten. För att skydda sig mot myggstick är det därför viktigt att skydda sig hela dygnet. Myggmedel, heltäckande kläder och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering kan minska risken att bli biten. 

Om man har blivit myggbiten under resa, ska man testa sig då?

Nej, man bör inte testa sig om man inte har haft symtom. Har man blivit myggbiten och haft en symtomfri infektion eller tillfrisknat har kroppen hanterat sjukdomen och man utvecklar immunitet mot smittämnet som antagligen är livslång.

Behandling

Det finns i dagsläget inget förebyggande vaccin. För att förhindra uttorkning rekommenderas vila, att hålla febern nere och dricka mycket vatten. 

Fler frågor och svar hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Svullen mage?

Bild: Pixabay, press.

Här är sjukdomen som lätt kan förväxlas med IBS

KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson möter ofta kvinnor som tror att det är IBS som orsakar deras besvär i magen. Men det finns en annan sjukdom som ger liknande symtom.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Rosa månad

   Bild: Johnér och Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation

   Så undersöker du dina bröst

   KROPP & HÄLSA Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor i Sverige. Vilken dag i månaden blir din klämdag? 

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Ta en paus!

   Bild: Moa Alexandersson

   3 smarta övningar mot onda axlar

   MOTION & TRÄNING PT-Leila ger dig övningarna som garanterat får dina axlar, rygg och nacke att slappna av.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Den här månaden väger vi som minst

   KROPP & HÄLSA Vilken månad väger vi egentligen som minst? Och vilken som mest? Internationella forskare har hittat svaret. 

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Dietistens viktknep

   Bild: Johnér, press.

   Tre tips för dig som vill gå ner i vikt

   KROPP & HÄLSA Tänk på det här nästa gång du är i affären.

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Svåra magproblem

   Bild: Beatrice Larsson

   Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

   KROPP & HÄLSA I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig. ”Träningen får mig att känna mig psykiskt starkare”

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Du blir lyckligare av att bo ensam

   KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Livsviktigt!

   Bild: Mia Carlsson, Johnér

   Därför är beröring smärtlindrande – på riktigt

   KROPP & HÄLSA Att blåsa eller pussa på ett skrubbsår fungerar faktiskt – smärtan går ner. Och det har inget med placeboeffekten att göra. Läkaren och professorn Kerstin Uvnäs Moberg förklarar varför. 

   Glassigt värre!

   Bild: Arla Köket

   6 snabba recept på hemgjord glass

   MAT & RECEPT. Testa att göra din egen glass, det är så gott! Här är sex recept på allt från snabb bärglass utan frystid till glasspinnar med vanilj och krossad saltlakrits.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   Husmorsknep!

   Bild: Pixabay

   Så enkelt blir du av med bananflugorna

   MAT & RECEPT Bananflugorna vägrar att lämna ditt hem men vi vet hur du blir av med eländet en gång för alla.

   Köttfritt!

   Bild: Johnér

   6 vegetariska livsmedel som innehåller mycket järn

   KROPP & HÄLSA Har du järnbrist och är trött på att bli pushad till att käka blodpudding? Vardagspuls reder ut alla vegetariska kostråd som motverkar järnbrist. 

   Hillevi Wahl

   Bild: Johnér

   ”Jo, man får visst prata med barn om övervikt”

   KROPP & HÄLSA Är det ok att prata vikt med sitt överviktiga barn? Absolut, tycker Hillevi Wahl som här ger sig in i debatten. Här är hennes synpunkter – och goda råd.

   Den dolda folksjukdomen

   Bild: Johnér, Privat

   Karin slutade andas i sömnen varje natt

   KROPP & HÄLSA I flera år led Karin av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon fick reda på vad det var hon drabbats av.

   Bättre med tupplur!

   Bild: Johnér

   Sömnexperten: Därför ska du inte sova ikapp på helgen

   KROPP & HÄLSA Brukar du ligga och dra dig på helgmorgnarna för att du sovit för lite under veckan? Det kan vara det som är roten till problemet, menar sömnforskare. Det är bättre att ta korta tupplurer på dagen.

   Vilken viktresa!

   Bild: Ramona Gren

   Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

   KROPP & HÄLSA När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog och gjorde en gastric bypass-operation – som misslyckades. Nu har hon gått ner 88 kilo – helt på egen hand.

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Därför dricker vissa mer kaffe

   KROPP & HÄLSA Nu har forskarna kommit fram till varför somliga nöjer sig med en kopp kaffe medan andra vill ha fler.

   Kräftskiva!

   Bild: Pixabay, press.

   Dietisten: Därför ska du frossa i kräftor

   KROPP & HÄLSA Kräftor innehåller en massa nyttigheter och är dessutom IBS-vänliga. Dietisten Sofia Antonsson tipsar om hur du gör årets kräftskiva lite nyttigare. 

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Smarta listan

   Bild: Johnér, Pixabay

   Mellanmål som mättar och bränner fett

   KROPP & HÄLSA Det du äter mellan måltider kan vara en stor bov när vågnålen rör sig uppåt. Här är 5 mellanmål som både mättar och bränner fett.

   Kom igen!

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 smarta knep som hjälper dig att orka morgonträna

   MOTION & TRÄNING Fingrarna letar sig gärna till snooze-knappen, eller hur? Men förmodligen inte efter att du läst det här!

   Ta i lite hårdare

   Bild: Moa Alexandersson, Johnér och Pixabay

   Så vet du att du orkar mer under ditt träningspass

   MOTION & TRÄNING PT-Leila guidar dig till en bättre form och ger dig typiska tecken på att du egentligen klarar av att ge mer under ditt pass.

   Maghälsa

   Bild: Pixabay och press

   Vegetarian och IBS? Ät så här!

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson: "Vissa ersättningsprodukter kan ställa till med stora problem för magen"

   Kort & koncist!

   Bild: Johnér

   Därför bör du satsa på korta men många pass

   MOTION & TRÄNING Långa pass lite färre dagar i veckan eller korta pass som du kör ofta? Här är anledningen till att du får ut mer av din träning om du kör kort men intensivt!

   Vi reder ut

   Bild: Johnér

   3 myter om fettförbränning – och vad som egentligen gäller

   MOTION & TRÄNING Det finns många seglivade myter om hur du bränner mest fett. Men vad är det egentligen som gäller? Vi slår hål på de vanligaste myterna.

   När magen strejkar

   Bild: Shutterstock

   Knepen som hjälper mot en förstoppad mage

   KROPP & HÄLSA Aj, aj. Det kan göra ont att vara förstoppad men vi vet hur du får fart på den hårda magen igen.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér

   Så ska du träna om du har inkontinens

   MOTION & TRÄNING Kommer det några droppar kiss när du är ute på din löprunda? Då kan du ha drabbats av ansträngningsinkontinens. Här är träningen som passar för blåsor som läcker.

   5 tips

   Bild: Johnér

   Så blir du av med dålig andedräkt

   KROPP & HÄLSA Dålig andedräkt kan förpesta tillvaron för både den drabbade och omgivningen. Här är vanligaste bovarna till det och 5 sätt hur du blir av med de illaluktande problemen.

   Snyggare tänder

   Bild: Johnér och Pixabay

   Så undviker du frätskador på tänderna

   KROPP & HÄLSA Orolig för att få missfärgade tänder? Här är livsmedlen du bör äta och undvika för dina tänders skull.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Studie visar:

   Bild: Johnér

   Studie visar: Vegetarianer är smartare än köttätare

   KROPP & HÄLSA Människor med högre IQ och mycket empati har större benägenhet att bli vegetarianer. Det här visar en brittisk studie.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Krydda upp hälsan

   Bild: Johnér, Pixabay

   5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

   MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

   Upp och hoppa!

   Bild: Johnér

   5 bortförklaringar till att inte träna – och varför de inte håller

   MOTION & TRÄNING För trött, för stressigt, för dyrt... Det finns många anledningar till att inte träna. Men de flesta av dem håller inte – egentligen.