Bild: Johnér

Hur rädda behöver vi vara för Zikaviruset?

Experten reder ut

På kort tid har zikaviruset spridit skräck runt om i världen. Flera länder uppmanar kvinnor att inte bli gravida och på måndagen klassades viruset som ett hot mot internationell folkhälsa av WHO. Men vad är egentligen det här viruset? Hur farligt är det och behöver vi vara rädda?
– Nej, man behöver inte vara rädd och det kommer inte sprida sig till Sverige, säger Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar.

Publicerad 2016-02-02 | Senast ändrad 2016-05-03 | Vardagspuls

De senaste veckorna har vi hört flera rapporter om det just nu mest fruktade viruset i många tropiska länder där de smittbärande myggorna finns. Bilder har kablats ut världen över på missbildade barn med hjärnskador och för små huvuden. Anledningen är att deras mammor smittats med zikaviruset under graviditeten.

Nödläge för internationell folkhälsa

Tidigare i veckan klassade Världshälsoorganisationen, WHO, zikaviruset som ett nödläge för internationell folkhälsa, vilket innebär att epidemin går in under det som kallas för Internationella hälsoreglementet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men hur rädda behöver vi egentligen vara? Björn Olsen som är professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet manar till lugn. Först och främst; viruset finns inte i Sverige och kommer heller inte att komma hit, bortsett från enstaka fall på grund av det ökande resandet. Men smittan kan bara överföras från myggan och inte människor emellan.
– Det är ett myggburet virus som kan infektera människor via myggstick.

Skulle du åka till något land där risken för smittan är stor är det ändå för de flesta ofarligt att smittas berättar han. De flesta som insjuknar, behöver sällan uppsöka sjukvård.

Smitta kan leda till fosterskador

De som bör se upp är däremot gravida kvinnor då man på senare tid sett utbrott i bland annat Brasilien som misstänks ligga bakom flera allvarliga neurologiska komplikationer hos nyfödda barn vars mammor smittats under graviditeten.

Viruset är dock inget nytt fenomen utan tros ha funnits i hundratals år enligt Björn Olsen. Det upptäcktes första gången i Zikaskogen i Uganda i Afrika 1947 – därav namnet. Där har det dock inte skett något större utbrott eftersom människor har hunnit utveckla immunitet mot det. Att det senare fått sådan spridning beror på människors resande till andra tropiska länder där myggan kan överleva. 
– Anledningen till att det har spridits till exempelvis Sydamerika är att mygglarver har följt med via handel med exempelvis gamla bildäck eller att infekterade människor fört med sig viruset i sitt eget blod.

Funnits länge

Så att det har blivit sådan uppmärksamhet kring det just nu är alltså att man nu börjat upptäcka komplikationer, som utvecklingsstörningar hos barn vars mammor smittats med viruset under graviditeten.
– Viruset har flugit lite under radarn tidigare för det har varit rätt milda symptom, som feber och utslag. Men plötsligt ser man fler fall än förväntat och fler fall av missbildade barn som man koppar till det här.

Det brasilianska hälsoministeriet uppger att över 3 500 bebisar har fötts med för små huvuden sedan oktober förra året, vilket kan jämföras med 150 inrapporterade fall under hela 2014. 
– Så det är en dramatisk ökning, säger Björn Olsen men menar att vi i Sverige inte behöver vara rädda för viruset.
– Det är inte särskilt farligt för människor generellt, man kan inte dö av det. Men hos gravida kvinnor finns det en ökad risk för fosterskador, men den risken är säkert försvinnande låg.

Vad innebär det att WHO klassat det som ett nödläge för internationell folkhälsa?

– De har gjort det för att få mer uppmärksamhet kring det här viruset. Det är inte ett globalt hot, men ett krisläge för de drabbade regionerna. Men det kommer inte bli en pandemi utan en epidemi.

Och Björn Olsen tror att det här är en epidemi som troligtvis har sin boom nu och som kommer klinga av efter några år allteftersom fler bygger upp ett immunförsvar mot viruset. För att bekämpa utbrottet i nuläget behövs myggbekämpning och stöd till kvinnor som är gravida i de aktuella områdena enligt WHO.

Björn Olsen säger att det på lång sikt kan behöva utvecklas ett vaccin, men det kan ta tid.
– Att utveckla ett vaccin skulle kunna vara ett alternativ. Men det kanske inte är så lätt som man tror, det kan ta tid. Och det kan vara svårt rent logistiskt också, att distribuera det till så många människor.

Kan det komma till Sverige i framtiden?

– Nej, det kommer inte till Sverige. Vi kommer se enstaka fall med zikavirus på grund av det ökande resandet. Men vi behöver inte vara rädda. 

Fotnot:

I början av maj kom nya uppgifter från amerikanska och bralilianska forskare rapport som visar att konsekvenserna av Zika-viruset kan vara värre än tidigare befarat, skriver Dagens nyheter. Uppemot var femte gravid kvinna som smittats av viruset riskerar enligt forskarna att föda barn som drabbas av även andra skadliga neurologiska sjukdomar – inte bara mikrocefali.

 

Frågor och svar om Zikaviruset

Vad är zikavirus?

Zika är ett flavivirus besläktat med dengue-, west nile-feber och japansk encefalit som sprids av myggor. Apor tros vara värden för viruset i naturen. Zikavirus finns i de flesta tropiska länder. Viruset isolerades första gången 1947 i Uganda. Mindre utbrott har tidigare förekommit i Afrika och Sydostasien, det första stora utbrottet inträffade 2013 i Polynesien och sedan 2015 har det påvisats i flera länder i Syd och Centralamerika och Karibien och fler länder i regionen kan väntas få utbrott. Därför bör man söka uppdaterad information inför resa, till exempel hos den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC eller Världshälsoorganisationen WHO.

Vilka är de vanligaste symtomen?

En av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symptom, de vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. I allmänhet varar symtomen 2-7 dagar. Symtomen är desamma som vid dengue som också smittas via myggor.

Vanligen ger zikainfektion inga komplikationer. Under utbrotten i Polynesien och Brasilien har infektionen dock i vissa fall misstänkts kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer som skadar fostret hos gravida kvinnor.

Finns det koppling mellan zikavirus och medfödda missbildningar av hjärnan?

I det pågående utbrottet i Brasilien rapporteras om ett ökat antal nyfödda med mikrocefali som misstänks kunna vara associerade till zikavirusinfektion. Sambandet och eventuell risk är i dagsläget inte klarlagd och utredning av detta pågår för närvarande.

Ska man undvika att resa till länder med spridning av zikavirus om man är gravid?

Om man är eller försöker bli gravid så anser Folkhälsomyndigheten att man bör väga in risken för zikavirusinfektion tillsammans med övriga risker vid resa till tropikerna. Konsultera läkare eller mödravårdscentral inför resor där det finns zikavirus och andra tropiska sjukdomar för att få råd om förebyggande åtgärder och om man bör överväga att ändra sina resplaner.

Kan infektion med zikavirus utgöra en risk för framtida graviditeter?

Det är mycket som ännu är oklart med kopplingen mellan zikavirusinfektion och eventuella fosterskador, men det finns inget som talar för en kvarstående risk för framtida graviditeter. Normalt klarar kroppen av infektionen och man utvecklar immunitet efter genomgången sjukdom som troligen är livslång.

Hur stor är risken att drabbas av zikavirusinfektion?

I länder där omfattande smittspridning förekommer finns risk att även turister smittas av viruset om de blir myggbitna. Risken att en mygga bär på viruset varierar säkert stort mellan olika områden. Zikavirus kan överföras via blod. Blodgivning efter vistelse i tropiska länder är inte tillåtet under den närmaste tiden efter hemkomst enligt Socialstyrelsens regler för blodgivning.

Hur stor risken är att fostret skadas om man får infektionen, eller när under graviditeten risken är störst vet man inte i dag. Detta gör det mycket svårt att uppskatta hur stor risken är att drabbas om man reser till ett land där smittan förekommer. Sannolikt är risken vid varje enskilt myggstick mycket liten och kan minskas ytterligare om man skyddar sig från att bli myggbiten. I nuläget bedöms risken att drabbas av allvarliga komplikationer för resenärer i allmänhet som liten.

Hur kan man skydda sig mot zikavirus om man är i tropikerna?

Zikavirus sprids via myggor och för att skydda sig ska man därför undvika att bli myggbiten. För att skydda sig mot myggstick är det därför viktigt att skydda sig hela dygnet. Myggmedel, heltäckande kläder och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering kan minska risken att bli biten. 

Om man har blivit myggbiten under resa, ska man testa sig då?

Nej, man bör inte testa sig om man inte har haft symtom. Har man blivit myggbiten och haft en symtomfri infektion eller tillfrisknat har kroppen hanterat sjukdomen och man utvecklar immunitet mot smittämnet som antagligen är livslång.

Behandling

Det finns i dagsläget inget förebyggande vaccin. För att förhindra uttorkning rekommenderas vila, att hålla febern nere och dricka mycket vatten. 

Fler frågor och svar hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Studie visar

Bild: Johnér

Så lite sömnbrist fördubblar krockrisken

KROPP & HÄLSA Sovit dåligt? Då ska du lämna bilen hemma! Bilförare som sovit bara en till två timmar mindre än rekommenderat löper dubbelt så stor risk att krocka.

Maghälsa

Bild: Johnér, pressbild.

Därför ska du dricka ljummet vatten

KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson förklarar varför du alltid ska ha en karaff med vatten stående framme där hemma.

Ny studie

Bild: Pixabay

Män som löptränar har bättre spermier

KROPP & HÄLSA Men det krävs ett par löparrundor i veckan.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Klok som en bok!

   Bild: Johnér, press.

   ”Människor som läser böcker blir snällare”

   INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har märkt att sedan hon börjat läsa mer böcker har hon blivit snällare. Men att läsa har fler positiva hälsofördelar.

   Middagstips!

   Bild: Arla

   5 underbart goda recept med saffran

   MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

   Jeanette Steijer

   Bild: Johnér

   Så mycket vatten är det hälsosamt att dricka

   KROPP & HÄLSA Ska man bara dricka när man är törstig eller behöver kroppen mer vätska än så? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut en gång för alla.

   Trendigt!

   Bild: Johnér, Pixabay.

   5 supergoda sätt att tillaga grönkål

   MAT & RECEPT Den supernyttiga grönkålen kan, utöver att ätas rå, tillagas på flera olika sätt. Här bjuder vi på härliga recept med grönkål.

   Tips!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Arla Köket

   Så enkelt gör du ett vackert pepparkakstorn

   MAT & RECEPT Att göra pepparkakshus kan vara svårt. Stora bitar går sönder och små är pilliga att sätta fast. Vi har lösningen – använd mjölkpaketet som mall.

   Har du druckit den?

   Bild: Pixabay

   Forskare varnar för populära hälsodrycken

   KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Gör det själv!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Johnér

   Allt du behöver för årets glöggmingel

   SPONSRAT INNEHÅLL: Bjud på både salta och söta tilltugg så blir helgernas glöggfester till en succé för stora och små.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Lyxa till det!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Arla Köket

   Risgrynsgröt – som den smakade förr

   MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Känslig mot mörkret?

   Bild: Pixabay

   Så vet du att du har en vinterdepression

   INRE HÄLSA Läkaren: Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   Frisk och fri!

   Bild: Johan Söderling

   Så pratar du med anhöriga om ätstörningar

   INRE HÄLSA Under flera års tid var Elina Johansson drabbad av svåra ätstörningar och anorexi. I dag jobbar hon med att hjälpa andra att bli friska.

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Mums!

   Bild: Johnér

   Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

   MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.