Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Därför är det bra att barn har tråkigt ibland Bild: Most photos

Hela chatten om mobbning med Louise Hallin och Marwa Karim

I onsdagens Vardagspuls pratade vi mobbning. Psykoterapeuten Louise Hallin och Marwa Karim som blev själv mobbad i flera år svarade på tittarfrågor i chatten.

Publicerad 2015-09-02 | anna@vardagspuls.se

Vardagspuls: Har du frågor om mobbning? Ikväll kan du chatta om det här med psykoterapeuten Louise Hallin och Marwa Karim som själv blev utsatt för mobbning under flera år. Välkommen att ställa din fråga.

14:36, 2 September 2015

Erik: Jag är blyg och känner mig utanför. Blev mobbad i min förra skola och är rädd att bli det igen. Hur ska jag våga skaffa kompisar? Har du något tips Marwa?

Marwa Karim: Jätte tråkigt att du har blivit mobbad, men gör så här. Prata först och främst med någon vuxen på skolan så att det vet att du är mobbad och se till så att det kan hjälpa dig med att komma in i någon grupp där du kan skaffa kompisar. Var dig själv och sträck på ryggen, går det inte så är det inte dig det är fel på.

17:09, 2 September 2015

Johanna: Jag jobbar som lärare och vill gärna motverka mobbning, vad tycker du jag ska göra Marwa? Modigt av dig att våga vara den du är!

Marwa Karim: Jag tycker du ska ordna en dag i veckan där ni pratar om mobbning, varför det är så viktigt med just det ämnet och vad som kan hända när man är utsatt. Gör så att eleverna känner sig delaktiga i diskussionen.

17:13, 2 September 2015

Klas: Innan sommaren berättade min dotters lärare att hon och några andra mobbar en tjej i deras klass. Vi har pratat om det mycket i sommar, men nu när skolan är igång är jag ändå orolig att hon ska fortsätta mobba. Vad ska jag göra?

Louise Hallin: Hej Klas, så bra att ni vet och har pratat om det. Det finns oftast anledningar till att man mobbar, ofta kan det tex handla om att man försöker hålla ihop en egen grupp genom att vara elak mot en utanför. Ibland handlar det om att det inte finns tillräckligt med vuxna i närheten hela tiden, som sätter normen för hur man får vara eller hur man får tilltala annan. Det kan även vara en dålig stämning inom en grupp som egentligen inte är så farlig men som ökar för att ingen säger ifrån.
Som pappa tycker jag att du ska visa hur heligt arg du blir och att du under inga omständigheter accepterar detta oavsett vad hon säger samt att du har tydliga konsekvenser som svider så att hon förstår allvaret i detta.

17:15, 2 September 2015

Erika: Erika: Min dotter som är 14 har alltid haft mycket kompisar men det senaste halvåret är hon ensam mycket mer. Jag har frågat flera gånger men hon säger ingenting. Hur får jag min dotter att öppna upp sig?

Louise Hallin: Fråga och var riktigt besvärlig, "jag känner dig älskling och just nu känner jag inte igen dig och inte nog med det du verkar inte nöjd och glad så jag kommer att fråga dig och andra till jag förstår!" Jag är jättejobbig men min oro är större än min önskan att vara juste i dina ögon just nu.
Ring andra föräldrar, kolla med berörda personer runt henne i skolan . Tipsa henne om att om det skulle vara så att hon inte trivs i skolan så kan hon läsa mkt bra text på barnombudsmannen.se. Stor ny studie och massor med citat från ungdomar.

17:18, 2 September 2015

Petra: Min 9-åriga son har berättat att flera i hans klass blir retade av ett gäng killar. Lärarna ser, men gör ingenting. Jag är orolig, hur får jag skolan att reagera?

Louise Hallin: Huvudmannen dvs ägaren av skolan är helt ansvarig för skolhälsan och att man lever upp till Barnkonventionen som Sverige antagit som alla barns rättigheter.
I praktiken ska du vända dig till rektorn och om ingenting sker inom mkt kort tid ska du anmäla skolan till Skolverket som faktiskt agerar nu för tiden.
Ange lärarnas namn för rektorn ooch gläd dig över ditt civilkurage, kan vara din unge nästa gång!

17:22, 2 September 2015

tjej: Jag mår psykiskt dåligt av mig själv, då kom folk på att jag redan var svag och gick på mig ännu mer, om hur jag ser ut, att mina revben syns osv... eftersom att jag redan håller med om allt som de säger så kan jag direkt inte säga emot dem

18:08, 2 September 2015

Ann: ett oerhört viktigt ämne som ni tar upp i Vardagspuls i kväll .

18:08, 2 September 2015

Lovisa : Hej. Jag ser ett problem i skolan där styrelsen ofta flyttar på den som är mobbad. Jag tror mycket skillnad skulle ske om den som mobbar blir flyttad. Vi måste lyfta fram mobbarna i det hela också, dem som mobbar mår själva inte bra!!

18:09, 2 September 2015

Sofie: Flytta mobbarna inte dem som blir mobbade. Prata också om dem som är elaka, innerst inne mår mobbarna jätte dåligt. Det är för stort fokus på dem utsatta i media och inte själva grundproblemet!! Vilket är mobbarna. Vilka är den, hur mår dem egentligen.? Antagligen skit när dem behöver trycka ner andra för att må bättre.

18:15, 2 September 2015

Lotta: Har en fin historia som hände i samband med min konfirmation, jag hjälpte till ett par timmar med typ av kyrkans barntimme. Där var en flicka som kom mej nära och en dag satt hon hos mej och sa, du Lotta jag blir retad i skolan. Bara 15 år som jag var då, sa om du vill att jag hjälper dig så måste jag berätta för min handledare, går det bra. Hon var lite tveksam men sa ja till slut. Efter ett par veckor kom hennes mamma fram till mig och tackade mig för att jag var där för hennes dotter, som fick börja i ny skola occh trivdes jättebra där!! Vet inte hur hon har det idag men jag hoppas hon är en stark tjej idag ☺ Kram

18:16, 2 September 2015

Kristofer: Hela min skoltid blev jag mobbad. Mobbad för att jag inte var som dom andra å sånt. Detta har alltid följt mej , även nu i mitt vuxna liv. Svårt att f¨å kompisar med mera.

18:18, 2 September 2015

Jeanett : Jag vart mobbad under hela min grundskoletid. Jag såg annorlunda ut samt att jag har en synnedsättning. Min skola gjorde ingenting och lät det bara vara. Detta gjorde mig mycket deprimerad men tack vare envishet och ren vilja så tog jag mig ur det. Men när jag började på min utbildning och jobbet med att vara ungdomsledare för synsvaga ungdomar. Så såg jag att jag har ett eget värde och är en viktig person. Jag var med och hindrade så att min syster vart mobbad också. Hon vart retad för att hon inte hade rätt byxor på gymnastiken. Jag ringde till hennes lärare och bad om att få komma och prata med klassen. Efter det mötet så blev ingen mobbad mer i den klassen. Det är viktigt att vi pratar mer om mobbing.

18:18, 2 September 2015

Orolig mamma: Har en son på 10 år som är diagnosbarn..Han är väldigt orolig och rädd för att bli retad och mobbad när det gäller allt i vardagen.Jag har själv varit utsatt för mobbing men vet inte riktigt hur jag ska lösa detta.Vet att han har fått kommentarer,lite utfryst med mera..

Louise Hallin: Då tycker jag att du ska ta din son och redan i ett litet förebyggande syfte låta honom prata med en terapeut som är van att arbeta med ADHDbarn. Vänd dig till en utredningsenhet och fråga om de kan rekommendera ngr namn på terapeuter

18:18, 2 September 2015

bananen: Hur orkade du fortsätta med livet under alla åren, Marwa?

Marwa Karim: Jag var en dålig förlorare och hade ett mål om att fortsätta kämpa för att bevisa alla att jag tar ingen skit och jag är värdefull. Och det gjorde jag. Men för att kunna orka kämpa så måste man ha ett självförtroende, en självkänsla och älska sig själv. Har du det, så kommer du lyckas. Trust me!

18:21, 2 September 2015

Karin 58. : Hej. Jag är 58 år och växte upp i en dysfunktionell familj. Med mycket alkohol m.m. Jag var ofta, mycket ofta med och mobbade andra barn när jag var ung. Förstår först nu Hur dåligt jag mådde både som barn och även som vuxen. Vi Vuxna Behöver VISA våra Barn hur vi Kärleksfullt bemöter andra människor. Både den som mobbas och mobbaren behöver Hjälp. Om föräldern tar sitt barn i "försvar" då är det inte Att Visa sitt barn vad som är rätt och fel.

18:21, 2 September 2015

Åsa: Jag har en åttaårig dotter som varje vecka uttrycker att hon hatar skolan. Förra veckan bröt hon ihop o började storgråta o sa att alla utom två i klassen tycker hon är en värdelös idiot så nu har hon själv börjat tycka det. Skolan är informerad men fokuserar på att hon inte har pedagogiska problem. Papan som har henne varannan vecka negligerar helt hennes försök o mina försök att berätta hur vår dotter mår. Mitt hjärta blöder o jag vet inte var jag ska ta vägen? Jag är helt bakbunden. Til pappan säger dottern att hon gett upp att berätta om hur hon har det. Hon säger att han ändå inte bryr sig. Jag vill att hon byter skola men det vägrar pappan. Var ska jag vända mig? Kns som jag bara kan stå o se på

Louise Hallin: Hej Åsa, bli nu en lejonmamma och gå till rektorn och avkräv omedelbara åtgärder och att lärarna ska aktivera sig och var förbannad! Ring Familjerättens socionomer och berätta om pappans passivitet och begär ett föräldramöte med dem men de får kalla honom och om han inte kommer ses det ganska allvarligt. Socionomerna ser till barnets bästa och situation.
Även om byte av skola blir aktuellt så ska skolans rektor ta på sig ansvaret, be henne om ursäkt och göra ett avslut.

18:25, 2 September 2015

Amanda 28: Vad gjorde dom när dom mobba dig marwa slog dom dig och sa elaka ord??

Marwa Karim: Det var faktiskt både och. Allt från att jag såg ful ut, var en hårboll och såg äcklig ut till att jag var en apa. Små ord men som faktiskt skär i hjärtat.

18:26, 2 September 2015

Ninni: Min dotter har blivit mobbad i 5 år. Hon blev utfryst av hela skolan. Detta anmäldes till rektor, inget hände. Anmälde till skolinspektionen, skrev över 35 sidor. I fredags kom beslutet, och det enda skolinspektionen gör är att påtala att kommunen ska se över sina rutiner gällande kränkningar. Jag ringde till skolinspektionen och frågade varför dottern inte får skadestånd efter allt hon utsatts för. Får till svar att kränkningarna måste kunna BEVISAS för skolinspektionen, vilket de själva säger är närmast omöjligt vid utfrysning. Min dotter har självmordstankar och självskadebeteende och hon frågade nyss, när vi såg programmet, hur det går med ärendet hos skolinspektionen. Jag vågade inte säga att beslutet kommit och vad resultat blev efter allt skrivande.

18:28, 2 September 2015

katten: Marwa hur kunde du låta bli att ta åt dig av saker de andra sa, typ börja tro på dem sakerna

Marwa Karim: För att jag insåg snabbt att jag var grym, skit snygg och så fantastisk. Det kommer alltid finnas människor till allt. Som vill dig illa, som hatar på dig och som kommer förstöra för dig när du väl är påväg att lyckas med något i ditt liv eller har lyckats med något, och det är viktigt att du försöker le åt dom personerna. Ett leende gör nämligen dom besvikna, och det är väl bättre än att du blir besviken över att du inte ignorera vad det säger och tycker. Negativa personer ska man inte ha något med och göra överhuvudtaget.

18:30, 2 September 2015

anonym: Jag har blivit mobbad i över 9 år i skolan. Varför kan inte lärare ta tag i saken? Jag såg att lärare såg när jag vart upptryckt mot väggar osv. Är de feghet eller att de inte vet vad som ska göra

Louise Hallin: Det är säkert båda sakerna. Dina rättigheter är att rektor måste ta snabbt ansvar om du och dina föäldrar går och anmäler dessa missförhållanden. Om hon inte gör det snabbt så ska ni vända er till Skolinspektionen med en anmälan. Gå in på Barnombudsmannen.se och läs deras alldeles nya undersökning där se också skriver allt om dina rättigheter och skolans skyldigheter. Ta inte mer nu så som en bra sak för dig är att byta skola så gör det, vänta inte . Du kan begära upprättelse ändå.

18:32, 2 September 2015

Tobias : Hej! Jag var själv mobbad i 15år , försökte ta mitt liv några gånger. Lärarna gjorde aldrig något. Dem blundade Bara för det eller försökte skylla över det på mig. Mamma var den enda som såg jag mådde dåligt. Men jag berätta inte så mycket. Men till sist gjorde jag. Sedan när jag slutade skolan Var det en lättnad Men då fortsatte det på jobbet så jag sa upp mig och idag jobbar jag på en skola där jag kan förhindra mobbning vilket jag gjort och fortsätter att göra . Jag bloggar även om min historia Och vill kunna hjälpa till att få bort mobbning. Min blogg är Nouw.com/breiner

18:32, 2 September 2015

Johan : Hej! Jobbar som elevcoach på en gymnasieskola där jag arbetar med ungdomar dagligen. Innan skolstarten efter sommarlovet könde jag att jag var tvungen att göra nått för att få mobbare å inse vad de gör, och peppa utsatta och deras klasskamrater att stå upp för varandra. Skrev en liten krönika på min blogg amatorkronikoren.blogg.se, som jag valde att döpa till "Se, lyssna och säg Hej!". Tack för ett bra program!

18:33, 2 September 2015

helena: Uppmana föräldrar att vara lyhörda och observanta på sina barn oavsett vad barnet visar. Ditt barn kan vara en som drabbas av mobbning men barnet kan också vara den som mobbar. Borde väl vara minst lika viktigt att jobba mot. Stävja sånt elakt och dumt beteende.

18:33, 2 September 2015

En förälder: Hej Louise och Marwa, jag undrar vad ni tror om den här appen som lyfts fram? Tycker den låter som ett verktyg som kan underlätta väldigt mycket. Kommer den hjälpa barn och ungdomar och rapportera fler incidenter?

Louise Hallin: Det tror jag, modern form.

18:34, 2 September 2015

Ida: Min uppfattning är att ett viktigt steg för att få stopp på mobbing bland barn är att börja med de vuxna. De vuxna vissr barnen vad som är okej. Vad anser ni om det?

Louise Hallin: Ida, du har alldeles rätt. Allvarlig mobbing börjar inte i skolan. Om man undersöker saken noga finns det inte sällan inslag av ngn typ av förtryck redan i familjen eller annat illamående.

18:35, 2 September 2015

Ida: Min uppfattning är att ett viktigt steg för att få stopp på mobbing bland barn är att börja med de vuxna. De vuxna vissr barnen vad som är okej. Vad anser ni om det?

Marwa Karim: Helt rätt. Vi måste börja med dom vuxna. Föräldrarna måste ta det ansvaret till att prata med sina barn vad som är rätt och fel och hur man beter dig sig mot andra människor. Alla lärare och rektorer därute måste se till så att det pratas om mobbning i skolan och se till så att det faktiskt har en undervisning om det ämnet. Ju mer vi pratar om det desto fler har en aning om vad som sker i samhället och hur andra mår när det går igenom mobbning, för jag tror inte alla vet hur det är.

18:36, 2 September 2015

En förälder: Hej Louise och Marwa, jag undrar vad ni tror om den här appen som lyfts fram? Tycker den låter som ett verktyg som kan underlätta väldigt mycket. Kommer den hjälpa barn och ungdomar och rapportera fler incidenter?

Marwa Karim: Absolut! Jag tycker appen är suverän och jag hoppas fler tar till sig och faktiskt använder den.

18:37, 2 September 2015

Nettan den söta : Räknas detta som mobbing som jag är ute för ?Det hela började när nya eleven kom in i klassen nu när jag började trean på gymnasiet i Tranås den 20/8. Han började ställa kränkande frågor angående om mitt och sambons sexliv och mera äckliga frågor. Sen började han kräva och tjata ur mig cigg som han då skulle röka varje rast typ även fösta dagen. Sen började han hota mig om att säger du något om din sambo mer kommer det hända dej eller honom något. Han har även hotat oss via min sambons Facebook. Efter några dagar åkte han med till mitt gymnasium. Och vi pratade med rektorn och han sa att vi ska ta ett snack med eleven i min klass. Sen ringde min mentor den dagen senare och sa att du har ju musik så han stör inte dig och nu säger dom att det är löst men inte alls då han. Nu håller han i stället på och ger elaka blickar samt säger typ vad glor du på och kan du gå din väg detta händer nu i dagsläget fortfarande. Jag mår fruktansvärt dåligt av detta så ibland är jag hemma och bara gråter samt har ångest och mår spykist dåligt. Samt risken är stor att jag förlorar mina pengar när jag inte går i skolan.

Louise Hallin: Ta hjälp av din familj och gör omedelbart en polisanmälan och involvera skolan i detta. Ta inte skit! Nu är det nog, vad gör din sambo, han behöver agera. Vänta inte!

18:38, 2 September 2015

Tjolanta: Min dotter blev mobbad av en elev i en skola och bytte därför skola. Mobbaren flyttade efter och fortsatte sin mobbning.. Det borde inte vara tillåtet!

18:40, 2 September 2015

Mia: Hej Marwa! Det är väldigt roligt att läsa om dig och se dig på tv idag, och se hur långt du kommit- vilken skillnad mot när jag hade dig som elev på slöjden. Jag minns speciellt ett tillfälle där du skulle sy ett par mysbyxor, men trodde aldrig att du skulle klara det- men det gjorde du! Jag måste säga att just detta tillfälle aldrig kommer att blekna för mig- ditt leende när du blev klar med dem :) Du har kommit så långt och är en jättefin förebild för många! Fortsätt stråla 18:40, 2 September 2015

Sara: Hej Marwa! Du är så modig som går ut och berättar om din historia. Kan inte förstå att dom mobbade dig, du verkar vara en så himla go tjej. Kram

18:41, 2 September 2015

Ida: Hej! Kan ni inte fråga tonåringar/barn om hur de tycker att man löser mobbing? Det är trots allt inte lätt att som vuxen nå fram till tonåringar/barn.

18:44, 2 September 2015

Heidi: Hej ang mobbning , kanske det är bra ifall vi vuxna är ett bra förebild , mycket mobbning kommer även from vuxna mot andre vuxna

18:50, 2 September 2015

Catharina: Jag är lärare i Stockholms regionen och jag har aktivt arbetat mot mobbing i tjugo år. Av erfarenhet vet jag att som lärare är man hela tiden upptagen med nästa lektion. Det är då organisationen Friends och deras system av kamratstödjare har varit till enorm hjälp. Det är när man engagerar eleverna själva att agera mot mobbing som man verkligen når resultat. Jag tackar mina kamratstödjare på min skola som är både hjältar och änglar. De ser det jag som vuxen inte uppfattar. Sen kan ta ärendet vidare till vårt elevvårdsteam. Eftet det är de vuxnas ansvar att ta hand om ärendet

18:51, 2 September 2015

Vardagspuls: Tack för era frågor och kommentarar. Nu stänger vi chatten.

18:51, 2 September 2015