Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

En grupp ungdomar Bild: Mostphotos

"Prestationsångest handlar om rädsla att misslyckas"

Hela chatten med Anna Nygren och Martin Forster

I torsdagens Vardagspuls pratade vi betygshets och prestationskrav som bara ökar bland våra ungdomar. Livsstilspedagogen Anna Nygren och psykologen Martin Forster svarade på tittarfrågor. Här kan du läsa hela chatten.

Publicerad 2015-09-03 | anna@vardagspuls.se

Lotta Jönsson: Stressen tror jag också beror på att du måste prestera högt på alla prov och missar du ett som du får sämre på så drar de ner hela betyget. Jag tror att det är svårt att ligga på topp hela tiden. Otydliga lärare som inte är tydliga med målen och lärarnas osäkerhet själva på hur betygssystemet funkar

18:14, 3 September 2015

20-årigen: En sak som stressade mig mycket i skolan var att man idag inte kan bli något utan att ha bra betyg så att man kan komma in på universitetet. Idag kan man nästan inte få ett bra jobb utan att ha en universitets utbildning. Det var ingen fråga men jag tycker att det ändå var värt att dela med mig av. Det var stressande eftersom man inte vet vad man vill bli men utan perfekta betyg så kan man inte välja fritt sen. det är så det ser ut idag.

18:16, 3 September 2015

Tia: Hur kan man genom samtal hjälpa en 17-åring med panikångest och ångestattacker?

Martin Forster: Hej Tia,
Det ska BUP hjälpa till med. Det finns bra terapier för just sådana problem som hjälper de flesta. Som förälder är det viktigast att bara lyssna och stötta.
Hoppas ni får hjälp!
Martin

18:16, 3 September 2015

Anne: Är det inte bra att vänja barnen vid betyg redan i 4 klass, då minskar kanske stressen i högstadiet. De har vant sig vid att bli betygsatta!!

Anna Nygren: Jag tycker att det finns bättre sätt att mäta elevernas kunskaper än genom betyg, särskilt för de yngre barnen.

18:16, 3 September 2015

En desperat 20åring: Halloj. Jag upplever ofta att stressen för mig övergår till ilska. Och denna ilska kan många gånger vsra extremt svårt att kontrollera, det blir svart. Hur och vad kan jsg göra för att förebygga detta? Har upplevt problemen under 4-5år men det blir enbart värre med tiden. Mvh

Martin Forster: Hej!
Det är vanligt att stress leder till ilska, så du är inte ensam om det. Jag tycker att det viktigast brukar vara att ta reda på vad det är som stressar dig i livet och försöka göra något åt det, snarare än att försöka lägga band på sig när det väl "blir svart".
Martin

18:17, 3 September 2015

Åsa : Jag blev deprimerad gick in i väggen och skärde mig själv, och hade starka självmordstankar allt detta gör all press från skolan, att ha À i alla ämnen samt att träna alla dagar i veckan. Idag mår ja bättre och går emot dessa orimliga krav och har förståt att detta inte är något som gör en lyckligare. Hemskt att all stress och press kan leda till en sådan psykisk ohälsa

18:18, 3 September 2015

Karin: Hej! Min dotter går i 5:an (11år) och är stressad över engelskan (hon har svårt för det) hon är oroligöver hur hennes betyg kommer bli sen. Vad kan jag göra? Vad ska hon göra?

Anna Nygren: Prata med henne om vad det är som stressar henne. Försök att få klarhet i om det är förståelsen eller kunskapsbegränsningar det handlar om. Att titta mycket på film med engelskt tal med svensk text och läsa böcker på engelska är ett bra sätt att bekanta sig med språket. Börja med lätta böcker :)

18:18, 3 September 2015

Barbro: Hej! Jag har alltid drömt om att kunna dreja vackra saker, skapa med mina händer. Och nu banne mig ska jag gå en kurs i höst och lära mig. Skam den som ger sig.

18:24, 3 September 2015

Mia, Vardagspuls: Barbro, gör det börja kursen! Heja!

18:25, 3 September 2015

Marie: hej! Det är ändå lite lustigt tycker jag att svenska skolan bara blir sämre och sämre och det är synd om eleverna som upplever så mycket stress för att få bra betyg, om skolan den stressade eleven går på inte har kompetens för att hjälpa eleverna att få bästa möjliga betyg förstår jag stressen..... Men går man i gymnasiet har man kommit så långt i livet att förmodligen en viss stress och press nog bara är positiv då man annars helt bara ville ligga och sova och hänga med vänner, eller tyvärr som det ser ut idag framför dator/iPhone/iPad osv.... Att det inte tas upp hur mycket tid ungdomarna spenderar på olika sociala nätverk istället för att plugga till prov tycker jag är ett bra mycket större problem än att det ska ställas krav på eleverna att prestera för att få bra betyg.... det är lätt att skylla på samhället och höga krav osv, men vad är det för fel att ställa krav och för den enskilda individen vilja prästerna. Självklart med en så bra balans som möjligt mellan allt som dka ingå i en ung människas liv. Bara min åsikt

18:28, 3 September 2015

Ida: Kan man ställa frågor till gästen

Vardagspuls: Hej, i den här chatten kan du ställa frågor till Anna och Martin om prestationskrav. Välkommen med din fråga!

18:29, 3 September 2015

Mia, Vardagspuls: Hej Ida! på Vardagspuls.se finns det information om vart hjälp finns att få.

18:30, 3 September 2015

a: Mina barn går i lägre klasser och jag upplever det precis tvärtom. Allt kretsar runt fritidsaktiviteter och barnkalas. Skolan pratar ingen om. Gör barnet inte läxan, inte har med gympapåse, kommer försent får de bara höra i skolan att det är ok. Min dotter hade bara räknat 5 sidor på en månad i matteboken, men det verkar inte göra så mycket. Kan en del av problemet vara att barnen inte lärt sig den självdisciplin och studieteknik som krävs och helt plötsligt stiger kraven från 5 till 110? Känner också att jag som förälder har svårt att veta om de gjort vad de skall eller ej och känner stress över om de behöver mitt stöd eller ej.

Anna Nygren: Det är ju inte bra om det blir för mycket åt det hållet heller. Håller med om att studieteknik borde läras ut tidigt så att de klarar av de ökande kraven.

18:30, 3 September 2015

pernii: hej min son är 7 år och har precis börjat 1an. han har ont i magen varje morgon han ska gå till skolan, rädd att ingen vill leka med honom. han lider av fetma och ha kommit efter i motoriken, pga av sjukdom som liten. han är nu mycket bättre och har kompisar. men när det handlar o lek ute, blir han rädd och utanför då han inte kan klättra eller springa som de andra. hur ska jag råda min son o ge honom styrka när någon inte vill leka med honom?

Martin Forster: Hej!
Det jag framförallt tänker på i din fråga är att din son nu mår bättre och har vänner. Jag skulle råda att stötta honom i det. När ett barn inte vill eller får vara med är det oftast bättre att försöka hitta alternativ - andra barn eller sammanhang där det finns likasinnade. Sen förstår jag att det kan vara tufft just i stunden.
Martin

18:31, 3 September 2015

Malin: Min son som just börjar 1:an får två läxor i veckan. Jag tycker det är alldeles för tidigt?

Martin Forster: Hej! Det tycker jag också. Det är inga problem så länge ett barn känner intresse och lust, men om din son blir stressad av läxorna tycker jag att du ska ta en diskussion med läraren eller rektorn.
Martin

18:35, 3 September 2015

Malin: Min son som just börjar 1:an får två läxor i veckan. Jag tycker det är alldeles för tidigt?

Anna Nygren: Läxor kan ju se lite olika ut. Ett sätt att ge läxor, även i yngre årskurser, är att låta dem ta del av en text eller titta på en film hemma och sedan pratar man om det i skolan. Att låta elever lösa problem och gissa vad de ska göra hemma är sällan en bra idé oavsett ålder. Det blir fler och fler lärare som jobbar med så kallat flippat klassrum vilket inte lämnar elever ensamma med läxorna.

18:36, 3 September 2015

Sandra: Jag har alltid känt stort prestations krav i skolan, gick så långt så jag med började med självskadebeteende, skar mig själv för att lindra ångesten. Lärarna blundade för detta, trots att dom såg när jag skar mig i skolan. Nu har jag slutat skolan för ett antal år sedan men att sluta att skära sig är inte lika lätt :( en liten parantes bara, bra och stort gjort av tjejen som gästar er idag, det kan dock också trigga igång men såklart är det när man mår dåligt som andras självskadebeteende trigga igång, bara så ni vet :) Tack för ett bra program. Kram S

18:39, 3 September 2015

Maria: Hej, jag känner får lätt prestationsångest i det mesta, sport, skolan och annat. Hur kan jag lättast hantera det?

Martin Forster: Hej!
Ofta brukar prestationsångest hänga ihop med en rädsla för att misslyckas. Därmed blir man ofta upptagen av att till varje pris undvika det, till exempel genom att förbereda sig maximalt eller genom att inte anta utmaningar där man riskerar att misslyckas. För att komma över det behöver man i regel öva på att vara lite slarvig och på att ta risker. Testa det och när du misslyckas kan det också hjälpa att vara öppen med det inför andra. Då brukar man märka att det inte är så hemskt. Inte lätt kanske, men ofta det som krävs.
Lycka till med misslyckandena!
Martin

18:42, 3 September 2015

Anne: Sååå bra du var Mia på paddelboarding!

18:43, 3 September 2015

En irriterad gymnasieelev: Marie! Jag började må dåligt i 7an idag går ja i 3 an. Aldrig spelat något data spel och äger igen iPad. Jag pluggar minst 2 timmar varje dag och upplever stress hela tiden. Säg inte att vi gymnasieelever prioriterar dataspel framför skolan och säg inte Att vi ska klara stress??? Vuxen eller ung, vi tål inte en viss mängd stress!

Anna Nygren: Det är inte bara skärmar som stressar. Man kan bli stressad av olika saker och man har också olika förmåga att hantera stress. Skolan borde lära ut stresshantering så att ni ungdomar får verktyg för att hanskas med stressen oavsett vad som triggar den.

18:51, 3 September 2015

Vardagspuls: Tack för ikväll, nu stänger vi chatten!

18:58, 3 September 2015