Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Roliga fotbollsövningar att göra med barnen Bild: Mostphotos

Effekter av konditionsträning är mindre före puberteten

Idrottsläraren Anna Lindbergson och fysiologidoktorn Örjan Ekblom svarade på tittarfrågor om barn och träning och ni tittare delade med er av era egna minnen från skolidrotten. Här är hela chatten om barn och idrott från Vardagspuls 31/8.

Publicerad 2015-08-31 | Vardagspuls

Vardagspuls: Den här veckan fokuserar vi på barns hälsa i skolan och vi börjar med skolidrotten. Ställ din fråga om barn och träning till idrottsläraren Anna Lindbergson och fysiologidoktorn Örjan Ekblom. Chatten drar igång i samband med programmet. Men redan nu kan du ställa din fråga!

17:48, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Ny vecka, varmt välkomna!

17:56, 31 August 2015

Vardagspuls: Vilket är ditt starkaste minne från skolgympan? Dela gärna med dig av dina erfarenheter här!

18:04, 31 August 2015

lina: Jag minns att orientering tyckte jag var tråkigt. Däremot bollsporter var kul och brukade bli vald först av tjejen när det var innebandy och det kändes kul.

18:07, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Åh, härligt för dig Lina - det blev int jag! ; ) Men var ok i gymnastik (redskap å så) och brännboll!

18:07, 31 August 2015

Anna : Mitt minne från skolgymnastiken är att jag blev retad i början och sen blev det bättre och bättre, men de jag minns mest är att jag var bra på bollsport och gillade starkt orientering. men jag har haft det jobbigt i skolan från och med 1:an-9:an mobbad och utanför på idrotten ibland.

18:09, 31 August 2015

Maria : Skolgympan va en fasa! Jag va inte bra på nåt o blev alltid vald sist. Det tog till 30-årsåldern innan jag hittade glädjen i att röra på mig. Idag tränar jag yoga, styrketräning o joggar. Jag jobbar som förskollärare och brinner för att hjälpa barn till god hälsa genom bra kost o rörelseglädje.

18:09, 31 August 2015

idrottsläraren : Tycker ni ska säga idrott och hälsa istället för gympa..för ämnet heter faktiskt inte skolgympa! =)

18:10, 31 August 2015

Jessica: Mitt starkaste minne från skolgympan.. Jag gick i 3an, vi skulle spela brännboll och jag hatade att skjuta iväg bollen. Jag valde därför det platta racket, "kärringracket". Tog sats och kastade upp bollen i luften. Men istället för att slå iväg bollen så slog jag mig själv i huvudet och svimmade. Ville aldrig mer spela brännboll efter det.

18:10, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Det har du ju rätt i ; idrottsläraren!

18:10, 31 August 2015

R.steen: Gympaminnen..Jobbig gympapåse, dans och hemska sockiplast

18:10, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Alltså, Jessica - kännr SÅ för dig där, kan bara tänka mig vad pnsamt det kändes.. ett tips - ta med några kompisar och lira igen på kul, bara! Tack för datt du delar med dig.

18:11, 31 August 2015

Sandra: Hej Vardagspuls! jag tänkte bara påpeka att det inom skolan idag inte finns något ämne som heter gympa. Jag som blivande lärare inom ämnet idrott och hälsa vill belysa att ämnet idag inte är samma sak som den gymnastik som man förr hade inom skolan. Idag ska ämnet innehålla en brädd av kunskaper inom områden som inte berörs i begreppet gympa. ämnet handlar om kroppen och hälsa samt kunskaper kring syftet med fysisk aktivitet och hur kroppen fungerar vid fysisk aktivitet. Det ska även innehålla kunskaper kring motorik lek och lärande kring fysisk aktivitet samt kunskaper som handlar om säkerhet vid fysisk aktivitet speciellt i samband med aktiviteter kring vatten och i naturen. Som sagt ämnet heter inte gympa, det heter inte heller idrott utan det heter idrott och hälsa. Med vänlig hälsning, Sandra

18:12, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Maria, roligt att höra att du hitatt tillbaa till glädjen, men din historia säger ju allt om hur viktig idrotten är i skolan!

18:12, 31 August 2015

Kozzan63: Skolidrotten borde innehålla mer information och samarbete med elever om vikten av att röra på sig och glädjen det medför, samt skapa olika saker utifrån samarbetet och individens möjligheter.

18:12, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Tack Sandra, för förtydligandet!

18:13, 31 August 2015

Anna H : Jag blev alltid vald sist i varje gren som vi hade på idrotten.. var alltid utanför när vi spelade fotboll på rasterna.. Alla skrattade åt mig när jag gjorde fel och alla skällde på mig när jag stod i mål och släppte in bollen..

18:15, 31 August 2015

Lotta i Växjö: Hatade mina gympa lektioner Då jag hade stora bröst å alla gånger vi skulle springa ,, det gjorde ont i brösten å på den tiden hade man ingen såna fina sportbehåar... Gympa läraren tyckte jag var fjantig som klagade...Tack vare dessa påtvingade lektioner hartar jag all rörelse i skolan vilket lett till övervikt. Och Mina föräldrar hade inget körkort å vi bodde 1 mil från skolan så jag kunde ju inte vara med i några fritidsgrupper som fotboll eller friidrott på fritiden..

18:15, 31 August 2015

Mona Klinth: Skolans gymnastik blev inkörsporten för att hela livet röra på mig, gäller både klassisk dans, redskapsgymnastik och motionsgympa, håller fortfarande mig igång genom att varje dag starta med ca. 5 km snabb prom. varvat med jogging innan frukost. Mona Kllinth född 1943. ps tack för ett fint program

18:19, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Anna H, det måste känts så jobbigt, låt dig gärna ispireras av Maria här nedan som hittade glädjen igen i vuxen ålder! Kram

18:20, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Mon Klinth, så kul att höra att det varit positivt för dig! Säger allt om hur viktigt det är med idrott och hälsa.

18:21, 31 August 2015

Wilma Karlsson: Hej Anna det är Wilma Karlsson i theta år 6! På fredsborgskolan ska bara säga att du är en toppen lärare och är super snäll hoppas det går bra i tv! Puss :)

18:21, 31 August 2015

epsilon världens bästa: Du var jätte duktig Anna. Vi visste att det skulle gå bra.

18:21, 31 August 2015

Monalisa: Mera stresshantering borde ingå i undervisningen. T ex andningsträning, avspänning, meditation eller mindfulness.

18:21, 31 August 2015

Amanda Eksudd: Vi på Robinson i Enköping brukar köra slumpen, när de kommer till att välja lag. Det är två som får välja sina lag, de står med ryggen emot de andra som står på ett led, sen får alla i ledet de numret i ordning de står och väljarna ropar ut nummer istället för att peka. Ingen nämd eller utpekad för att man är bra eller dålig.

18:21, 31 August 2015

Isabell : Jag är 15år och när vi har gympa så känner jag att jag inte kan ta ut mig till 100% för att jag vet att ingen av tjejerna i min klass duschar efter gympa lektionen och jag vill inte gå runt helt svettig på skolan efter det. Det har alltid varit ganska jobbigt att byta om innan och efter idrotten för att jag inte är en av dom "populära" i klassen

18:23, 31 August 2015

Emma: Jag älskar gympan.Går på fotboll innebandy basket och cheerledears.Jag gillar att röra på mig.Men tycker det borde vara att man duschar ensam.Det är inte jätteroligt att visa sig naken Om man utvecklas snabbt.Själv har jag utvecklas ganska snabbt och har ganska stora bröst.Men nu har det blivit en bra sak.Killarna gillat det och många är kära i mig för jag är bra på typ don flesta sporterna och för att jag alltid är glad och positiv.På min förra skola blev jag mobbad för att ha stora bröst.Men jag bryr mig inte vad andra tycker nu för jag är nöjd och gillar sport jag är 12 och väger 35.Älskar sport!!!!!!

18:23, 31 August 2015

Caroline: Jag undrar varför inte en docent som Örjan och alla idrottslärare går ihop och protesterar mot att idrotten får så lite tid på skolschemat? Som jag ser det är detta en välfärdsfråga som måste politikerna måste uppmärksammas på.

18:24, 31 August 2015

Wilma Karlsson: Wilma Karlsson: Hej Anna det är Wilma Karlsson i theta år 6! På fredsborgskolan ska bara säga att du är en toppen lärare och är super snäll hoppas det går bra i tv! Puss :) :)

18:25, 31 August 2015

Amanda: Vi på Robinson i Enköping brukar köra slumpen, när de kommer till att välja lag. Det är två som får välja sina lag, de står med ryggen emot de andra som står på ett led, sen får alla i ledet de numret i ordning de står och väljarna ropar ut nummer istället för att peka. Ingen nämd eller utpekad för att man är bra eller dålig.

18:25, 31 August 2015

Ninna: Jag minns att jag hade väldigt bra, engagerade idrottslärare i Värnamo där jag gick i skolan. Det gjorde lektionerna roliga och vi fick lära oss grunder, regler i olika bollsporter. Vi blev motiverade och kändes kul! Dessutom valde jag som tillvalsämne "idrott och hälsa", istället för t.ex språk. Väldigt kul och passade mej perfekt. Idag är jag snart 40 och träning har alltid sedan skolgången prioriterats och är en viktig del av mitt liv!

18:26, 31 August 2015

Lotta i Växjö: Varför heter det inte Gympa ? Man säger ju till barnen att göra iordning sin gympa påse ÅÅÅ Inte säger man gör färdig din Idrott-hälsopåse?

18:26, 31 August 2015

M: Hej jag undrar varför skolan inte har friidrottsdsdagat när jag gick i mellanstadiet så hade vi det jag har goda minnen.

18:26, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Emma, kul att du gillar idrotten! Förlag, ta upp med läraren att prata om det här med att vi alla är olika och utveklas i olika takt, ofta handlar det om nyfikenhet coh ibland okunnighet att det blir ett problem, tror jag. Kram!

18:26, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Ninna, ja tänk vad vikigt det är att ha rätt ledarskap!

18:27, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Amanda, låter som en bra idé att välja lag!

18:30, 31 August 2015

Linda Svanström : Hej! Vid vilken ålder är de lagom för barnen att börja med fysiska aktiviteter?

Örjan Ekblom: Hej Linda!
Om du menar "att röra sig" är svaret typ noll år. Om du menar mer organiserad verksamhet blir ju åldren högre. Typ, antal pass i veckan, mm styr. Tänk på att det ska vara kul och att det ska vara omväxlande

18:33, 31 August 2015

Bästa epsilon : Hej Anna!! Vi tyckte det går jättebra för dig å e jätte glada att ha dig som Mentor p idrottslärare! Kram

18:34, 31 August 2015

Hellen: Jag är en förälder som har ungdomar som nyligen gått ut högstadiet. Min son vägrade vara med på skridskor mest under hela den tiden. (Han blev underkänd och fick inga alternativ till idrottsgrenar)Jag kan förstå det då vi bor i en stad där hockeyn är mycket viktig och stor för många unga killar. Vissa killar spelar hockey och är superduktiga medans killarna som inte spelar hockey ser ut som Bambi på hal is. HUR COOLT ÄR DET??? Var i läroplanen står det att det MÅSTE vara skridskor på högstadiet. Dom hade ca 8veckors skridskor på våren. Jag jobbar alldeles bredvid och ser att det upprepas år efter år. Jag pratade med lärarna om det, men fick inget bra svar. Superpinsamt för coola ungdomar.

18:34, 31 August 2015

Wilma Karlsson Fredsborg: Hej jag kommer från Fredsborg och går i theta älskar dig Anna

18:35, 31 August 2015

Maria A.: Jag hade alltid det tufft i skolan när det gällde idrott, jag hade inget självförtroende vilket fick mig att skippa idrott helt till slut, jag vågade inte duscha eller klä om bland dom andra. Till slut fick jag hjälp med det, för just idrotten hade jag inte så stora problem med, men jag fick duscha i ett annat rum vilket gjorde att jag presterade mer och det uppskattar jag eftersom jag då kunde få ett betyg i idrott. Jag är idag 24år men i gymnasiet var det lika svårt men det har med självförtroendet att göra!

18:36, 31 August 2015

Hanna: : Vad skulle ni göra som lärare om en elev kände sig obekväm med sin kropp på idrotten och därför inte visade sina kunskaper i idrott fullt ut?

Anna Lindbergson: Hej Lotta,
Jag gör så att jag bygger ihop teori och praktik. Vi har lyckats bra och är på rätt väg. Skall vi lära oss hur musklerna fungerar är det bästa sättet att lära sig det genom att träna de musklerna och utvärdera vad som händer. Detta ger en direkt feedback. För att genomföra så stor del teori behöver vi har mer idh på schemat för att ge eleverna tillräckligt med rörelse tid.

18:36, 31 August 2015

Alexander: Hej! Mitt starkaste minne från idrotten är idioten som en av mina idrottslärare hittat på. Man springer fram och tillbaka tills man kiknar. Är det verkligen nyttigt?

Örjan Ekblom: Hej Alexander,

Att träna så hårt som du beskriver är mer än nödvändigt för att nå hälsoeffekter. Tycker man inte att det är kul är det ju alltför hårt. Kanske bättre med mildare intensitet

18:36, 31 August 2015

Johanna Thurn: Jag arbetar som idrottslärare. Ämnet är jätteviktigt, våra kroppar är byggda för rörelse. Om vi slutar röra på oss så kommer vi att bli sjuka både psykiskt och fysiskt. Tyvärr valde ledningen på vår skola, trots protester, att dra ner på antalet lektioner till fördel för matematik som vi hade dåliga resultat på. Men frågan är, hur mår eleverna? och hur mycket vinner man i inlärning av basämnena genom att dra ner tiden till ett kort pass i veckan för eleven? Forskning visar ju att rörelse gör att man fokuserar mer när man väl sitter i skolbänken. Denna neddragning av rörelse och motorik i skolan, kommer att kosta samhället massor i slutändan.

18:36, 31 August 2015

Barbro: Hej Vardagspuls! Älskade idrott i skolan och tycker fortfarande det är härligt att röra på sig går 1 tim varje dag. Man får ett helt annat tankesätt och sover bättre. Barbro 60 år

18:36, 31 August 2015

Tim Andersson Gamma: Hej Anna, vad bra du var! :)

18:37, 31 August 2015

Jonas: Gympa på 80 talet handlade om mobbning och jämförelse hur snabbt utvecklad man var.. Alla har olika förutsättningar och utveckling,, men då ska vuxna människor bedöma prestationer,, vilket är vansinne!! Mötte min gympalärare på gymet,, han blev paff,, trodde inte att jag hade de fysiska förutsättningarna.. Sen pubertet är förklaringen för mig.

18:37, 31 August 2015

Viktor: Hej! För ett antal år sedan fanns det påståenden om att barn inte skall styrketräna med vikter förens de fyllt 15 år då skelettet kan ta skada av det. Hur ser forskningen på det idag? En annan fråga är vilka effekter träning, främst konditionsträning har på barn, läste en artikel i en tidskrift där det fanns påståenden om att barns kondition inte förbättras/förändras av konditionsträning i tidig ålder. Hur ser forskningen på detta? Är det en myt? Ifall det är sanning finns det ännu en anledning att inte toppa idrottslag för tidigt då träningen inte börjat ge maximal effekt ännu. Bra program förövrigt!

Örjan Ekblom: Hej
Idag är man inte så negativ till styrketräning. Men man behöver sannolikt inte träna så hårt innan puberteten, då styrkeökningen till stor del kommer sig av förbättrad neuromotorisk förmåga och inte av ökad tvärsnittsyta. NATURLIGTVIS ska täräningen ske med utgångspunkt från vad barnet kan, vill och dess biooogiska förutsättnignar.

18:38, 31 August 2015

Anna.H...: Hej Anna! Varför måste man ha idrott i skolan?

Anna Lindbergson: HEj Marianne,
Det r en jätte viktig fråga. Det gäller att få henne eller honom att inte känna så. Mycket tid skulle jag lägga på den elevens självkänsla. Jag kan jag duger. Efter lektionens slut kommer nästa fråga duschningen. Den löser jag genom att låta eleven gå 5 minuter före de andra. Efter en termin had edet blivit bättre och eleven duschade med klassen.

18:38, 31 August 2015

Johanna Thurn: Jag arbetar som idrottslärare och ser mina lektioner som ett tillfälle för glädje, gemenskap och samarbete för eleverna. Att låta eleverna välja lag eller andra metoder där vissa elever pekas ut på ett vidrigt sätt är helt uteslutet på mina lektioner. Att låta eleverna gå ihop två och två och arbeta kan vara jättejobbigt för den elev som inte hittar någon att jobba med.

18:38, 31 August 2015

Karin: Hej jag kommer ihåg idrotten i skolan såväl. Min favorit var brännboll och jag brukar ofta spela det men mina vänninor. Karin 67 år

18:39, 31 August 2015

Heléne : Hej jag har en son som är 10, snart 11. Han tränar ca 6 dagar i veckan , vilket jag ser som positivt, självklart i den mån skolan hinns med. Min fråga är , kan man träna för mycket.? I så fall hur vet man det? Sen undrar jag om man kan få tips om bra mat när man tränar så mycket . Tack / Heléne

Örjan Ekblom: Hej Helène,

Det är svårt att säga om det är för mycket, men tillräcklig vila och tillräcklig med energiintag är avgörande!

18:39, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Karin, vad kul att du har ett positivt minne av brännboll!

18:40, 31 August 2015

Wilma Karlsson: Jag undrar varför man liksom inte kan duscha själv på idrotten. För liksom vissa utvecklas jätte fort och andra inte då kan man ju liksom bli mobbad

Anna Lindbergson: Hej Wilma,
En jätte viktig fråga som vi idrottslärare måst lägga tid på att hitta en lösning på. Det är viktigt att alla känner sig bekväma och trygga med hela idrottslektionerna. Vi behöver tänka ännu mer på den här frågan eller hur. HAr du några bra tips?

18:40, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Barbro, roligt att även du har hållt i motionen sedan skolgympan!

18:41, 31 August 2015

Viktor: Hej! När jag var yngre fanns det diskussioner kring att barn inte skall börja med tyngre styrketräning (vikter mm.) förens de fyllt 15 år då skelettet kan ta skada. Vad säger forskningen om det idag? En annan fråga gäller vilken effekt träning, i synnerhet konditionsträning, påverkar barnen. Läste en artikel där det påstods att barns kondition inte kan förbättras förens i de tidiga tonåren och att konditionsträning innan dess är i princip onödigt, förutom i välmående syfte. Vad säger forskningen egentligen om detta? Om det är sanning finns det argument till mot toppning av lag i tidig ålder då träningen inte ännu börjat ge full effekt. Bra program!

Örjan Ekblom: Hej Viktor igen,

(läste din andra fråga först nu)

JA, det är rätt att effekter av konditionsträning är mindre före puberteten, men det betyder inte att konditionsträning inte har hälsoeffekter. Den lilla effekt som finns har kopplats till förmåga att lära sig, ämnesomsättning och god kärlhälsa.

18:41, 31 August 2015

Hanna : Skolidrotten anser jag ska finnas för att man ska lära sig leva ett hälsosamt och aktivt liv genom att uppmuntra till positiva minnen ifrån idrotten tillexempel. Men varför måste man då ha fysiskt ansträngande test som ex. bip-testet? Det bidrar väl snarare till ont i magen och mycket skolkning? Varför ska det vara så? Man säger att eleverna endast ska jämföra sig med sig själv och sina framgångar. Men jag tror man inte vågar se det utifrån den realistiska synvinkeln, för vi vet väl alla att man jämför sig med sina kamrater om man har tagit tid på löpningen eller mätt hur långt man hoppat eller kastat. Och ja, alla har vi olika egenskaper, men resultatet på ett matteprov är iallafall lättare att hålla för sig själv, det är inte lika uppenbart vem som är bäst. På idrotten ser man lätt vem som är "sämst" samt vem som är klassens "hjälte". Det jag vill få fram är att vi borde vara mer nöjda med att barnen iallafall rör sig lite än ingenting alls, vilket blir konsekvensen ifall man sätter höga krav på eleverna redan från start. Varför altid tävla? Självklart ska man peppa och försöka coacha barnen, men försök samtidigt att lyssna på barnen och sätt dig själv in i deras situation. //En gymnasiumelev som snart tar studenten från skolidrotten, men vill låta yngre barn få mer glädje och mindre ont i magen över skolidrotten

Anna Lindbergson: Hej Hanna,
Jag kan inte som dirottslärare se att du skall göra ett beep test. För att testa sin kondition är det viktigare att du har ett mål med din kondition. VAd vill du och hur skall du nå dit? Det finns flera sätt än beeptest att testa sin kondition. Det viktiga är en kontinuerlig träning och att man gillar det man gör. Då är det lättare att fortsätta motinera tegelbundet.

18:43, 31 August 2015

Maria: Hej, jag har en son som är 11 år. Han spelar fotboll en gång i veckan. Räcker det eller bör han träna annat också? Och är det farligt för barn att styrketräna?

Örjan Ekblom: Hej Maria,

Att träna en gång i veckan är ju lite mindre än de "varje dag" som de nya rekommendationerna anger. MEN, jag vet inte om en eftermiddags lek, cyklande, och annat spontant är mindre aktivitet än en fotbollsträning. Man ska kanske inte stirra sig blind på organiserad idrott.

18:43, 31 August 2015

Isabelle : Jag har väldigt lätt för att bli svettig och röd på gympan. Jag blir inte särskilt anfådd utan mest röd. Jag tycker det är jätte jobbigt och detta får mig att prestera sämre på idrottslektionerna, jag vet ju att jag kan idrotta. Tyvärr så vinner mitt dåliga självförtroende.

18:44, 31 August 2015

monica: min dotter blev aldrig vald när man skulle delas in i lag.. hon var blyg.. hon var samtidigt ilitgymnast och vann smålandsmästerskapet men fick ändå ett ganska dåligt betyg eftersom hon inte var bra på att leda en grupp .. där hon var utanför..för att få ett hyffsat betyg så ingick det att du skulle kunna leda en grupp.. hur fasiken ska man kunna leda en grupp där man står utanför när man äa 13 år gammal..hon vaar blyg o hade trotts att hon var duktig ett dåligt självförtroende.. hon slutade helt med gympan

18:44, 31 August 2015

Wilma Karlsson Fredsborg: Man kan väll typ göra så att man har typ en dörr till en dusch. Så står man liksom i kö för att duscha. Och innan för dörren finns det liksom krokar och typ hyllor där man kan lägga klädet och handduken så slipper man klä av sig där ute bland dom andra

18:44, 31 August 2015

Mikael Åsberg: Det finns ett idrottsförbund, Sv skolidrottsförbundet,vars stora del handlar om idrottsföreningar på skolor. Fokus är utbildning o rörelse för och med barn o ungdomar. Vet ni något om dem? Om inte, de är en fantastisk resurs!

Anna Lindbergson: Hej Mikael,
Skolidrottsförbundet har en viktig roll. Det jag känner begränsar den verksamheten är tiden. Elevernas skoldag räcker inte riktigt till för att ge plats till skolidrotts IF. Min dröm är att ge eleverna möjlighet till extra idrottslekioner efter skoltid där vi har en bred bas av röresleövningar att tröna på. Inte en sport utan alla typer av rörelser.

18:44, 31 August 2015

Louise: Jag undrar om det är för mycket med träning 5 dagar i veckan? Min 15-årige son tränar fotboll 3 ggr/v och innebandy 2 ggr i veckan.

Örjan Ekblom: Hej Louise,

Tycker han att det är kul, ostressat och utvecklande känns det helt OK. Se till att han hinner vila, göra läxor och äta ordentligt. Se upp för små smärtor/skador och mota den Ollen i grind. Ta vara på han!

18:45, 31 August 2015

Vardagspuls: Nu är chatten avslutad, tack för alla era frågor!

18:56, 31 August 2015

Anna H.J.: Hej jag spelar fotboll 1 ggr veckan, men vad ska man göra för att få upp till en bättre kondition? för jag får alltid håll direkt när jag springer.. plus att jag har lätt att få en skada i benet, vad ska man göra för att inte bli skadad?

Anna Lindbergson: Hej Karin,
Det är olika från skola till skola. JAg vet inte hru gammal du är? Dans är en del av läroplanen och det skall vi alla ha på idrotten. Det kan vara i uppvärmningen eller som ett koditions pass, kordinationspass, lekpass. det finns massor med bra roliga danslektioner.

19:04, 31 August 2015