Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Anna Malvina Svennung
Anna Malvina Svennung

Namn: Anna Malvina Svennung.
Familj: Maken Petter och stor släkt.
Ålder: 30.
Hemsida: www.annamalvina.se

Vill du ställa en fråga direkt till Anna Malvina? 
Då går det bra att mejla till annamalvina@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Är elitidrottare och aktiv i det svenska roddlandslaget (tränar ca 25 timmar i veckan). Är leg dietist med magisterexamen i kostvetenskap.

Tittar på: Aktern på min båt. Har sällan tid att titta på TV, men två klara favoriter är Spårlöst och Familjen Annorlunda.

Lyssnar på:
Allt möjligt, men helst schlager med Carola i spetsen!

Vanligaste vardagsmiddagen:
Kokt potatis med riven morot, gröna grönsaker och en klick kvarg.

Får positivt hög puls i vardagen av:
När det går framåt på träningen, exempelvis om jag sätter en teknisk detalj som jag arbetat länge med eller gör ett bra resultat på träning. Annars älskar jag att dansa, det är det bästa jag vet!

Får negativt hög puls i vardagen av: När jag inte hinner vara med familj och vänner, vilket händer allt för ofta eftersom att jag nästan alltid är upptagen med att träna.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Jag har läst olika bloggar för att hitta inspiration till ett bra upplägg.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Hon skulle beskriva mig som glad, omtänksam och målmedveten.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Se till att inte bli vrålhungrig! Det undviker man genom att ha mellanmål, återhämtningsmål och snabblagad mat lättillgängligt. Då kan man slippa både dåligt humör och onödigt småätande.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? När vi göra våra ”basinhandlingar” köper vi alltid lättmjölk, kvarg, havregryn, corn flakes, torkade bönor, apelsiner, äpplen och fryst spenat.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Poppar popcorn eller äter strutglass!

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då? Jag skulle införa fler idrottslektioner per vecka i skolan. Dessutom skulle jag satsa på bra och aptitretande mat i sjukvård, skola och äldrevård för snabbare sårläkningar samt piggare barn och äldre.

”Jag är nästan alltid upptagen av att träna” Se alla inlägg i bloggen
Bröd och marmelad! Bild: pixabay.com

Får man äta socker om man tränar?

Publicerat: 2015-12-10   |  Anna Malvina

I veckan var Kitty Svenningsson på Vardagspuls och berättade om sin viktminskning. En av hennes framgångsfaktorer var att minska sitt intag av kolhydrater och socker.

Som kostrådgivare för idrottsintresserade upplever jag att det är just kolhydrater och socker som är bland de tuffaste ämnen att prata om. Det verkar inte finnas något ämne som berör, och upprör, så mycket!

De svenska näringsrekommendationerna om kolhydrater och socker

Vi har ju tre energigivare; fett, kolhydrater och protein. Enligt de svenska näringsrekommendationerna är en lämplig fördelning att låta 45-60% av energin komma från kolhydrater, 10-20% av energin komma från protein och 25-40% av energin komma från fett. Kolhydrater finns ju ibland annat i frukt, pasta, ris, potatis, bröd, flingor och söta livsmedel. Enligt rekommendationen är det sockret som vi ska begränsa vårt intag av – och alltså de livsmedel som innehåller mycket socker.

Kolhydrater är en bra energikälla för kroppen och många kolhydratrika livsmedel innehåller rikligt med vitaminer, mineraler och fibrer som såklart är bra för vår hälsa. Dessutom behöver vår hjärna och vårt immunför svar (de vita blodkropparna) lite kolhydrater för att fungera bra. Om vi ska träna högintensivt (till exempel springa intervaller) behövs ännu mer kolhydrater eftersom att högintensiv träning ökar omsättningen av kolhydrater ökar dramatiskt. Just därför behöver vi kolhydrater och man får anpassa intaget till sitt eget behov.

Kort sagt:

  • Många kolhydratrika livsmedel innehåller vitaminer, mineraler och fibrer.
  • Hjärnan behöver lite kolhydrater.
  • Immunsystemet behöver lite kolhydrater.
  • Vid högintensiv träning behöver vi kolhydrater.
  • Anpassa intaget efter ditt behov!

Det är skillnad på kolhydrat och kolhydrat

Alla kolhydrater påverkar inte kroppen på samma sätt. Både en sked marmelad och en bit grovt bröd innehåller ju kolhydrater, men grovt bröd innehåller mer vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom påverkar det inte blodsockret på samma sätt som marmelad. Grovt bröd är ju mer komplext och därför at det längre tid för kroppen att bryta ner det. Därmed tar det längre tid tills det kommer ut i vårt blodomlopp och just därför stiger inte blodsockret så snabbt. Marmelad bryts ner snabbare och kommer ut i blodet snabbare. Så om man vill ha långsammare energi är grovt bröd att föredra och om man vill ha snabb energi är marmelad bättre! Sedan spelar det ju också en stor roll vad man äter samtidigt – är magen tom eller är den full av mat? Äter man en sked marmelad på tom mage kommer blodsockret att stiga snabbare än om man äter en sked marmelad på en grov dubbelsmörgås tillsammans med smör, några skivor ost och en kopp kaffe.

För de som tränar mycket kan socker vara en räddning!

Om man ska äta väldigt mycket kolhydrater, vilket rekommenderas vid stora doser träning, kan det bli lite väl mycket fiber för magen om man bara äter grovt bröd. Då passar ett bröd med mindre fibrer bättre, förslagsvis ett mindre grovt bröd. De som tränar väldigt mycket kan till och med behöva dricka juice och äta sylt för att få i sig den mängd kolhydrater de behöver för att orka träna!

Socker är per definition inte dåligt! Det blir däremot dåligt om träningen och maten i övrigt inte är bra!

Läs mer:

WHO: ”Ät mindre socker”

Så slipper du onödigt socker