Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Barn sitter vid kalasbordet Bild: Hillevi Wahl

50 spänn räcker för en present!

Publicerat: 2015-03-22   |  Hillevi Wahl

Jag har länge bekymrat mig över att presenter på barnkalas blir allt dyrare och dyrare. Det är som om de som har omåttligt med pengar skruvar upp insatsen för varje kalas de går på. Det är i dag inte alls ovanligt att en present kostar tvåhundra kronor. 

Detta är ett dilemma. För det första trumfar den dyrbara ofta över alla andra gåvor på kalaset. För det andra skapar det problem när födelsedagsbarnet ska bjuda igen. Måste det barnet köpa en lika kostsam present då? Det kanske den familjen inte har råd med. 

Men framför allt är tvåhundra spänn på tok för mycket. Rent objektivt sett.

Själv har jag länge haft en smärtgräns på 70 spänn. Förmodligen för att jag själv är uppvuxen i ett fattigt hem (och ja, barnfattigdomen finns i varenda klass). Det borde införas någon sorts konsensus om att en present inte får kosta mer än 50–70 kronor. För allas skull. 

En klok förälder i bekantskapskretsen resonerade så här: ”Jag tycker att gränsen går runt 50. Om mitt barn skulle betala presenten själv så är två veckopengar extremt generöst, jag skulle knappast lägga en halv månadslön på en present till en kollega. Det har gått hysteri i kalaspresenter, en gång blev jag ombedd att vara med och samla ihop till ett golfset. Till en åttaåring!”

Till och med folkvettsexperten Magdalena Ribbing tycker att 30–40 kronor räcker alldeles utmärkt. Men så fort man nämner detta så ropar de flesta föräldrar att ”jamen man får ju ingenting för under en hundralapp i dag!”

Det får man visst. 

Man kan hitta massor av grejer för en femtiolapp: En ficklampa, resekit med till exempel sysaker, en fin anteckningsbok, ritblock och pennor eller kritor, fröpåse och en liten kruka, en fin mugg, en vacker ljuslykta, en gammal välbevarad barnbok inköpt på antikvariat, årgångar med klassiska serietidningar (kan fyndas billig på loppisar), fyra meter wellpapp och en rulle silvertejp, uppblåsbara ballongdjur, pruttkudde – alltid lika roligt, garnnystan och virknål och en personlig kurs i hur man hanterar redskapen, rolig nyckelring, inramat fotocollage av gamla bilder, en boll, pärlor, helt set med diadem, halsband, örhänge och ring (finns på de flesta ica-maxi-varuhusen), muffinsformar – med ett löfte om att få baka tillsammans, en kompisdag på museum (ofta gratis för barn, medtag egen matsäck), eller varför inte min egen favorit: tumlade stenar – som granat, amazonit, bergskristall, guldfluss, kattöga, onyx, månsten, och andra fantasieggande namn. Man kan få tjugo stycken för 180 kronor, och det räcker till många kalas. Skriv gärna vilka stenar det är så barnen kan gå hem och googla sedan. Jag lovar att de blir en riktigt hit!

För vi vet ju alla innerst inne att det inte är priset som har någon betydelse, utan omtanken och fantasin. Så skippa legot eller dyrpresenten nästa gång och var lite kreativ!