Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Kroppen behöver rörelse, som i skogen, och sömn och bra mat för att funka. Bild: Hillevi Wahl

Han kallade mitt barn för fetto!

Publicerat: 2015-07-21   |  Hillevi Wahl

Det kom ett brev. Från en ledsen mamma, apropå det här med barn och övervikt:

FRÅGA: ”Hej Hillevi. I går när vi var på ett nöjesfält och stod i kö kom en annan pappa fram till min dotter och sa: ”Flytta på dig ditt jävla fetto!”.
Mitt hjärta började bulta supersnabbt. Det var så overkligt men jag tänkte ändå att det var min plikt att konfrontera den här pappan och förklara att sådana uttalanden kan sätta djupa spår.
”Det är bra för henne att få höra sanningen”, sa mannen.

Min dotter är lite mullig, inte särskilt tjock. Dessutom var detta en pappa med en dotter i samma ålder. Vilket gör det ännu värre, han borde ju vara en bra förebild.
Efteråt kunde vi så klart inte bli glada. Jag undrar om folk ofta blir så bedömda och behandlade efter sitt utseende. Jag förstår att mannen var en idiot. Men mitt barn fick ändå höra detta. Det är så kränkande och chockerande. Har du någon erfarenhet tips vad man kan göra i sådana här situationer? Kan man anmäla? Bantningstips? Jag vill inte att hon ska bli smal av estetiska skäl, mest för att skydda henne från att det ska hända igen.
Sign. Ledsen mamma


SVAR: Så himla dumt. Jag hade blivit jättearg. Du skriver att din dotter är mullig, men egentligen är det oväsentligt, för ingen har rätt att säga så till någon. Tyvärr hjälper det sällan att tjafsa med dessa ignoranta vuxna. Jag vet, för jag har sagt till så många gånger när de är hemska mot sina egna barn. 

Jag försöker i stället jobba upplyftande med mina barn. Jag bekräftar dem och deras förmågor på alla sätt. Det stärker själen och jaget. Och så erbjuder jag rörelseäventyr, för att stärka kroppen och själen. Som i går när jag gick Roslagsleden i tre timmar med Movitz. Egentid är jätteviktigt med barn i tweenieåldern. Vi pratade massor. Och jag försöker prata med alla mina barn om vilken häftig maskin kroppen är och hur den funkar. Hur den behöver rörelse och sömn och bra mat för att funka. Och vätska. Men inte för mycket och inte för lite. Utan lagom.

Jag säger ofta till Movitz, 9, att han och jag är så lika. Att han är så lik sin morfar. Och att jag känner igen mig i hans hunger till exempel. Det skapar förtroende. Det är viktigt att inte peka ut någon i flocken som annorlunda.

Jag försöker också att bara ha en sockerdag i veckan. Det är lite svårt nu på sommaren, jag vet. Men socker är en sådan lurig överviktsbov. Som förälder blir man lite blind. Vi ser inte alltid hur ofta man tröstar, kompenserar och mutar med socker. Trösta och muta och fira med annat! Det är schysstare. Och lika roligt och fint.

Humor! Är också viktigt. Bli inte ett offer! Och gör inte ditt barn till ett offer heller! Visa hur man själv tar kontroll över sitt liv. Det är mycket viktigare.

Allt kan man inte förändra, framför allt inte andra människor. Lär dina barn att påverka det som vi kan påverka, det som ger bäst resultat. I de miljöer där vi har vardagsmakt. I skolan kan vi påverka. På fritids kan vi påverka. Hemma kan vi påverka. Men i övrigt är det oftast bättre att bara bonda i att "okej, detta är en idiot - tyvärr kan vi inte göra mycket för att ändra på det."

Men en sak kan vi alltid göra, och det har jag lärt mig av min kloka dotter Lykke, 7: ”Man kan säga STOPP! Gör inte sådär! Det är inte schysst!”

Tack Lykke för att du ibland är så mycket klokare än jag.