Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

De här två böckerna lånade jag på biblioteket. Nu ska här läsas på! Bild: Hillevi Wahl

Nu ska vi ha köpstopp!

Publicerat: 2016-02-03   |  Hillevi Wahl

Jag fick nog någon gång efter jul. Det var rea i en sportbutik och vi skulle egentligen bara ha ett par gympabyxor till äldste sonen, men kom ut med fem kassar sportkläder och grejer till hela familjen.
Säkert bra och fint alltihop. Men jag kände mig helt dränerad på energi, sorgsen och fattig. Samma helg började jag surfa på det där med köpstopp. Hur funkar det? Vad får man köpa? Hur länge ska man hålla på?

Det finns olika skolor, har jag förstått. Allting handlar om vad just jag eller du vill uppnå med vårt köpstopp. Vill du bara spara pengar och tid eller vill du vara snäll mot miljön också? Vill du komma ur ett shopaholicmissbruk? Vill du få med hela familjen, eller är detta en högst personlig övning?

För de flesta tycks gälla att man får handla mat, mediciner, hygienartiklar och rengöringsmedel.

En del skippar restaurangbesök helt, inte en latte eller korv i korvkiosk får köpas. Andra låter det ingå i mat-undantaget. Ytterligare några ”unnar sig” ett par restaurangbesök per år.

I vår familj bestämde vi att drivmedel till bilen får inhandlas och vi får göra de resor vi behöver. Men vi ska försöka cykla, gå eller transportspringa så långt det bara går.

I övrigt ska vi försöka leta fram det vi faktiskt har, laga det som är trasigt i stället för att köpa nytt och göra hemmagjorda presenter när det är födelsedagar.

Precis som i vilken trebarnsfamilj som helst så tjatas det ständigt om saker barnen vill ha. Nu tror jag att vi kommer att slippa mycket av det. Sjuåringens vanligaste replik här hemma har redan hunnit bli: ”Nej, vi har ju köpstopp!” Sedan är det liksom slutdiskuterat där.

En kompis till mig sa: Man behöver faktiskt inte köpa allt som är fint!
Nej. Just det. Wow! Vilken revolutionerande tanke. Vi lever i en tid när vi vill äga allt som är fint eller vackert. Vi dekorerar våra liv och vår image med nya prylar och kläder. Men tänk om vi redan har allt vi behöver. Kan inte saker och kläder bara få vara fina, där det är? Kan vi inte uppskatta det där och då, och gå vidare utan att köpa det?

Det ska bli intressant att se hur det här köpstoppet påverkar mig, personligen. Men också hur det påverkar min familj. Jag räknar krasst med att vi kommer att tjäna minst 100 kronor varje dag. Alltså 3000 kronor på en månad! Mycket pengar.
Men framför allt tror jag att vi kommer att spara tid och få en helt annan sinnesro. Vi börjar med en månad. Så får vi se hur det går. Jag lovar att rapportera varje vecka! Häng med!


5 tips till dig som vill prova köpstopp:

  1. Sätt upp några regler som hela familjen kan utgå från.

  2. Bestäm vad som ska undantas.

  3. Bestäm hur lång tid ni ska hålla på.

  4. Var inte alltför strikta - det är bättre att det hela går att genomföra.

  5. Sätt igång - det är absolut värt det!