Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Elliot med Girl Online on tour av Zoe Sugg Bild: Hillevi Wahl

Så försöker vi få våra barn att läsa

Publicerat: 2016-10-06   |  Hillevi Wahl
”Er sons läsförståelse har gått ner.”
Aj. Det sved att höra det på utvecklingssamtalet. Inte minst med tanke på att vi har två journalister i familjen och en dessutom är författare. Ajajaj, vad det gjorde ont att höra.

”Läser han mycket?”
Vi skruvade på oss, Gunnar och jag. Nja, vi hade varit dåliga på att tjata på ett tag. Och han har ju alltid haft så lätt för sig, trettonåringen. Kanske för att vi alltid har läst för barnen på kvällarna. Men nu sover han ju sedan länge i eget rum. Där läser ingen för honom. Han säger god natt till mobilen. Som de flesta i hans ålder.
”Okej”, sa jag till Gunnar på väg ut från skolan. ”Dags att aktivera nationella insatsstyrkan för läsförståelse.”
Denna insatsstyrka bestod av Gunnar och mig själv, belästa vänner och inkluderade självklart trettonåringen själv, det är ju trots allt han som ska vilja läsa.

Så, först måste vi ta reda på vad som kan locka honom att läsa:

1. Nyhetsflöde. Han gillar att veta grejer, hänga med i vad som händer, gärna före de andra. Men eftersom vi inte har någon morgontidning längre, så har han ingen direkt ingång där.
Fråga: Vilken tidning skulle få barnen att läsa som mest?
Svar: SvD Junior. En aktuell tidning för barn. Vi tog en provprenumeration, 10 nummer  för 199 kronor.
Bonus: Det finns en nutids-quiz som gör att eventuella främmande ord genast kan förklaras.

2. Youtube: Det här är ungarnas superstjärnor numera. Det är här de lär sig allt. Även min son.
Fråga: Vad finns det för böcker om youtubers?
Svar: Massor! En del på svenska, vi beställde hem allt vi kunde hitta. Favoritboken, som både 13-åringen och 8-åringen nu närmast slåss om, är Girl Online on tour av Zoe Sugg (Bonnier Carlsén).
Men vi hittade också mycket på engelska på fantastiska sajten Bookdepository.com – som skeppar hem allt GRATIS till Sverige. Allt du betalar är själva böckerna. Och de är billiga.
Bonus: Han blir bra på engelsk läsförståelse också.

3. Humor: Han vill bli glad av böckerna. Och vem vill inte det?
Fråga: Vilka böcker är roliga?
Svar: Förvånansvärt många youtubers. Det är ingen slump att de har miljoner följare, om man säger så. Kollar man på barnböckernas topplistor hittar man även de roliga böckerna där.

4. Tydliga tider: En halvtimme om dagen. Fem dagar i veckan. Det räcker långt. (Speciellt med tanke på hur många förlorade halvtimmar det blir på ett halvår om de inte läser.) Jag ser redan en väldig skillnad i hans förmåga att koncentrera sig och hur många sidor han läser på en halvtimme.
Fråga: När är det bäst?
Svar: Gärna före läggdags. I soffan. Tillsammans med resten av familjen. Som OCKSÅ läser. Då det är tyst och lugnt. Det är härligt för hjärnan att och kroppen att få en lugn stund, gärna rolig och intressant, före läggdags.
Bonus: Mysig stund för hela familjen och alla får upp läshastigheten.

Här är de hetaste barn- och ungdomsböckerna hemma hos oss just nu:

 • Girl Online av Zoe Sugg (Bonnier Carlsén)
 • Girl Online on tour av Zoe Sugg (Bonnier Carlsén)
 • Dagbok för alla mina fans, Satsa allt (ny) av Jeff Kinney (Bonnier Carlsén)
 • Vår trädkoja med 13 våningar av Andy Griffith (Alfabeta)
 • Vår jättestora trädkoja med 26 våningar av Andy Griffith (Alfabeta)
 • Vår enormt stora trädkoja med 39 våningar av Andy Griffith (Alfabeta)
 • IRL, Ilskan, Rädslan, Löftet av Maria Frensborg (Bonnier Carlsén)
 • Pax, Pesten av Åsa Larsson (Bonnier Carlsén)
 • Alla Pax-böckerna av Åsa Larsson
 • Min brorsa är en superhjälte av David Salomons (Bonnier Carlsén)

På engelska:

 • It gets worse av Shane Dawson (Simon & Schuster)
 • Caspar Lee av Caspar Lee (Penguin Books)
 • Username: Evie av Joe Sugg (Running Press)
 • Generation Next av Oli White (Hodder & Stoughton)