Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Annika Strömberg arla
Mamma-bloggen

Namn: Annika Strömberg
Familj: Man, 4-årig dotter och nyfödd son
Ålder: 41 år

Vill du ställa en fråga direkt till Annika? 
Då går det bra att mejla till annika@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Vad gör du till vardags? Jobbar med hälsofrågor på Arla.  

Tittar på: Mest på Barnkanalen just nu. Fåret Shaun är min favorit.   

Lyssnar på: Musik som går att sjunga med i, som Marit Bergman

Vanligaste vardagsmiddagen: Pasta och falafel med yoghurtsås och morötter.

Får positivt hög puls i vardagen av: Ultraljud, så fantastiskt att kunna se att allt ser bra ut och at bebisen växer som det ska!

Får negativt hög puls i vardagen av: Gå i trappor. 

Hur har jag förberett mig: Inte på något särskilt sätt. 

Om din mamma skulle beskriva dig, hur skulle hon göra det? Envis, klok och duktig. Hon är helt opartisk!

Vilket är ditt bästa vänta-barn-tips? Ät ordentligt och drick gärna mjölk till maten. 

Vad slinker alltid ner när du handlar? Ost, kvarg och kanske lite nötter.

När jag ska lyxa till det: Går jag gärna ut och äter. 

Om jag var folkhälsominister: Skulle jag se till att hemkunskap och idrott får utökad tid och mer resurser. 

Tanken är att den här bloggen ska handla om livet efter förlossningen. Om barn, mat till barn och mat till nyblivna mammor. Jag är inte dietist och inte utbildad i att ge råd till andra, men jag kan en hel del om mat, näringslära och vikten av att äta bra för att må bra genom min utbildning och mitt jobb.

Morotspuré och D-vitamin, middag för min bebis Bild: Annika Strömberg

Så fixar du bebisens första måltid!

Publicerat: 2015-11-17   |  Mamma-bloggen

Nu är min son 4 månader gammal och jag tycker att det börjar bli dags att låta honom provsmaka vanlig mat. Han sitter redan i sin barnstol och tittar lystet på när vi äter och ser ytterst besviken ut över att han inte får något alls så det känns rätt att börja nu.

 

I Livsmedelsverkets kostråd för spädbarn säger de att ”från 4 månader kan du låta ditt barn smaka på den mat du själv äter. Stoppa ner lillfingret eller en liten sked i maten och låt barnet provsmaka...” Det låter ju enkelt, eller...? Den senaste veckan har jag bland annat ätit räksallad, indisk linsgryta, thaibuffé, fläskytterfilé och ugnsrostad potatis med rödvinsås och toast med skinka och senap. Varje gång har jag funderat på om det är något som jag vill ska få vara mitt barns första matupplevelse, men nej, det känns inte så. Jag kan egentligen inte komma på något som jag äter som passar att stoppa i munnen på en liten spädis rakt av.

 

Jag röstar istället för att börja med en puré av någon grönsak. Morotspuré blir det här. Jag tror att min dotter fick sötpotatispuré. Fördelen med rotsakerna är ju att de är enkla att koka riktigt mosiga och sen purea och just morot och sötpotatis är också lite söta. Det går också köpa färdig morotspuré och några andra varianter som är från 4 månader, men morotspurén tänkte jag göra själv och blanda med lite bröstmjölk, enligt Livsmedelsverkets råd. Ett tips, oavsett om det är egenfixat eller från burk, är att bara spara knappt en halv dl i kylen och frysa resten direkt så kan du använda den om några veckor när barnet äter större mängd per gång. Puré blandad med bröstmjölk ska nog inte sparas alls.

 

Fortfarande är ju helamning rekommenderad i sex månader, men att låta bebisen äta 1-3 babyskedar (små teskedar) av något annat konkurrerar inte ut mjölken samtidigt som man då verkligen kan göra en långsam start och låta barnet vänja sig vid att det finns många andra smaker än mammas fantastiska mjölk. Väntar man och börjar vid 6 månader är det större risk att man väldigt snabbt behöver öka i mängd antingen för att barnet ska bli nöjt eller för att man vill sluta amma efter 7-8 månader och barnet då måste få all energi och näring från annan mat.

 

Så här tänker jag mig den första veckans meny:

måndag: 1 tsk morotspuré (hemlagad)

tisdag: 2 tsk morotspuré

onsdag: 3 tsk morotspuré

torsdag: 1 tsk bananpuré (skrapat fint direkt från en banan)

fredag: 2 tsk bananpuré

lördag: 1 tsk majs- och sötpotatispuré (från burk)

söndag: 2 tsk majs- och sötpotatispuré

osv.

Nu gäller det bara att se om sonen är med på det hela!

 

 

Jag vill poängtera att detta är min egen åsikt och så som jag har gjort med mitt första barn också. Vill man följa Livsmedelsverket råd så säger de att man ska vänta med puréer tills barnet är 6 månader, men de säger också att det inte riktigt finns något vetenskapligt underlag för när det är bäst att börja med att introducera annan mat. Det viktiga att tänka på är att smakproverna inte ska ersätta bröstmjölk utan bara vara ett litet komplement.