Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Tina Löfström bloggar om minnen av sin gamla mormor och om ett glas saft som visade sig vara likör Bild: Johnér

Gamla ljusa minnen kan göra oss lyckliga

Publicerat: 2016-07-08   |  Tina Löfström

Mormor. Min fina mormor. En riktig urkraftskvinna. Kvinnan som på så många sätt lever vidare genom min mamma, som har samma urkraft. Mormor var alltid glad. Hon nynnande eller sjöng medan hon lagade mat, städade eller påtade i trädgården. Hon var kärleksfull och tog emot oss barn med stora varma kramar ord om hur roligt det var att vi kom och hälsade på. Hon var mjuk och hon var hård. Hon älskade villkorslöst och hade tydliga gränser. Hon kunde med en enda blick – mördarblicken, som jag skämtsamt kallar den – få mig att med skam i kroppen bittert ångra buset jag precis gjort.

Som när vi tittade på ”Hem till gården”. Mormors heliga tv-tid. Jag satt där tyst i soffan bredvid och höll på att dö av uttråkning. Jag hasade längre och längre ner i soffan. Jag hängde upp och ned i soffan. Jag kravlade på golvet nedanför soffan. Och jag ålade mig i smyg bort från soffan, ut ur vardagsrummet för att hitta på äventyr. Två sekunder senare kom blicken. En blick och inget mer. Då visste jag att det var kört. Bara att hasa sig upp i soffan igen och genomlida resten av avsnittet.

En annan dag kom vi hem till henne och som brukligt fick vi barn saft och de vuxna drack kaffe. Mormors syrensaft. Jag och min bror blev serverade nygjord saft i varsitt glas och började hungrigt dricka den söta saften. Sekunden efter spottade vi ut den med ett ljudligt ”blä!”. Vi började knorra om att saften var äcklig och smakade konstigt. Då kom blicken. Vi höll tyst och försökte dricka saften lydigt. Men det gick inte. Den spottades igen ut, samma sekund som den druckits. Både jag och min storebror vägrade dricka och tillslut så smakade mormor irriterat på saften för att visa oss ungar att det inte var något fel på den. Lika snabbt spottade hon ut den med ett förvånat och ljudligt ”Usch”. För visst smakade saften underligt.

En av de saker jag fascineras mest över med hjärnan är att vi har ett eget Netflix innanför pannbenet. En funktion, där vi med ett enkelt val kan plocka ut och spela upp tidigare episoder ur våra liv. En minnesbank där alla våra minnen finns bevarade att ta fram och spela upp när helst vi vill det. Men det bästa med det är att vi med full känslostyrka och med alla våra sinnen kan återuppleva händelser vi varit med om. Jag kan känna den äckliga smaken av saften. Jag kan känna känslan när mormors blick borrade in sig i mig. Jag kan känna värmen och mjukheten i mormors välkomnande famn.

Tack vare forskningen vet vi idag att minnena påverkar oss känslomässigt lika starkt som när vi upplevde dem. Att tänka tillbaka på ett gammalt, lyckligt minne gör oss lyckliga igen. Det får oss att leva oss in i samma känsla och hämta med oss dåtidens lycka in i nutiden.

För visst smakade saften underligt. ”Det är ju likör!” tjöt mormor. Hon hade tagit fel i kylskåpet och serverat oss hemmagjord likör utblandat med vatten istället för saft. Då var blicken som bortblåst och mormor var ödmjuk och ångerfull. Varm och go och rättvis. Vi hade haft rätt.

Nu när jag sitter här i mitt kök och tänker på mormor så känner jag samma kärlek, glädje och värme som jag kände då. Över 20 år senare har jag lånat lycka från dåtiden och här och ler åt alla gamla minnen jag just tänkt tillbaka på. Och jag är tacksam. Tacksam över min underbara mormor och alla roliga och dråpliga minnen. Jag njuter. Njuter över ett liv rikt av upplevelser. Och jag ler och vinkar i tanken. Vinkar till mormor i himlen. Min älskade fina, fantastiska mormor. Som jag älskar lika mycket nu som då.