Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Vardagspuls Louise Hallin ekonomi relationer Bild: Vardagspuls

Louise Hallin: ”Den med högst lön ska betala mer”

Så undviker du att bråka om pengar med din partner

Hur gör man för att slippa gräla om ekonomin med sin partner? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarna frågor om pengar och relationer.

Publicerad 2015-12-09 | Vardagspuls

Psykoterapeuten Louise Hallin ger råd om hur man kan få ekonomin att fungera så att båda parter är nöjda i en relation. Från Vardagspuls den 9 december.

Vardagspuls: Pengar kan lätt leda till konflikter och osämja i relationer. Är delad ekonomi i en familj den bästa lösningen? Kan det vara problem om den ena tjänar mycket mer än den andra? Ställ dina frågor till psykoterapeut Louise Hallin här. Din fråga kommer att publiceras i chatten så snart den blivit besvarad!

12:12, 9 December 2015

Gunnar: Hej, Louise! Min fru tjänar mycket mer pengar än mig och har dessutom lite förmögenhet sedan tidigare. Jag har inga problem med det, men ibland uppstår situationer då det blir oklart om båda ska få använda de här pengarna eller om de är hennes. Till exempel på resor och när vi köper större grejer till hemmet. Gränsen blir liksom otydligare ju längre vi levt tillsammans. Hur ska vi göra? Är det bäst om jag lånar pengar eller om alla våra pengar blir gemensamma?

Louise Hallin, psykoterapeut: Bra fråga, det enklaste matematiska är att ni pratar med varandra ordentligt och tex tar ett beslut om att ni ska betala prportionerligt när gemensamma saker köps. Fördelningen av dessa proportioner är en ren förhandlingsfråga, men när det är beslutat är det väldigt enkelt att räkna högt vid kassan och man behöver inte värdera situationen.
Jag avråder dig bestämt att låna pengar för konsumtion.
Prata är nödvändigt.

17:36, 9 December 2015

Lars-Åke, 68: Min fru har vunnit ganska mycket pengar på spel, men nu vill hon inte dela med sig. jag tycker det är snålt att hon inte kan betala lite mer än jag nu när hon vunnit så mycket pengar. Eller? På vilket sätt kan jag bemöta det här och så henne att förstå?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det förstår jag. Min erfarenhet ang pengar och konflikter är just att själva summorna hit eller dit inte har lika stor betydelse som känslan av orättvisa.
Det tär på en relation och ofta ligger det kvar och dyker upp i alla möjliga sammanhang längre fram. Enl en engelsk studie som jag dessvärre glömt upphovet till så utgör ekonomin ett mycket stort samlevnadsproblem hos 7 av 10 par.
Om ni inte kan komma fram till ngt bra själva tycker jag därför att ni ska söka upp en erfaren terapeut och gå till botten med problemet och hålla på till ni blir färdiga innan ni slutar.

17:41, 9 December 2015

Louise: Min sambo och jag har tre barn tillsammans. Han har ett och jag har två. Han har god ekonomi, jag har hyfsad ekonomi. Han skämmer bort sitt enda barn i mina ögon. Flickan får dyra presenter och jag kan inte prestera likadant till mina barn. Nu tycker de att det är orättvist. Hur ska jag hantera det här?

Louise Hallin, psykoterapeut: I en relation bör man förstås ha kontroll på vad ens gemensamma liv kostar och fördela kapital från båda som stämmer med var och ens inkomstnivå.
Utöver det har sen var och en laglig rätt att disponera sitt kapital som man vill, utan tvekan. Däremot måste två vuxna människor värna om barnens ev upplevelse av orättvisa, en mkt känslig och för bra relationer störande faktor. Så ta ett gemensamt prat med alla inblandade, finn ut hur barnen ser på det hela och förhandla fram ett beslut.

17:50, 9 December 2015

gurkan: Lever man i hop o spelar ska man innan bestämma om man ska dela på vinsten eller ej. Men om 1 person köper en lott för egna pengar o vinner 1 stor summa kan man inte komma efter att personen vunnit o kräva att denna ska dela med sig sånt får man väl bestämma innan. Lars Åke delar du själv med dig när du vinner nåt? Eller du kanske själv är en SNÅLJÅP. Detta är bara min åsikt

18:00, 9 December 2015

Susann: Vi lägger ihop våra inkomster, betalar allt som ska betalad och spar på olika konton som ex bilkontot resekonto och huskonto. Sen har vi en lika summa som vi går till oss själva och får göra vad vi vill med. Vi bråkar aldrig om vår ekonomi :)

18:08, 9 December 2015

gurkan: En kompis till mig vann 2000 kr en gång o han skickade direkt pengarna till fattiga människor i afrika) han har till och med köpt kläder och leksaker till fattiga barn. Snacka om att vara super gullig o SNÄLL. Kram

18:16, 9 December 2015

Ekonomi : Hej hur ska man göra om man lever ihop å manen inte har några egna barn å jag har fyra barn, känns som jag inte får några pengar över i månaden när jag har betalt ex halva hyran å gemensa räkningar å halva maten, vi har separat ekonomi hur ska vi dela upp de ska han betala mer? /Anna

Louise Hallin, psykoterapeut: Ni ska titta på era gemensamma utgifter och fördela det var o en ska betala avvägt efter summorna.
Eftersom du lever med din man så får jag anta att dina utgifter som mat o boende ändå har halverats, dvs att du trots allt har en hjälp i ekonomin. Men med fyra barn kostar livet mycket, trots att jag antar att du delar deras kostnader med den andra föräldern.
Det som efter allt detta finns kvar är helt enkelt det du har och det ska du förstås informera barnen om, det är som det är.
Kanske har du sen en förstående partnet som vill betala lite mer för dig och bjuda på en del saker. Ssk om du har ett samtal om vad du behöver utan att vara anklagande

18:18, 9 December 2015

Melina: läggs ens fråga upp på en gång...?

Vardagspuls: Vi skickar in frågan till vår expert i studion, sedan syns den i chatten först när den fått ett svar. Men tyvärr hinner inte alla frågor besvaras.

18:20, 9 December 2015

EvaMari: Vi har gjort som Susanne sedan vi flyttade ihop. Ser vad vi har fått in, betalar allt gemensamt och har sparat på egna konton en lika stor summa. När allt är betalt, så har vi delat pengarna mellan oss så att båda har haft lika mycket att göra egna saker för. Vi har tjänat olika mycket i olika perioder beroende på vem som har jobbat mest, så vi tänker att det jämnar ut sig. Vi har aldrig grälat om pengar och har ganska lika förhållningssätt till hur vi ska göra med våra pengar. När barnen var små och någon behövde vara hemma för att de var sjuka, försökte vi fördela det utifrån vad var och en hade på jobbet, men att vi alltid tog dagar båda två. Vi har levt tillsammans i snart 30 år och har fortfarande lika roligt tillsammans.

18:21, 9 December 2015

Maria: Jag är nu mammaledig och får bara några tusen i månaden. Hur ska ja kunna betala för mig här hemma? Bor ihop med min kille sen ett år tillbaka.

Louise Hallin, psykoterapeut: Det går ju inte, ni behöver räkna ihop er gemensamma pott, dvs alla gemensamma inkomster och fördela det på de nödvändiga gemensamma utgifterna. Det ni får över delar ni på.
Efter föräldraledighet återgår de allra flesta kvinnor till studier eller jobb och då är det din tur att bidra med mera, att få barn är en stor del av er ekonomi.

18:21, 9 December 2015

Mari-Ann: Jag och min man har känt varandra i 16 år. Vi hade båda mycket erfarenhet av livet när vi möttes. Han var 34 år och jag var 47 år. Vi hade båda varit gifta två gånger tidigare med barn på varsitt håll. När vi fann varandra visste vi båda att här står den jag letat efter. Våra enskilda ekonomier var katastrof. När vi flyttade ihop , efter 3 månader, öppnade vi ett gemensamt konto där våra inkomster gick in. Sedan dag ett har vi tillsammans betalt våra räkningar , kollat vad vi har kvar och levt efter det. Ibland har det gått bra och ibland har det varit på marginalen. Vi har aldrig bråkat om pengar. Vår filosofi är: vi får inte bättre ekonomi bara för att vi bråkar. Det finns andra saker som är bättre att tjafsa om :-)

18:22, 9 December 2015

Jenny: Vi lägger ihop våra inkomster på ett gemensamt konto, betalar sen alla räkningar och andra gemensamma kostnader under månaden, Det vi får över delar vi på tre: ett "huskonto" och resten på var sitt sparkonto. Har under 20 år nästan aldrig grälat om pengar.

18:22, 9 December 2015

gurkan: Hej Susann så som du o din man/sambo gör med eran ekonomi tycker jag låter jättebra:) God jul o gott nytt år till dig Susann o din partner:)

18:23, 9 December 2015

Ah: Delad ekonomi men var föräldraledig med gemensamt barn dålig föräldrapenning ca 6000 i mån betalde då lika mycket som sambo 5000 i mån.. Inte ok tycker jag :(

18:24, 9 December 2015

Barbro: Vi har gemensam ekonomi maken och jag varit gifta i 43 år och har aldrig behövt bråkat om pengar. Känns tryggt för oss.

18:24, 9 December 2015

hjälplös: Min sambo ljuger om sin ekonomi. Jag har fått reda på bakvägen att han har mycket skulder hos kronofogden och inkasso. Han hjälper sällan med matkostnaderna mm. Jag har försökt prata med honom flera gånger men han vill inte prata med mig. Vad ska jag göra för jag orkar inte med hans lögner mer?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det du möter är skam. Skam får alltid människor att dra sig tillbaka, ljuga och tom bryta relationer.
Motgiftet är just att prata direkt och öppet om situationen så upptäcker den som känner sig värdelös och dålig att dessa känslor försvonner.
Så du behöver sätta press på din sambo samtidigt som du är kärleksfull och begära ett sanningsenligt samtal, att du redan vet allt och att det alltid går att göra ngt åt detta.
Man kan få skuldsanering tex och få hjälp med det också.

18:26, 9 December 2015

Janet : Hej Louise. Jag och min man tjafsar om pengar ibland . När han till exempel skickar pengar till sina föräldrar till sitt hemland ibland flera tusenlappar då säger jag ingenting eller han köper något till sig själv. Men om jag vill köpa något till min dotter som är 18 år eller till mig själv . Då kommer han med kommentarer . Måste hon ha de just nu eller du kan väl vänta till lön ....

Louise Hallin, psykoterapeut: Det låter som om ni ev kommer från olika kulturer och då är det oerhört viktigt att ni sätter er ner och finner ut vilka familjekulturer ni kommer från liksom ev olika länders syn på ekonomi och kön tex.
Därefter kan ni prata om hur ni vill ha det och du behöver förklara hur du ska kunna hantera dina pengar och att det inte kan vara en återkommande kritik från din mans sida.

18:34, 9 December 2015

Gbg: Vi förde över en lika stor summa till ett gemensamt konto. Summan täckte även in sparande så vi alltid hade en buffert för oförutsedda händelser samt utlandsresor. Det var ett sätt som funkade bra även om vi är separerade nu...

18:34, 9 December 2015

Liza: Jag och min sambo har bott ihop i ca 1 år och vi bor i hans hus, jag äger inte något mer än mina saker..han vill att jag betalar hyra men vad är en skälig hyra , jag äger inte huset och det är bara hans möbler o egendom? Vi delar även på maten..han tjänar dessutom mer än mig..

Louise Hallin, psykoterapeut: Du och din partner ska räkna ut vad erat gemensamma liv kostnar och sen dela upp det enl inkomstens storlek, och då låter det som om du ska betala mindre än din partner.
Ni kan också få hjälp på banken att göra en budget om det är svårt att få till det.

18:38, 9 December 2015

My: Hej! Jag är i en relation idag där vi inte har delad ekonomi, jag vill leva tillsammans med honom men eftersom jag är en tjej som tidigare älskat att skämma bort mig själv med till exempel restaurangbesök, hotellvisiter, spa osv som även är trevligt att göra tillsammans med sin partner. Ett ett problem som då uppstår är att han inte har samma möjlighet ekonomiskt att göra något utöver hans budget men som han ändå gärna vill, detta leder till att om vi ska göra något utöver vad vardagen har att erbjuda så hamnar räkning allt som oftast hos mig, detta är inget som han tycker är konstigt och ingenting jag tagit upp med honom heller. Jag vill gärna komma fram till en lösning som innebär att vi kan hitta på saker där det kan vara jämnställt. Borde jag ta upp med honom hur jag känner?

Louise Hallin, psykoterapeut: Prata prata prata, beskriv detta för din partner och sätt igång och räkna! Utgifterna ska hanteras proportionerligt till intäkter.

18:40, 9 December 2015

Maktlös: Jag tycker du säger mycket kloka ord. Jag är helt med på det du säger om attprata ekonomi ihop, inte allt ansvar på en, dela procentuellt. Det som aldrig nämns i denna och liknande diskussioner är " hur gör man om den ena lyssnar och är med på noterna men sedan struntar i det. Gång på gång på gång." Hur gör man om allt man kommit fram bara rinner av, eller jag tänkte i te på det, det var väl inte så farligt ( när pengar bara försvinner.)

Louise Hallin, psykoterapeut: Sök upp en terapeut, de kan hitta de bakomliggande problemen

18:41, 9 December 2015