Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

barn läser hillevi wahl Bild: Johnér

11 sätt att få ditt barn att läsa mer

Ett dåligt ordförråd är ett handikapp för hela livet

Att det är viktigt att läsa för sina barn eller få dem att läsa har de flesta nog koll på. Men för att göra det extra tydligt – Hillevi Wahl förklarar varför.

Publicerad 2016-10-24 | Senast ändrad 2018-06-21 | Hillevi Wahl

Som vuxen behöver man ett ordförråd på 50 000 ord för att klara sitt dagliga liv. Alltså hänga med i nyhetssändningar och förstå instruktioner och anvisningar. Barn som inte läser regelbundet kommer bara upp i 15 000 – det blir ett stort handikapp resten av livet. Och det vill vi ju inte ge våra barn! De barn som däremot läser eller lyssnar på böcker regelbundet kommer upp i de där viktiga 50 000 orden som ger ett bra vuxenliv.

Men hur gör man? Här är mina bästa tips:

 1. Ha en läskväll. En myskväll i veckan när alla läser varsin bok, tänder ljus och kryper upp i soffan tillsammans. Otroligt skönt. Efter ett tag vill man ha fler läskvällar i veckan.
 2. Se till att barnen får rasa av sig på dagarna. Ut och lek! Hoppa i lövhögar och vattenpölar, spela fotboll, kasta frisbee (jättebra vindar nu!) När kroppen fått sitt, är det lättare att sitta still på kvällen och läsa.
 3. Betala 10 kronor per utläst bok. Jo, det funkar. Barn gillar pengar. Vi hade det här ett tag i somras och vi blev nästan utfattiga. Jag ser det som ett viktigt jobb att läsa. För framtiden. Kan barnen inte läsa bra, har de inte en bra ordförståelse, klarar de heller inte av proven i något ämne. Inte ens matteproven. Läsförståelse är a och o. Så, ja. Det är väl använda pengar.
 4. Läs vid läggdags. Sluta inte läsa för dem bara för att de är tonåringar. De tycker att det är mysigt. Sover de i ett annat rum? Lät dem lyssna på ljudböcker. Det finns många bra att ladda ner.
 5. Tvinga dem. I första hand kör jag på lust och glädje. Men funkar inte det, då får man bara bestämma att ”Nu läser du en halvtimme varje dag. Punkt slut. Du får välja bok själv, men jag sätter äggklockan och du stänger av mobilen.” Beröm dem sedan gärna för hur många sidor de läst och fråga bra frågor om boken. Då går belöningssystemet igång.
 6. Prenumerera på en bra tidning för barn. Som Kamratposten och SvD Junior. Kostar en del, men är värt varenda krona. Visa upp tidningen som en skatt varje gång den kommer i brevlådan. Läs den du också (bra tidningar har ingen åldersgräns) och diskutera innehållet. Mycket bra för nutidsorientering. Barnen älskar att veta vad som händer, Då kan de förklara för sina klasskompisar. Och känner sig lite coola. Kunskap är makt.
 7. Prioritera ditt eget läsande. Som förälder till tre barn i skolåldern kan det vara svårt att hinna läsa själv, att ta sig den tiden. Men gör det! Boka in hela kvällar för läsning. Det är så viktigt att visa barnen att det är en otroligt viktig grej i livet. På samma sätt som träning är det för kroppen. Barn gör som vi gör. Om vi läser, läser de mer.
 8. Ta reda på vad tonåringen verkligen är intresserad av. Är det några youtubers? Det finns många bra böcker av och med kända youtubers. Sök på deras namn. Köp på nätet, det blir billigast. På engelska funkar också bra. På bookdepository.com slipper du fraktkostnad till Sverige. Mycket billigt och bra.
 9. Gå till biblioteket ofta. Man hittar alltid något bra. Och blir lässugen.
 10. Anordna läsquiz-tävlingar. Alltid lika roligt. Ta en boktext, låt alla läsa. Gör fem frågor och kolla hur många rätt barn och vuxna får. (Det är bra att låta barnen vinna.)
 11. Involvera gärna mor- och farföräldrar i läsandet. Om de finns till hands. Det blir extra mysigt och stort då.

Ha ett underbart läslov!