Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Det finns många skäl att skippa alkoholen på julen skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl Bild: Mostphotos

10 sköna skäl att låta bli julspriten

Hillevi Wahl firar en vit jul

Julmust är ju så mycket godare. Barnen slipper se fulla vuxna på julafton. Ja, det finns flera sköna skäl att slippa alkoholen i jul. Hillevi Wahl listar 10 av dem.

Publicerad 2017-12-07 | Hillevi Wahl

Det är så intressant, det här med julsnapsar och allmänt drickande på julen. För om man gör undersökningar så visar det sig att tre av fyra kan tänka sig att avstå alkohol på julen – men de flesta dricker ändå – på grund av grupptrycket. Det ska liksom vara en snaps till sillen, annars måste man förklara sig och försvara sig:
”Vadå, har du problem med spriten, eller?”
”Har du gått och blivit nykterist!”

Det är så märkligt. Till och med minsta barn fattar ju att det är en slags knasig låtsas-lek. En åttaårig flicka sa så klokt en gång:
”De vuxna dricker bara för att de ska bevisa för sig själva att de har roligt.”

”Skriv på vit jul-kampanjen”

Och tänk om man faktiskt har problem med alkoholen? Jag vet massor av kvinnor som är oroade över sitt eget bag-in-boxande. Men de kanske inte vill säga det högt. Då tycker jag att det går alldeles utmärkt att säga att ”man har skrivit på för vit jul-kampanjen” – för alla barns rätt till en vit jul.
”Det var den roligaste julen vi har haft!”, sa en chef till mig en gång, när jag hade tipsat henne om den kampanjen.

Hon hade varit orolig för sin bror, som alltid spårade ur efter några snapsar. Nu hade de gått runt hela julhelgen på julmust och umgåtts och gått långa promenader och spelat spel och haft det så himla trevligt och varit allmänt närvarande.
”Inte visste jag att det var så gott med julmust!”

Nej, det kanske man inte vet om man inte har provat.

”Alkohol är opraktiskt”

Det finns massor av skäl att hoppa över alkoholen på julen. Jag frågade mina Facebookkompisar om varför de väljer att köra alkoholfritt, och de raddade upp en hel lista:

 1. För att julmust är mycket godare!
 2. För att det är så överväldigande härligt att vara helt medvetet närvarande i barnens glädje, alla smaker och dofter, allt som är vackert att se på. Vem vill dimma av sina sinnen när det är som bäst?
 3. För att alkohol är så opraktiskt, vem vet, kanske ska någon skjutsas eller hämtas?
 4. För att man luktar mycket godare.
 5. För att man är piggare dagen efter.
 6. För att det är helt underbart att jogga på juldagens morgon. Man har hela världen för sig själv, känns det som. Testa! (Funkar även på nyårsdagen!)
 7. Man slipper alla onödiga kalorier i alkoholen.
 8. För att barn i ens närhet ska slippa se att man blir annorlunda och känna sig otrygga.
 9. Tantskäl: För att köra och sjunga på midnattsmässan. Allt det andra kommer på köpet.
 10. För att jag vill vara mig själv, till hundra procent.

Det tionde skälet, och kanske det som berörde mig allra mest, ända in i själen, kommer från en kär vän som är författare: ”Därför att: Det verkar vara ett sånt bestyr att handla på Systemet, släpa på de där kassarna (i julstressen) och sen hälla i sig denna flytande drog (jag tänker på typ ghb när jag tänker på flytande drog) och se vad som händer. Liksom lite random grejer som slutar funka med kroppen. Jag har för mycket med allt annat för att ORKA med denna märkliga hobby. Räcker med livets vanliga bergochdalbana, palla blanda in en extra parameter med ups and downs. Och jag vill vara mig själv alltid. Alltid kunna sätta mig och köra och vara 100%. Aldrig behöva fundera på när jag drack och hur mycket. Bara vara. Typ. Kommer ju ihåg vem jag var innan jag alkoholdebuterade. Det var ju JAG. Jag som hittade på så mycket kul. HANN så mycket. Varför dricka bara för att alla andra gör det?”

Tack för alla smarta, härliga, ärliga svar. Jag kommer naturligtvis inte att dricka alkohol den här julen, heller. Jag ser bara nackdelar med det. Kroppen blir seg, huvudet blir dimmigt, det är dyrt, folk blir otrevliga och man missar så mycket. Det är inte ens särskilt gott. Dessutom jag vill att vårt hem ska vara en trygg fristad för alla de barn som behöver en plats att vila i jul.

Texten ovan är en krönika. Innehållet i texten speglar vår krönikörs åsikter.