Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Kvinna som läser bok i bibliotek Bild: Mostphotos

Biblioterapi slår igenom i Sverige

"Böcker är helt enkelt avstressande"

Visste du att böcker är magiska? De kan till och med fungera som terapi. Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahl skriver böckernas magi och ger även sina 3 bästa boktips.

Publicerad 2017-04-28 | Hillevi Wahl

Förra året läste jag 51 böcker för att fira att jag fyllde 51. Jag hade verkligen saknat böckerna, tiden, lugnet och de där andra världarna jag får tillgång när jag sitter och läser i lugn och ro. Jag blev snällare, mina barn blev lugnare och alla smittades av min läslust. Det var rätt häftigt att se.

Magiska böcker som terapi

Självklart finns det forskning på det här också – att bokläsning är det som i särklass snabbast får ner vår puls. Inget annat slår det. Böckerna är magiska på så många sätt. Jag hörde på Kulturnytt i P1 att det startats biblioterapi i Sverige, en terapimetod som ska hjälpa människor må bättre genom läsning och samtal om skönlitteratur. 

Människor orkade mer när de läst

I höst startar de första kurserna på högskolan Ersta Sköndal Bräcke. Bibliotekarier, sjukvårdspersonal, lärare och terapeuter ska få lära sig hur läsande och skrivande kan användas för att förhindra och mildra emotionella och psykologiska bekymmer.
– En kvinna berättade hur hon slappnade av när hon läste, så att smärtan försvann. Andra som deltog berättar att de orkade mer när de hade läst, säger litteraturforskaren Cecilia Pettersson som studerat sjukskrivna personers erfarenheter av läsning. 

Biblioterapi härstammar från första världskriget

Men det här är inget nytt. Att högläsning fungerar lugnande vet vi nog alla. Vi minns våra föräldrars lugna röster när de läst godnattsagor. Vi har säkert själva försökt få ordning på stojiga barn genom att ta fram en bok och samla dem omkring oss. Metoden med biblioterapi växte fram redan vid tiden för första världskriget när berättelser och dikter användes som ett led i att minska sårade soldaters trauman. 

Böcker kan vara hoppingivande

Böcker är helt enkelt avstressande. Och smärtstillande. Och avledande.
När mina vänner går igenom en svår tid med sjukdom eller sorg, brukar jag försöka komma med en påse bokmedicin. Gärna roliga böcker, eller böcker man kan förlora sig i. Eller blir lite klokare av. Det är ju nästan alltid så, att någon annan har gått igenom det som vi går igenom just nu. Ibland vill man inte prata om det. Bara läsa om någon som kom igenom på andra sidan. Och kan ge lite hopp. Det är vackert så.

Mina 3 bästa bokpiller just nu

 1. "Love Warrior" Glennon Doyle Menton (Yourlife books)
  En bok som på riktigt förändrar liv. Efter 13 års äktenskap, just när Glennon börjar känna att hon har nästan allt, upptäcker hon att hennes man har varit notoriskt otrogen en längre tid. Hennes värld rasar samman, smärtan hon känner är olidlig men hon bestämmer sig för att använda den som verktyg för att lära känna sig själv.
 2. "Lily och Bläckfisken" Steven Rowley (Louise Bäckelin förlag)
  En charmig, rolig och djupsinnig bok om att hitta den rätta. För Ted Flask, ensamstående, medelålders aningen neurotisk man som aldrig fått rätsida på sina relationer – heter den rätta Lily och är en 12-årig tax. Hon har fått en hjärntumör. Berättelsen handlar om Teds och Lilys sista månader tillsammans, om villkorslös kärlek, realism, fantasi, humor och djup lojalitet. 
 3. "Arthur. Gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem" Michael Lindnord (Forum förlag)
  Det här är den fantastiska berättelsen om gatuhunden Arthur som hittade ett hem hos elitidrottaren Mikael Lindnord i Örnsköldsvik. En rörande historia om strapatser, känsloladdade möten och kampen för att överleva.