Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Malin Rapp är lyckoexpert och före detta extremsportare Bild: Jesper Anhede

Därför kan mat få oss att känna oss lyckligare

Lyckoexperten Malin Rapps bästa knep för att lyckas i köket

Kan mat få oss att känna oss lyckligare? Ja, menar lyckoexperten Malin Rapp som efter en allvarlig olycka hittade tillbaka till vardagen delvis genom maten. Men det är inte bara maten i sig som kan få oss att må bra – utan det är mer det vi gör kopplat till själva matlagningen och måltiderna som ökar vårt välbefinnande.

Publicerad 2017-09-06 | Erika Sjöö

Lyckoexperten Malin Rapp har ett passionerat intresse för att få människor att göra saker de mår bra av och att hitta ett sätt att känna meningsfullhet i vardagen. Hon har en akademisk bakgrund inom kognitiv neurovetenskap och positiv psykologi och ett förflutet som extremsportare. Sportkarriären fick dock ett abrupt slut när hon under ett VM i wakeboard i Filippinerna 2012 kraschade in i vattenväggen med huvudet före.

– I samband med olyckan togs hela passionen ifrån mig. Jag fick en allvarlig hjärnskakning som medförde att jag fick ligga i ett mörk rum i flera månader. Det var den största emotionella smärta jag någonsin gått igenom. Jag kunde varken läsa, lyssna på musik eller kolla på film eftersom jag inte hade lov att anstränga hjärnan, säger Malin Rapp.

– Jag funderade på hur jag kunde göra mina stunder i en begränsad vardag till det bättre. Jag hade inte så mycket aptit och var inte så intresserad av mat då, men skulle ju äta minst tre gånger om dagen, så jag började tänka mer på hur maten smakade och försökte göra det till en upplevelse. Och med tiden som min hjärna blev bättre försökte jag uppskatta att tillaga maten, bara det att hacka morötterna blev en rolig grej. I dag är jag en riktig matfantast och olyckan har lärt mig att uppskatta det lilla i vardagen, fortsätter Malin Rapp.

Påverka ditt välmående genom maten

Malin Rapp är tillsammans med Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson, aktuell som lyckoexpert i initiativet Matlycka som lanseras av Arla.

En färsk undersökning som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Arla visar att 80 procent av de tillfrågade svenskarna i undersökningen upplever att de blir lyckliga av att äta god mat. Malin Rapp menar att det finns en del vanor och beteenden i matlagning som är starkt kopplat till lycka och hon är därför inte förvånad över resultatet.

– Lyckoforskningen visar att när vi är närvarande i stunden, umgås med andra och utmanar oss kan vi öka vårt välbefinnande. Genom att njuta av god mat, äta tillsammans med andra och utmana oss i köket kan vi påverka vårt välmående varje dag, säger Malin Rapp.

– Vi är hela tiden i nästa steg och jagar framåt vilket gör att vi missar att vara här och nu. Matlagning kan hjälpa oss att bli mer närvarande. Ett tips är att lägga ifrån sig mobilen och inkludera det som är runt omkring oss, fortsätter Malin Rapp.

Laga mat tillsammans

Det är dock inte alla som uppskattar själva matlagningen. 23 procent av de tillfrågade i undersökningen känner sig pressade när de ska bjuda på middag. Malin Rapp menar att det är dags att sänka kraven i köket och att måltiden i sig inte behöver vara så komplicerad. Smör, salt, peppar och ett fåtal bra råvaror räcker.

– Bjud in barnen eller kompisarna att närvara under matlagningen. När vi gör saker tillsammans med andra vi tycker om frigörs närhets-hormonet oxytocin som ger oss känslor av lugn och minskad stress som i sin tur ger oss bättre minne och kreativitet samt får ett bättre immunförsvar. När barn får vara med och laga mat tränas samarbetsförmågan vilket är bra för hela familjens utveckling, säger Malin Rapp.

Utveckla din hjärna

Undersökningen om mat och lycka visar också att 38 procent av de som lagar mat sällan eller aldrig utmanar sig själv i köket. Malin Rapp menar att matlagning kan vara ett bra sätt att stimulera hjärnan.

– Människan har ett behov av att utmanas och utvecklas. Hjärnan mår bra av att gå utanför sin kunskapsnivå. Kom bara ihåg att vara schysst mot dig själv om något går lite snett. Det är genom våra misstag vi lär oss. Lycka handlar också om att kunna hantera och stå i motgångar och svårigheter, säger Malin Rapp.

Lyckoexpertens tips för en lyckligare stund i köket

 

Våga vara lite spontan. Vill du inte äta middag ensam? Skicka ett sms till dina vänner och fråga om någon är sugen på en spontanmiddag. Skapa en kultur i din umgängeskrets där spontamiddagar en vardag är någonting naturligt. Att träffas i butiken och handla tillsammans är dessutom kul och gör matlagningen mindre odramatisk.

Njut av din egentid. Är du singel? Många människor behöver egen tid. Träna på att se matlagningen som en helig stund du har med dig själv – från att du handlar maten, tillagar den och äter den.

Ge till andra. Laga en extra matlåda och överraska någon på jobbet eller en okänd person du ser behöver den.

Tycker du om den här artikeln? Då föreslår vi att du prenumererar på vårt nyhetsbrev – helt gratis! Starta din prenumeration här