Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Morgonångest Bild: Johnér

Så hanterar du att du gjort ett misstag

Ingen vinner på att älta

Okej, du har gjort något du inte borde ha gjort. Men blir något bättre av att du är hård mot dig själv för det? Nej, menar Vardagspuls lyckoexpert Tina Löfström.

Publicerad 2016-11-11 | Tina Löfström

Då och då står vi där med mössan i handen, nedfälld blick, röda kinder och ångest i kroppen. Då och då gör vi alla något vi ångrar. En groda som flyger ur munnen, ett misstag som känns fatalt eller en handling som man helst vill ta tillbaka. Vi gör fel. Vi gör dumt. Vi klantar oss. Det händer alla. Men oavsett om det händer alla då och då, är känslan lika hemsk. Vi mår dåligt och börjar slå på oss själva genom att tänka elaka saker, klandra, vara spydiga och oförlåtande.

Jag själv är inte bättre. Trots att jag har alla verktyg och kunskaper om hur jag ska hantera sådana här situationer – så går jag i fällan då och då. Situationer där jag faller in i reaktioner, känslomönster och tankar som inte är sunda – varken för mig eller någon annan. Exakt detta hände förra veckan när jag gjorde det man inte får göra -  jag försov mig till ett tidigt morgonmöte. Ett viktigt sådant. Ett sådant där möte man bara inte försover sig till.

Med en iskall genomsköljning av panik i hela kroppen vaknade jag upp till att telefonen ringde. Numret tillhörde en av dem jag skulle träffa och på en halv sekund från att jag insett detta var jag klarvaken och stod i hallen. En titt på klockan visade att tiden var för mycket för att rädda situationen genom att kasta mig iväg – och efter att samtalet var avslutat stod jag där i tomhet och ångest.

”Insikten väckte mig ur spiralen”

Personerna jag skulle träffa skrattade gott åt mitt misstag och det fanns inga hard feelings ifrån deras håll. MEN ifrån mitt håll fanns det inte mycket snälla tankar. I en timme efteråt muttrade jag fortfarande över vilken klant och slarver jag var. Jag fullkomligt mosade mig själv med den ena elaka tanken efter den andra och skuldkänslorna och ångesten bara växte. EXAKT så som jag vet man INTE ska göra. Men när snöbollen väl satts i rullning är det svårt att stoppa den.

Och visst är det så att trots att det händer alla – så är känslan densamma. Vi mår dåligt. Vi sparkar på oss själva och vi försöker febrilt kompensera för misstaget vi gjort med att mata oss själva med elakheter och hemska känslor.

Men så kom brytpunkten. En stund av insikt, då en liten del av mig själv frågade vad jag höll på med och sa att det räckte nu. Insikten väckte mig ur spiralen, men tankarna var lika svårstoppade för det. Därför fick jag aktivt stanna upp och påminna mig själv om att ingen vinner på att jag sitter här och mår dåligt. Och jag fick tvinga mig själv att sätta situationen i perspektiv genom att hitta på och svara på dessa frågor:

  1. Vem vinner på att jag fortsätter att älta detta? Ingen.
  2. Kommer jag att minnas detta om 3 år? Förmodligen inte.
  3. Kommer världen att gå under för att jag försov mig? Nej.
  4. Kommer min dag bli bättre av att jag slår på mig själv? Nej.
  5. Kommer min negativa tankespiral rädda situationen? Nej.

Ingen vinner på att älta

Efteråt var det klart och tydligt att det var dags att släppa ångesten och elakheterna. Istället bestämde jag mig för att försöka reparera situationen på det bästa sättet jag kunde och därefter låta händelsen stanna vid en lärdom för framtiden. Lugnt, snällt och konstruktivt hanterade jag det jag kunde hantera och lämnade resten därhän. Dagen, som kunnat slutat i katastrof, blev en riktig toppendag tillslut tack vare att jag satte saker i perspektiv.

Jag tränar varje dag på att vara en snäll mot mig själv. Men ibland är det svårt och då får jag ta mig i kragen och göra det ändå. För vi är inte mer än människor. Vi gör fel, vi gör misstag och vi klantar oss. Men vem vinner på att vi fortsätter att älta det i hundra år efteråt? Ingen.