Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Paulina Draganja är förvaringsexpert Bild: Ulf Huett

Förvaringsexpertens bästa tips för ordning i hemmet

Psykologen: Därför kan det vara smärtsamt att slänga prylar

Är du trött på din fullproppade garderob? Springer du runt som en galning på morgonen för att hitta dina nycklar? Drömmer du om att få mer ordning och reda där hemma helt enkelt? Då ska du läsa det här.

Publicerad 2017-09-27 | Senast ändrad 2018-06-01 | Erika Sjöö

Förvaringsexperten Paulina Draganja beskriver sig själv som en person som alltid varit organiserad av sig. Som liten hjälpte hon ofta till att hålla ordning hemma hos kompisarna. Hon har skrivit två böcker på ämnet förvaring och arbetar heltid som förvaringsexpert.

– Jag vill inte slösa bort min tid på att leta efter saker. Jag vill inte att sakerna ska styra mitt liv. Det spelar ingen roll om man är singel eller bor i en familj. Att veta var saker och ting är, är skönt för alla, säger hon.

– Jag är helt övertygad om att man mår bättre om man har ordning och reda där hemma. Jag personligen kan absolut bortse från att det är stökigt ett tag så länge jag har en plan för när det ska röjas upp. Vet jag med mig att det där berget av smutstvätt försvinner på lördag så kan jag leva med det till dess, säger Paulina Draganja.

När det är stökigt kommer saker lätt i skymundan menar Paulina.

– Man blir orolig och springer runt och letare efter saker, nycklar till exempel. Att organisera har blivit som ett slags terapi för mig. Du ser ett tydligt resultat och det blir dessutom vilsamt för ögat. Harmoniskt, fortsätter Paulina.

Många känner säkert igen sig i känslan av att det är svårt att göra sig av med något som man samtidigt vet med sig att man inte kommer att använda. Vad ska man egentligen göra då?

– Göra sig av med det! Jag förstår att det kan vara svårt men bara för att plagget, eller vad det nu kan vara, försvinner, försvinner inte minnet av det. Många sparar saker för att de är förknippade med minnen men ska du spara på allt som ger dig minnen? Det är inte hållbart. Samla inte på saker som försvårar din vardag, säger Paulina Draganja.

Prylar blir en del av identiteten

Men hur kommer det sig att ångest kan uppstå när vi ska slänga något? Tobias Ottenbring, forskarstuderande i psykologi vid Karlstads Universitet, menar att det kan ha med ens identitet att göra.

– Prylar kan bli en del av ens persons identitet vilket innebär att det kan bli smärtsamt att göra sig av med en pryl. Man kan uppleva att man slänger bort en del av sig själv och sin egen identitet när man gör sig av med varor som man tidigare införskaffat. Det kan handla om minnen som man till exempel förknippar med köpupplevelsen eller när man använt den, säger Tobias Ottenbring.

Vissa kan må bra av att släppa på kontrollen

Men mår vi verkligen bättre, rent vetenskapligt, av att ha ordning och reda där hemma? Psykologen David Waskuri menar att det inte finns något generellt svar på den frågan.

– Människor har ju olika personligheter. En del är mer ordningsamma än andra och mår bättre av att det är städat. Jag skulle säga att de flesta mår bra av att ha det någorlunda ordnat runt omkring sig, att man vet var man har sina nycklar och så vidare, säger David Waskuri.

– Personer som har höga krav på sig själva, kontrollbehov, prestationskrav och även för stora krav på ordningen i hemmet löper ökad risk för att drabbas av utmattningssyndrom. Dessa höga krav kallas för inre stressorer. För de som lider av denna problematik kan det vara bra att utmana sig själva genom att exempelvis våga lämna disken till dagen efter eller träna på att låta någon annan ta hand om städningen, säger David Waskuri.

Förvaringsexpertens bästa knep

  1. Rensa, rensa, rensa! Ta bort allt det där du inte ska eller vill ha i ditt hem, även om du bor stort och har mycket plats. 
  2. Var sak har sin plats. Bestäm en plats åt varje sak. Bestäm platsen redan när du står där i butiken och tänker köpa saken. Hittar du ingen given plats? Köp den inte.
  3. Håll ordning i lådor och på hyllor. Lägg tillbaka saker på samma plats som du tagit dem.
  4. Vänta inte. Diska direkt efter varje måltid. Särskilt frukostdisken brukar bli liggande för att vi har bråttom på morgonen. Ingen vill se gamla matrester på tallriken när man kommer hem. Det tar dig max tjugo sekunder av din tid.
  5. Kategorisera. Många av oss vet hur det känns att ha en fullproppad, oorganiserad klädgarderob.  Ett tips är att kategorisera plagg som hör ihop. Märk varje hurts med vad den innehåller. Till exempel ”Tröjor med kort ärmlängd” ”Linnen” och så vidare. Då ser du direkt vad du är ute efter.
  6. Lyssna på din första känsla. Fråga dig själv: Behöver jag den här? Vad känner jag för det här plagget? Det första svaret som kommer till oss brukar vara sanningen, den rationella rösten. Om du dessutom försöker att övertala rösten och förhandla med den är prylen definitivt inget att spara på.
  7. Om du ska slänga, släng på rätt ställe. Kläder ska aldrig hamna direkt i soporna. Skänk dem istället till välgörenhet eller lämna i närmsta butik som tar emot kläder för återvinning. Det är bra för miljön.