Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Flicka under vatten Bild: Johnér

Hillevi Wahl: Så gjorde jag för att tämja min rädsla för vatten

Därför är så många rädda för vatten

Vardagspuls hälsoinspiratör övar sig på att tämja rädslan för vatten genom att sjunka till botten. Läs mer om hur det gick och varför vi människor känner fruktan inför att simma.

Publicerad 2017-01-24 | Hillevi Wahl

Två miljoner svenskar känner sig otrygga i vatten. Var femte svensk har inte badat i sjöar eller hav det senaste året, enligt en stor undersökning som Svenska Livräddningssällskapet har gjort.

Det är så sorgligt när vi bor i ett land som har hundratusen vackra sjöar att svalka oss i och en vacker kust som är världens bästa lekplats. Sedan finns det de som simmar, men som tycker att det är läskigt, i hemlighet. Av dem som har simmat Vansbrosimmet, är det hela fyrtiofem procent som säger att de tycker att det är obehagligt att simma i öppet vatten.

– Och det här är helt naturligt! Vattnet kan vara en jättefarlig plats för människan, säger min härliga simcoach Anna Rosén Rösiö.

Normalt vara rädd för vatten

Vi stod bredvid en helt ofarlig simbassäng i Spånga. Men det var nästan så jag blev nervös ändå, som hon eldade på om hur läskigt vatten kan kännas.

– Att vistas i vatten innebär i grunden en livsfara för oss människor. Amygdala aktiveras när vi är i vatten och den triggar vår kamp- och flyktreflex. Vår första reaktion är alltså: ”Get out!”när vi tar våra första simtag. Vi kan inte andas in under vattenytan, utan hjälpmedel som snorkel eller dyktuber, förklarar Anna Rosén Rösiö.

– Dessutom kan man ha upplevt en obehaglig situation när man var liten. Vi minns den undermedvetet även om vi var för små för att minnas den på ett medvetet plan. Men den goda nyheten är att vi kan lära hjärnan hur vi kan hantera våra reaktioner i vatten. Tämja dem!”, fortsätter Anna Rosén Rösiö.

Fick öva på att sjunka till botten

Eftersom jag ska köra mitt livs första triathlon i år, så vill jag lära mig crawla. Det var därför jag stod där i simhallen i Spånga klockan åtta på morgonen med sju andra småängsliga, medelålders människor. Det första vi skulle få öva på var att tämja den där nedärvda rädslan för vatten.
”Nu ska ni öva på att sjunka till botten!”
Eh, va? Vi tittade på varandra. Vi trodde vi var på en crawlkurs. Men okej. Sjunka till botten, alltså. Visst. Inga problem. Vi smällde på oss de tajta badmössorna och fällde ner glasögonen. Sjunka skulle vi väl i alla fall klara av.

Det lät lätt. Jätteenkelt. Det är ju exakt det man tror man ska göra om man inte paddlar för livet. Men det var sjukt svårt. För oss allihop. Jag vet inte om ni kan se scenen framför er: Åtta vuxna människor som flyter som små köttbullar vid ytan och gör pruttande luftljud med munnen och försökte tömma lungorna på luft. Ingen vacker syn, om man säger så. Inte en film man lägger ut på instagram, direkt. Men så otroligt effektivt!

Jag fick försöka minst tio gånger och blåsa ut vatten som en ilsken blåsbälg och innan jag lyckades komma ner på botten. Plötsligt fattade jag med hela kroppen: När jag tidigare har tagit tre crawltag och trott att luften är slut – då har jag fem liter syre kvar. I hela mitt liv har jag gett upp efter tre crawltag. Ett-två-tre-hjälp! Jag har aldrig kommit längre än så. Men av slutet av den där första simskoletimmen så gled jag igenom vattnet som en superwoman. Jag har aldrig känt mig coolare.

Alla kan lära sig crawla

Känslan av att vara helt orädd i vattnet var magisk. En sådan boost för självkänslan! Jag ville direkt att hela världen skulle få känna samma simmarlycka.

Men kan vem som helst verkligen lära sig crawla?
”Absolut! Det finns väldigt få begränsningar, egentligen. Såklart måste VILJAN finnas - och en acceptans kring att det är helt omöjligt att säga hur lång tid det tar för varje enskild individ att knäcka koden. Men till slut säger det "plopp" och så går det!”, säger Anna Rosén Rösiö.
Du har ju coachat hundratals människor – har du aldrig stött på ett hopplöst fall?
”Nej! Problem är till för att lösas. Jag har haft ett gäng simmare som kallat sig själva hopplösa – men de har allihop lyckats finfint med en stor portion tålamod”, säger Anna Rosén Rösiö.

Så alla ni som också när en hemlig dröm om att få känna er som en superwoman eller en superman i vattnet – våga försöka! Med rätt lärare och en portion tålamod kan du flyta hur långt som helst.

Vattenrädsla
Känner du dig otrygg när du är i vattnet?
0%
0%
0%
0%