Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Logga ut från mobilen och spela ett klassiskt spel i stället tycker Hillevi Wahl Bild: Johnér

Hillevi Wahl: Logga ut och satsa på ett roligt spel i jul

5 tips på roliga och smarta julklappsspel

Stäng av mobiltelefoner och surfplattor och satsa på att spela ett analogt spel tillsammans med familjen i stället är hälsoinspiratören Hillevi Wahls budskap till alla i jul.

Publicerad 2016-12-20 | Senast ändrad 2017-12-18 | Hillevi Wahl

Vi har återupptäckt spelen! Ni vet de där analoga, som kommer i en kartong. Sådana där som man har när man umgås i verkliga livet, IRL. Över alla generationsgränser. Jag vet, visst är det konstigt. Jag är lika häpen som ni är. För jag är verkligen ingen spelmänniska. Jag har aldrig varit i målgruppen för de där speltesterna som ska göras inför jul. Men min bästa uppmaning till er alla i jul är att faktiskt just detta: Logga ut, tagga ner på julklappar och satsa allt på ett roligt familjespel i jul. Det är sjukt roligt!

”Vi kiknade av skratt”

Jag tar det från början. Så ni fattar hur det gick till. Som en del av er minns var jag i Mölle och sprang Kullamannen i november. Vi hyrde ett hus så hela familjen och hunden fick plats. Just det här huset hade tydligen en familj som gillar spel. För plötsligt kom 13-åringen dragandes med en kartong och frågade om någon ville spela med honom. Twister. ”Ja!”, ropade 11-åringen och 8-åringen unisont och inom loppet av tio minuter hade vi tre barn som klättrade över varandra och kiknade av skratt på golvet. Bara detta är ett litet mirakel, eftersom 13-åringen nuförtiden sällan frågar sina småsyskon om de vill leka och umgås. Så vi vuxna väntade och iakttog. Barnen hittade fler spel. Och ännu fler spel. Nu ville de att vi skulle vara med också. Det ville vi också. Och som vi skrattade.

Hittade fler spel på loppis

När vi kom hem till Stockholm igen letade vi fram de där gamla spelkartongerna som vi faktiskt hade. Som vi väl hade fått av någon eller köpt men knappt använt. Mastermind. Nu ville jag vara med. Det här var ju klurigt. Visst hade jag testat det här som barn? Jajamän. Min hjärna mindes. Och började göra frivolter. ”Hurra jag vann!” ropade jag och ställde mig upp och gjorde målgester för kung och fosterland.

Jag älskar att vinna. Det är vansinnigt härligt att vinna. Jag har alltid sagt att jag inte har en vinnarskalle. Men tydligen har jag det. Åtminstone när det gäller spel. När vi sedan besökte vårt eget landställe i Roslagen hittade vi spel där också. Loppisfynd som samlat damm i väntan på att bli upptäckta. Nu satt vi där igen. Och skrattade. Hela familjen. Ritade, ropade, skrev, tänkte, jublade, skrattade, tänkte så det knakade, ropade på hjälp. Ni vet allt det där man går igenom under en spelsession. Hela belöningscentrat går på högvarv.

Spel – smarta och roliga julklappar 

Vi tog med tre stora pappåsar med spel hem till lägenheten i Stockholm. Nu har vi möblerat om hemma. Så att spelen står framme. I en bokhylla. Det är i princip det första man ser hemma hos oss. ”Jag ser att ni också gillar spel…”, sa en ny bekant glatt härom dagen. Han skulle egentligen bara överlämna sin dotter på en lekdate. Men nu satt han glatt kvar och ville få en chans att vinna.

Det jag märker, som jag inte har förstått tidigare, är hur mycket ungarna lär sig medan vi spelar. Om tidslinjer och logiskt tänkande. Plus en hel del roliga trivia. Både om världen och Gunnars och mitt liv innan de kom till världen. Allmänbildning, kallas det visst. Så spel är en riktigt bra och smart och rolig julklapp.

Inför den här artikeln har vi testat två nya spel, Ubongo och När då då? Men vi vill gärna rekommendera tre gamla godingar också:

  1. Ubongo (Kärnan). Ett slags tetrispussel, skulle jag vilja beskriva det som. Något som Mästarnas Mästare skulle kunna ha som en utmaning i ett moment. Klurigt och roligt. Man får varsin bricka, och sedan ett antal figurer, som ska passa ihop så de bildar brickans mönster. Det finns två svårighetsgrader. En lättare, för de yngre. Och en svårare, för de äldre. Det går på tid - och man får vackra ädelstenar om man klarar uppgiften. Alla våra barn och deras kompisar går igång som sjutton på det här spelet. Kul!
  2. När då då? (Kärnan). Vad minns du bäst och mest av stort och smått genom tiderna. Placera ut korten korrekt på din tidslinje. Kom ostbågen före eller efter Idas sommarvisa? Här är det en fördel om man har levt ett tag. Och förstår hur en tidslinje fungerar. Åttaåringen behövde lite hjälp. Så länge man har rätt kan man fortsätta plocka kort. Här gick gamblern i mig i gång fullständigt. ”Vill du låsa in”, sa Gunnar gång på gång. Eftersom han är en klok man. ”Nej, kör bara kör!”, ropade jag upphetsat. Ja ni fattar ju. Ibland vann jag, ibland förlorade jag allt. Men det var nästan lika roligt. Mycket skratt i det här spelet.
  3. Mastermind (Hasbro) En klassiker! Lite logistik och programmeringstänk. Bra för smarta hjärnor. Jag blir helt lycklig över att märka att min hjärna fortfarande funkar.
  4. Kalaha (Alga m fl) Har funkat några tusen år. Det säger en hel del. Hos oss brukar åttaåringen vinna. Inte för att vi låter henne vinna – utan för att hon helt enkelt är smartare än oss. Lätt att lära sig, lätt att plocka fram, går rätt fort att spela – och man vill hela tiden ha revansch.
  5. Twister (Hasbro) Roligt för hela kroppen. Barnen skrattar så de kiknar. Kräver dock visst utrymme i rummet. (Och alla vuxna med diskbråck bör avstå).

Fyll gärna på med fler roliga, smarta spel. Vilka är just era favoriter?