Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl är aktuell med boken ”Äg ditt liv” Bild: Juliana Wiklund

Hillevi Wahl: Så äger du ditt liv

”Ta en härlig paus från nätet i 48 timmar”

Att hitta sin egen superkraft i en värld full av höga förväntningar, krav och sociala medier är inte så lätt. För författaren och inspiratören Hillevi Wahl tog det ett halvt sekel innan hon hittade sin kraft och därmed makten att påverka sitt eget liv.

Publicerad 2017-12-20 | Erika Sjöö

– När vi känner att vi inte har någon makt att påverka våra liv så mår vi väldigt dåligt. Men när vi hämtar hem makten känner vi oss kraftfullare, säger Hillevi Wahl som är aktuell med en ny bok.

Idén till den nya boken”Äg ditt liv: Så får du mer tid, kraft och glädje” väcktes i februari 2017. Hillevi Wahl tog kontakt med ledare, chefer och coacher som hon ser upp till och som arbetar inom alla typer av branscher: teater, coachning, militärträning för att nämna några. Vad gör de bra ledarna som får dem att bli så framgångsrika frågade sig Hillevi Wahl.

– Jag märkte snabbt en sak som alla verkade ha gemensamt. De insåg att ”du kan inte vara en bra ledare om du inte kan leda dig själv”. Det är inte bara chefer som är ledare. Vi är ju alla ledare på något sätt. Vi är förebilder åt våra barn som ser upp till äldre generationer, säger Hillevi Wahl.

Hitta ditt eget lifehack

I boken har Hillevi Wahl tagit det bästa från de intervjuer hon gjort i podcasten ”Ledande frågor med Hillevi Wahl. Bland de medverkade hittar vi namn som Mia Törnblom, Katrin Sandberg och Cecilia Andrén Nyström. I en intervju med teaterchefen Martina Montelius fick hon ett tips som handlar om att helt enkelt låtsas vara någon annan – ibland.

– Martina som har telefonskräck har hittat ett sätt att komma över rädslan på genom att gå in i rollen som någon annan när hon ringer telefonsamtal. Det finns enkla knep att ta till för att göra livet enklare. Alla bär vi på rädslor, oro och skam. Det gäller att hitta ditt eget lifehack, säger Hillevi Wahl.

Tanken från början var att det skulle bli en ledarskapsbok. Riktigt så blev det inte.

– Det blev en bok som riktar sig till alla.

Logga ut och förenkla

Vad innebär det egentligen att äga sitt liv?

– För mig handlar ”att äga sitt liv” om att ha roligt. Jag kan inte ha kul om jag är superstressad. Det är lätt att ta på sig för mycket. Det känner vi alla igen oss i. Det är också lätt att planera in för många aktiviteter. Man gör det kanske för sina barn men det är lätt att glömma att barn också behöver vila, säger Hillevi Wahl.

– Ju enklare du gör sitt liv, desto mer tid får du att andas. Fråga dig själv: Vad vill jag göra i dag? Hjälps åt inom familjen. Jag brukar lämna telefonen hemma och gå ut i skogen där jag letar efter vackra saker, regndroppar på en blomma eller en gren.

För Hillevi Wahl är det viktigt att logga ut. Det händer att hon tar pauser på 48 timmar där hon överhuvudtaget inte är uppkopplad på varken mobilen eller datorn.

– Vi lägger alldeles för mycket tid på att vara uppkopplade. I genomsnitt 2-3 timmar varje dag. Genom att ta en paus på 48 timmar hinner du mycket och får tid över till annat. Läsa en bok kanske, eller bara sitta ner och prata med andra människor, säger Hillevi Wahl.

Våra liv är styrda av våra mobiltelefoner och det är lätt hänt att börja dagen med att kolla mobilen.

– Gör inte det. Ligg kvar i sängen och bara titta ut genom fönstret och tänk: Vad ska hända idag? Istället för att kasta dig över mobilen eller mejlen. Ta den där lilla stunden, drick en kopp kaffe och gör inget särskilt, säger Hillevi Wahl.

Strunta i alla förväntningar

I boken har Hillevi Wahl intervjuat Cecilia Andrén Nyström som vill förändra världen genom fotboll och som utbildar unga tjejer att bli ledare inom idrotten.

– Hon sa något väldigt klokt. Att alla tjejer och kvinnor ska skita i alla förväntningar som finns på dem. Kvinnor förväntas vara traditionella och jättemoderna samtidigt. Man ska vara snygg, kaxig och gå ner i vikt mest hela tiden samtidigt som man ska vara snäll, tyst och hjälpsam. Det enda som spelar någon roll är de förväntningar man har på sig själv – inte de förväntningar som kommer från andra, säger Hillevi Wahl.

Begränsa dig

En av de andra personerna som figurerar i boken är storycoachen Katrin Sandberg.

– Hon menar att man kan jämföra livet med en proppfull garderob där man inte hittar någonting att klä på sig eftersom allt ligger ”inknökat”. Hennes tips är att välja 4-5 favoritplagg som man verkligen trivs i. Det finns en symbolik här som handlar om att begränsa dig själv att göra saker du verkligen tycker om, mår bra av och får kraft ifrån, säger Hillevi Wahl.

Men hur ska man gå tillväga för att hitta det där man verkligen trivs med?

– Jag tror att man måste gå iväg från bruset, kanske en timme, kanske en helg och bara sätta sig ner och fundera. Jag tror att det är viktigt att ta reda på om man är en extrovert eller introvert personlighet. Jag är övervägande introvert. Jag hämtar energi när jag är ensam. Det kan bli ett problem när introverta försöker göra samma sak som extroverta. Då dräneras de, säger Hillevi Wahl.

– På samma sätt som du backar några steg från mobilen, backa några steg tillbaka i ditt liv. Fråga dig själv: Vem är jag? Vad vill jag med mitt liv? Fundera på vem du var när du var liten. Vad tyckte du var kul? Gör det trots att du är vuxen.

Äg ditt liv: Så får du mer tid, kraft och glädje ges ut på Louise Bäckelin Förlag.