Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Kristin Kaspersens 8 bästa tips för dig som är morgontrött Bild: Katarina Di Leva

Kristin Kaspersens recept på en god vardagsmorgon

8 bästa tipsen för dig som är morgontrött

Kristin Kaspersen har länge inte trivts med sina morgnar. Hon har snoozat tills morgonen blivit för kort, slängt i sig frukosten och stressat iväg för att lämna barnen innan hon åkt till jobbet med andan i halsen. Känner du igen dig? Då är den här texten för dig!

Publicerad 2017-08-31 | Senast ändrad 2018-06-25 | Vardagspuls

För två år sedan drabbades Kristin Kaspersen av en utmattning. Hon var sjukskriven från förra sommaren fram till februari i år. En viktig del i arbetet med att komma tillbaka har varit att tänka om kring hur hon startar sina dagar.

– Det var på ett sätt självklart att börja med att förändra morgnarna. Det är då man tar sig an dagen som kommer. Att börja dagen med stress är ju egentligen helt stört. Då tar du med dig det hela resten av dagen, säger Kristin Kaspersen.

I dag har hon lärt sig hur hon ska hantera sina morgnar. En avgörande förändring har varit att kliva upp en timme tidigare, trots att det i början kändes långt ifrån naturligt.

– Det har varit grunden till förändringen. Förut kunde jag säga ”stackare, som måste gå upp klocka sex på morgonen”. Nu känner jag att ”lyllo mig som KAN gå upp klockan sex på morgonen!” Jag har kommit på att det tar tid för mig att vakna, att jag måste göra det mjukt över lång tid, som en soluppgång, säger hon.

Arbetet med att förändra morgnarna resulterade i Good morning, en hel bok på ämnet goda morgnar. Den är tänkt att hjälpa människor som har svårt att bli vän med morgonen. Även under stressiga vardagar – och även om du, liksom Kristin själv, är en morgontrött kvällsmänniska.

Vardagspuls har träffat Kristin Kaspersen för att få hennes recept till en god morgon på en helt vanlig vardag.

Kristin 8 bästa tips för dig som är morgontrött

  1. Kliv upp tidigare – även om du är morgontrött! ”Jag är egentligen precis lika morgontrött klockan sex som klockan sju, så det spelar ingen roll när jag går upp. Det är bara mentalt, att det förut kändes fel att gå upp så tidigt. Jag har flyttat tiden då jag kan göra saker på egen hand från kvällen till morgonen. Och jag saknar ingenting. Att ta det lugnt den första timmen på dagen är väldigt viktigt.”
  2. Sträck ut kroppen! ”Barn sträcker på sig när de kliver upp. Djur gör det också. Medan vi vuxna i stort sett kliver upp, tar en dusch och drar. Det är viktigt att få igång hela systemet med bindväven och nervsystemet. Att värma upp innan man börjar dagen. Jag yogar oftast på morgonen en kvart och sträcker ut ordentligt.”
  3. Förändra stegvis. ”Det att svårt att göra flera stora förändringar direkt. Att börja gå upp tidigare, träna på morgonen och äta en ordentlig frukost kan bli för mycket på samma gång. Då är det bättre att göra en liten förändring i taget.”
  4. Promenera! ”Även när jag är supertrött går jag ut och går innan jag väcker min son. Jag mår alltid betydligt bättre efteråt jämfört med om jag hade legat kvar och sovit en timme till.”
  5. Tänk om kring din morgontrötthet. ” Jag har alltid varit morgontrött, tidigare alltid haft en negativ känsla på morgonen och känt att jag inte orkar. Till viss del handlar det om att välja sina tankar. ”Ja, jag är morgontrött, men det är också lite mysigt att vara det.” Bara jag säger det så känner jag mig genast lite piggare.”
  6. Förbered kvällen innan! ”Jag städar alltid upp så det är rent och snyggt hemma till morgonen efter. Jag tycker inte om att vakna upp när det är rörigt. Jag dukar fram till frukosten, tallrikar och skålar, kvällen innan. Då får jag mer tid över till att sitta vid frukostbordet och ta det lugnt. Jag ser till att jag har det jag behöver i väskan och att jag vet vad jag ska ha på mig kvällen innan. Jag laddar kaffebryggaren så att jag bara kan kliva upp och slå på den på morgonen. Det är små saker, men de gör väldigt stor skillnad.”
  7. Ta med frukosten. ”Alla är inte hungriga på morgonen. Skjut upp frukosten till när du vill ha den. Vakna till liv ordentligt och tryck inte i dig frukost. Om du inte vill ha den där mackan eller det där ägget direkt – ta med och ät på bussen eller när du har första rasten. Många har svårt att äta på morgonen precis när de har vaknat. För mig är det olika, ibland är jag hungrig, ibland inte.”
  8. Snooza inte! ”Jag snoozade jättemycket förut. Det gör jag inte längre. Däremot ställer jag klockan två gånger och somnar om när kaffebryggaren är påslagen. Till och med när jag var liten bad jag min mamma väcka mig på natten när hon kom hem efter att ha uppträtt. Jag ville vakna bara för att veta att jag kunde somna om. Men på helgen kan jag fortfarande snooza ibland när jag behöver sova ut. Och för att jag kan!”

Har du svårt att somna tidigare på kvällen?

”Prova att skaffa ett lite tyngre täcke som liksom håller om dig. Oxytocinet, som sänker stresshormonet kortisol, utsöndras inte bara av beröring utan också av tryck mot kroppen. Jag har en filt hemma som är riktigt tung, så när jag har svårt att sova lägger jag den ovanpå täcket. Jag brukar också somna med händerna på bröstet.” säger Kristin Kaspersen.