Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

hillevi wahl omklädningsrum duschrum Bild: Mostphotos

”Låt ungarna duscha var de vill!”

Hillevi Wahl tycker till om duschbås och nakenhet

Allt fler gymnasieskolor bygger privata duschrum. Varför har vi blivit så blyga för varandra i omklädningsrummen? frågar sig Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl.

Publicerad 2017-03-27 | Hillevi Wahl

Något har hänt med duschandet i Sverige. För det har nästan bara hänt här – utomlands tvagar sig de flesta fortfarande tillsammans med gott humör. Men här. Här vill de flesta duscha hemma, i ensamhet och helst med låst dörr.

På allt fler gymnasieskolor får de bygga privata duschrum för ungdomar som inte vill klä av sig inför sina kompisar. Trenden är densamma bland vuxna på gymmen, att man hellre byter om hemma. De kommunala badhusen har fått fixa fler bås för att många inte vill byta om tillsammans med andra.

Jag fattar varför.

En gång stod en liten parvel och drog sig i snoppen och stirrade på mig och utropade: ”Du har mycket större boppar än min mamma!”Jag försökte gömma mig bakom duschslangen. Det gick sådär.

Någon har alltid en åsikt

Det finns alltid någon som har en åsikt om dig. Och gärna din kropp. Det behöver inte ens vara illa ment. Det blir störande ändå. Det är som om vi inte har ett filter längre, som om vi inte fattar att vi ska vara varsamma med nakenheten. Det där med integritet är lite svajigt i vår tid.

Jag pratade med några helt vanliga tonåringar om just det här för ett tag sedan. En trettonåring berättar hur hans klasskompisar stod och vrålstirrade på honom – i någon form av häpnad över kroppens utveckling. Inte på något taskigt sätt, men det blev obehagligt ändå.

Tjejer sa att de hela tiden får kommentarer om sina kroppar i omklädningsrummet. ”Oj, vilka tjocka lår!” eller ”vad smal du är!”. Eller ”gud vad mycket hår du har!” Det är som om alla har drabbats av en kollektiv tourettes-epidemi.

Detsamma gäller vuxna. Herregud, vad det jämförs kroppar i omklädningsrummen. Ibland högljutt: ”Kolla, vad fet jag är!” Men oftast bara med betraktande blickar. Avsökande, inscannande blickar som om varenda liten cellulit måste noteras och jämföras med den egna kroppen.

En generationsfråga?

De enda som är riktigt coola när det gäller sina egna och andras kroppar är faktiskt damer över 60. De fläskar ut sig i bastun och öser på vatten på aggregatet utan några som helst hämningar eller problem. De står i sina egna tankar i duschen och tittar på sin höjd andra i ögonen. Kanske är det helt enkelt en generationsfråga?

Själv bjussar jag gärna på min operfekta härliga kropp. Men alla vill inte det. Det krävs viss övning för att inte halka på duschtvålen när man får kommentarer om sin kropp. Och eftersom så många föräldrar nojjar över sina kroppar hemma, så får våra unga knappast en mer relaxad kroppsbild där. Så låt ungarna duscha var de vill, tänker jag. Bara de kommer till träningen och stressar av, så kan de väl få tvaga sig var de vill.

Om de bara får använda sin kropp riktigt mycket upptäcker de nog med tiden vilken vacker och fantastisk superkropp de faktiskt har.