Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Louise Hallin, Vardagspuls psykoterapeut. Bild: Pressbild

Hur hanterar man konflikter med sina barn?

Psykoterapeuten Louise Hallin reder ut

Psykoterapeuten Louise Hallin svarar på tittarnas frågor om konflikter med barn. Från Vardagspuls den 25 mars. 

Publicerad 2015-03-25 | peder@vardagspuls.se

Pernilla: Hur kan man förebygga konflikter vid stressade situationer? Till exempel på morgonen när det är bråttom till förskola och jobb. Min treåring är inte så samarbetsvillig och det slutar ofta i tårar.

Louise Hallin: Hej Pernilla, just treåringarna har det lite körigt med att försöka börja förstå att det inte är dom som bestämmer i hela världen. Förbered mkt kvällen innan, berätta hur morgonen ska se ut och gå upp 20 min tidigare.


Eva: Hur förhåller man sig till gränser och konsekvenser när ungdomen blivit myndig?

Louise Hallin: Hej Eva. Då får man helt enkelt mycket tydligt berätta vad man tycker och anser om tingens ordning. Föräldrarnas åsikter väger mycket tungt. Mycket mer än man tror. Se till att barnet vet era ståndpunkter.

Martina: Vi hamnar i ständiga konflikter med vår 8-åring som blir arg väldigt ofta, väldigt snabbt och väldigt mycket. Hon hinner inte hejda sig och skriker att hon hatar oss och önskar att vi vore döda. Efteråt säger hon förlåt. Hur pratar vi med henne om det här, att hon inte ska gå över gränsen och säga sådana saker trots att hon är arg?

Louise Hallin: Hej Martina, det låter som om hon har lite sen 6 till 7-årsutveckling som detta beteende är mycket typiskt för. Detta förutsatt att inget annat har hänt som är allvarligt i er omgivning eller är på väg att hända. Sätt gränserna, låt henne agera ut men i sitt rum om hon attackerar omgivningen och var sedan kvar när ledsamheten kommer. Det är då hon har förstått att hon inte kommer fram med sin lösning.


Ellen: Min systerson har autism. Behöver jag resonera annorlunda med konfliktlösning med honom jämfört med hans två syskon?

Louise Hallin: Hej Ellen. Ja, det behöver du. Med dessa barn ska man avstå från stress, uttrycka sig extremt tydligt och rakt, förbereda och berätta vad som ska hända. Han har alla känslor på plats som alla andra men förstår inte finstämda sociala signaler. Underbart begåvade ofta och delikata.


Lena: Min ena dotter argumenterar ständigt med ”att alla hennes kompisar får, men inte hon”. Hur bemöter jag detta?

Louise Hallin: Hej Lena, bekräfta det hon säger "ok så kan det vara" tyvärr gäller det inte just nu och just här. Vi bestämmer något annat. Och stå ut med motaktionen, den går över!


Karin: Vår 1,5-åriga son skrattar alltid när vi säger ifrån/skäller (och fortsätter sedan att göra samma sak). Varför gör han det? Konstig fråga kanske.

Louise Hallin: Hej Karin, han blir superförtjust i era reaktioner. I hans ålder tror man att man är jordens mittpunkt med all makt. Han hör och registrerar men ni behöver förbereda er på att det blir cirka 3 år till av repetitioner för detta och andra beteenden. Föräldraskapet är ofta en tillvaro där hot, tjat och mutor är vanliga.


Mormor Anette: Hejsan. Har ett barnbarn på nu 5 år. Väldigt klipsk och framåt, omtänksam och go. Han har alltid haft otroligt mycket kärlek och uppmärksamhet, så även nu. Han bor varannan vecka hos mamma, lillebror och lillebrors pappa och varannan hos pappa. Lillebror är ca 4 månader. Hos mamman är han med i allt, bonusfar leker mycket och mamman också. Han har liksom även nu mest uppmärksamhet just för att allt ska fungera också med ett till barn i familjen. MEN, han kan inte hantera om man INTE pratar med honom, leker med honom, tittar på honom. Om mamma någon gång svarar i telefonen så gör han något galet, ofta farligt, till exempel går ut i vägen. Han ger sig inte förrän man svarar och ger honom hela uppmärksamheten. Vi talar med honom om att vi också vill prata med varann och så där. INGET hjälper. HUR gör man? 

Louise Hallin: Hej mormor Anette, det låter som om denne unge man fått alldeles för mycket uppmärksamhet och att han är sina föräldrars centrum, som det ju ofta blir när man skiljer sig med små barn. Du behöver sluta förklara och resonera och i stället berätta att from nu så kommer ngt annat att hända om han uppför sig som han gör och så får ni försöka hitta en konsekvens för honom som han verkligen inte gillar och införa detta och stå ut med hans motreaktioner. Efter ett par ggr eller kortare så kommer han förstå. Viktigt att ni är oerhört konsekventa i övergången.


Louise: Vid vilken ålder kan man börja markera för barnet?

Louise Hallin: Hej Louise, det börjar du med direkt du blir förälder.