Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl har märkt att man blir snällare av att läsa Bild: Johnér, press.

”Människor som läser böcker blir snällare”

Hillevi Wahl tipsar om 18 böcker att ge bort i jul

Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har märkt att sedan hon börjat läsa mer böcker har hon blivit snällare. Men att läsa böcker gör dig inte bara empatisk – du blir mindre stressad och mer skarp också.

Publicerad 2016-12-06 | Hillevi Wahl

För ett år sedan bestämde jag mig för att fira mitt 51 år på jorden genom att läsa 51 böcker på ett år. Vilket var en fyrdubbling från året innan, minst. Det gäller att sätta exakta mål, annars hänger hjärnan inte med. Året tidigare sa jag bara att jag ”ville läsa fler böcker”. Det blev en bok mer än året innan. En! Men hjärnan var nöjd: ”Ja, vadå det är ju en mer än förut.” Ord som fler eller mer är för diffust, vare sig det gäller träning eller pengar eller böcker. Mål ska vara satta i siffror, som 51 böcker på 1 år. Varför är det så viktigt, då? Jo, för det ger hjärnan något att jobba med, planera för, göra ut delmål med. En enkel uträkning visar direkt att 51 böcker på ett år är ungefär en bok i veckan, fyra i månaden, 12 i kvartalet, och så vidare. Det är otroligt lätt att hålla koll på.

"Jag har blivit vän med karaktärerna"

Nu är vi inne i mitten av december. Jag har tre veckor kvar på året. Jag har läst 49 vuxenböcker (och tjuvläst i rätt många barn- och ungdomsböcker) – alltså har jag två böcker kvar att läsa fram till nyår! Hoppas det blir några riktigt, riktigt bra. För vet ni vad som har hänt med mig under det här läsåret? Massor! Jag har blivit snällare. Jag har stressat ner. Jag har fått en massa inspiration. Jag har lärt mig mycket. Jag har fått nya vänner – i böckernas karaktärer.

Bara för att nämna kanske de fem viktigaste punkterna för mig själv. Och grejen är att allt det här har smittat av sig. Till min familj och mina vänner. Det här med att jag har blivit snällare har gjort hela familjen snällare. Och de läser fler böcker. De tycker det ser mysigt ut när jag sitter och läser, då blir de sugna och tar en bok och sätter sig bredvid i soffan. Vi tänder ljus och har det så otroligt lugnt och skönt.

Men det har inte kommit av sig självt. Jag har fått prioritera läsandet, precis som jag prioriterar träningen. Jag skriver in det i kalendern på en exakt tid och ruckar inte på det för något annat. Jag har sett det som ett projekt. Efter hand har det mer och mer blivit en vana, men fortfarande är det ett projekt som ska slutföras. Därför har skrivit in varenda boktitel med författare i slutet av min träningsdagbok. Läsning är också träning! Av hjärncellerna om inte annat.

Läs böcker och minska stress

Det här med att jag märker att jag blir snällare gäller inte bara mig, personligen. Flera olika studier visar att människor som läser skönlitterära böcker faktiskt blir mer empatiska. Och ju mer uppslukade vi blir av böckerna, desto mer empatiska blir vi. Det är också vetenskapligt bevisat att bokläsning minskar stress. Det är till och med det mest effektiva sättet att minska stressnivåerna i kroppen. Det räckte med sex minuters tyst läsning för att sänka nivåerna med 68 procent. Ingenting annat sätt att stressa av slog det. Och som vi alla vet kan stress göra oss jobbiga, icke närvarande och rentav dumma och taskiga. Så även på det sättet blir vi snällare och mer lyhörda. Bokläsning håller dessutom hjärnan skarp. Du kan få inspiration, som jag. Du kan få skratt och aha-upplevelser. Men du får också bättre minne långt upp i åldern. Och självhjälpsböcker kan dämpa depressioner. Vilket är vackert, bara det.

Så ge din familj en skön start på det nya året som kommer. Ge bort en avstressande bok i julklapp. Gärna en riktigt, riktigt bra. Och passa på att slå in ett avstressande snällpaket till dig själv.

Här är mina bästa tips:

Till henne:

 1. Ett stressfritt liv av Karin Björkegren Jones (Norstedts förlag)
 2. Mörka platser av Gillian Flynn (Modernista) Allt med Gillian Flynn är bra!
 3. Resa sig stark av Brené Brown (Libris)

Till honom:

 1. Zlatan hårda fakta av Lars Nylin och Lars Sundh (Modernista)
 2. Hur jag dog av Niklas Ekdahl (Brombergs förlag)
 3. Glöm mig av Alex Schulman (Bookmark förlag)

Till 13-åringen:

 1. Girl Online On Tour av Zoe Zugg (Bonnier Carlsén)
 2. Let it snow av John Green (Bonnier Carlsén)
 3. Caspar Lee av Caspar Lee (Michael Joseph Ltd)

Till 11-åringen:

 1. Vår överdrivet gigantiska trädkoja med 52 våningar (Alfabeta) Fjärde delen i trädkojeserien.
 2. Satsa allt av Jeff Kinney (Bonnier Carlsén)
 3. Tintins äventyr. Enhörningens hemlighet. (Kartago förlag)

Till 8-åringen:

 1. Pax – Pestan av Åsa Larsson och Ingela Korsell (Bonnier Carlsén)
 2. Den otursförföljde Max Crumbly – skolans hjälte av Rachel Renée Russel (Modernista)
 3. Marcus & Martinus: Vår historia av Marcus Gunnarsen och Martinus Gunnarsen (Känguru förlag)

Till farmor eller farfar:

 1. I huvudet på en normalstörd av Pär Johansson (Forum)
 2. Störst av allt av Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand)
 3. Kan man dö två gånger av Leif GW Persson (Alberg Bonniers förlag)