Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Barn som läser Bild: Mostphotos

Så får du barnen att läsa på jullovet

Hälsoinspiratören: ”Vi avsätter tid för familjeläsning”

Har du en önskan om att barnen ska spendera mindre tid framför en skärm och mer tid med att läsa? Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahl ger några tips på hur du kan få mer läsglädje i familjen. Ett är att föregå med gott exempel och själv lägga undan plattan till förmån för boken.

Publicerad 2017-07-18 | Hillevi Wahl

Jullovet är en härlig tid att läsa böcker. Vi brukar handla på oss kassar med billiga barn- och vuxenböcker på loppis. Jag älskar att läsa böcker. Min man också. Och det är när man har ledig som vi har tid. När man är ledig hackas inte dagarna upp av alla måsten. Men de första dagarna knorrar barnen när vi avsätter tid för familjeläsning: ”Måste vi? Hur länge?” ”En halvtimme”, svarar jag. Och så sätter vi en timer på trettio minuter.

Den andlösa spänningen

Först var det mest för min egen skull – för att jag skulle få total lugn och ro i åtminstone en halvtimme. Men sedan insåg jag hur smart det var. Ungefär som när jag sa åt mig själv – på skarpen – att ”Hillevi, nu måste du faktiskt läsa åtminstone två sidor om dagen!”. Det blev nästan aldrig bara två sidor. Hade jag väl börjat läsa, och boken var bra och spännande, så ville jag ju veta mer. Hur skulle det gå? Vad skulle han svara? Hur gick det med hunden, dog den? Eller fick den leva? Ni vet. Den andlösa spänningen i berättelsen. Jag ser samma sak hända med mina barn.

Sonen ville knappt äta lunch

12-åringen tog fram ”Liftarens guide till galaxen” i går, den samlade serien i en volym. En gigantisk bok på 675 sidor. En riktig tegelsten. Och ja, det är samma barn som kämpade med läs- och skrivsvårigheter de första åren i skolan. Jag tittade förvånat på honom när han tog fram just den boken. Lika förvånat tittade jag och min man på varandra när han fortsatte läsa. Och knappt ville släppa den ens för att äta lunch – en av hans absoluta favoritsysselsättningar.  Boken råkade helt enkelt ligga framme när han skulle ha sin läs-halvtimme. Nu är han helt fast. Att låta böcker ligga framme på ett inbjudande sätt, är ett sätt att få barn att läsa.

Fler bra tips för läsglädje

 1. Läs själva – lugnet och läsglädjen smittar av sig.
 2. Prata om det som barnen läser, fråga om karaktärerna. Om de gillar att rita, be dem rita någon karaktär eller händelse.
 3. Läs högt vid läggdags. Det blir man aldrig för gammal för. Jag älskar fortfarande att ligga bredvid mina barn och höra min man Gunnar läsa ur någon barn- eller ungdomsbok. Det ger mig en insikt om deras värld också.
 4. Låna eller köp böcker barnen verkligen är intresserade av. Det behöver inte vara nobelprisklass. Våra barn gillar till exempel att läsa böcker som skrivits av deras favorit-youtubers.
 5. Ha en fast tid, gärna efter maten på kvällen, när alla ska läsa minst en halvtimme. Det är så otroligt skönt och härligt. Nästan som att få en chokladpralin efter maten. Vi väljer böcker med omsorg, som i en chokladask. Vilken ska jag ta? Vilken är jag sugen på i dag?
 6. Lyssna till radioföljetonger eller inlästa berättelser. Kanske i bilen på väg till nästa resmål?
 7. Hittar ni en författare barnen gillar, låna alla böckerna av just honom eller henne.
 8. Vardagsprata om att vi läser och hur vi läser. Stanna upp i mataffären och läs högt på mjölkpaketen och förvånas över det som sägs i texten.
 9. Vi vuxna är barnens förebilder. Läs så det hörs och läs så det syns och prata om det texten berättar. Ibland berättar jag om något jag läst för min man. Genast vill barnen veta mer. Vadå? Vad pratar ni om? Det kan handla om djuphavsdykning eller kriminalberättelser. De blir lika nyfikna på vad vi vuxna pratar om.
 10. Gör ditt lokala bibliotek till ett vardagsrum för kalla dagar. Här kan man gå och plocka bland böcker, kolla boknyheterna, läsa en tidning, läsa om sådant som händer i bygden, dricka en kopp kaffe, gå på toa, sitta och rita. Bara vara bland böcker är en fin grej.


”Att läsa är en tur och returbiljett till ett äventyr utanför tid och rum, där solen kan lysa ut ur berättelserna och värma läsarna”, säger läsambassadören Anne-Marie Körling så vackert. Jag kan bara hålla med.