Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Skolfotografering kan skapa utseendehets bland barn och ungdomar Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: Skolfoton skapar bara stress – våga vägra i år!

”Skolkatalogerna har urartat till en slags modellkatalog”

Kläder, frisyrer, smink, utseendehets och dyra kostnader. Så här års är det många skolbarn och ungdomar som väntar på att ta det årliga skolfotot. Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har fått nog av skolfotograferingar och allt vad det innebär. Håller du med?

Publicerad 2017-08-29 | Hillevi Wahl

Det är likadant vartenda år. När årets skolfoton ska tas, så blir det hysteri. Kring kläder och frisyrer och små väskor och smink och glitterskor och extra allt. En del föräldrar har pimpat sina småbarn så de knappt kan röra sig för allt bling-bling. Andra barn bryter ihop redan i entrén. De har glömt något de skulle ha på sig just i dag. Hårbandet. Det livsviktiga.

Många lite äldre barn är sjuka just den dagen. Varje år. För de klarar inte av utseendestressen. Tänk om någon sitter och skrattar åt dig sedan, för att du ser fel ut? Skolkatalogerna har urartat till en slags modellkatalog. Tänk om de väljer en bild där du står i fel vinkel! Det är ju bara en chans på hela året att få det rätt! Eller?

”Stressigt och dyrt ”

Tar vi inte redan en miljon bilder på våra barn varje år? Roliga bilder, fina bilder, avslappnade bilder, festliga bilder och bilder som verkligen fångar våra barns själ. Kidsen får hur många chanser som helst att visa sitt rätta fotogeniska jag för sina föräldrar och släktingar.

Varför ska vi ägna viktig skoltid och pedagogernas kraft åt att ta de här märkliga, dyra omoderna bilderna varje år? För hur erbarmligt dåliga de där skolfotografierna än är, så kommer sedan nästa stress och hets som ett brev på posten. När bilderna ska betalas. 800 spänn! Skojar ni? Vi har tre barn. Det blir tvåtusenfyrahundra kronor! För bilder vi egentligen inte vill ha. För bilder som barnen inte heller är nöjda med. Men vi säger att de är fina. Så himla dumt, egentligen. Och ännu dummare är det att vi faktiskt betalar för fotografierna. Varje år. Det känns taskigt mot ungarna om de ska tvingas vara de enda i klassen som inte får några skolfoton i år. Grupptrycket har blivit för starkt. Jag är en svag människa.

”Okej då – jag köper skolkatalogen”

Men det behöver inte vara så här. Tänk om vi bestämde oss för att göra tvärtom. Vågade vägra skolfoto. Är vi tillräckligt många kanske vi kan få stopp på spektaklet. Om barnen är med på det. Jag frågade 14-åringen:
”Det är lugnt för mig. Jag vill egentligen hellre ha bilder på mina kompisar från när vi är utomhus, på rasterna, när vi är mer naturliga. De bilderna kan vi ta själva.”
Bra.
Jag frågade 12-åringen: ”Ja, jag hoppar gärna över skolfotograferingen.” Det här gick ju nästan för lätt.
Nu frågade jag 9-åringen. ”Okej. Men hur ska du veta vad barnen heter, mamma, om du inte får fusktitta på våra klassfoton?”
Busted! Okej då, jag kanske köper skolkatalogen. Det är trots en himla massa klasskompisar att hålla reda på till tre barn. Men vi skippar de individuella i år. Herregud vad skönt!

Texten ovan är en krönika som speglar vår skribents åsikter.

För eller mot?
Vad tycker du om skolfotografering?
0%
0%
0%