Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl drömmer om en enkel jul Bild: Johnér, Hillevi Wahl

Hillevi Wahl: Tagga ner och förenkla julen

Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har bestämt sig för att den kommande julen ska bli den bästa någonsin. Men hur? Jo, genom att göra det så enkelt som möjligt för sig.

Publicerad 2016-11-15 | Hillevi Wahl

Har du också börjat stressa inför julen? Det är två månader kvar och hur ska man hinna med allt? Jag får ett tryck över bröstet bara jag tänker på alla pepparkaksbak, luciadagar med skrynkliga, alltför små linnen (jag blir lika förvånad över hur mycket barnen växt varje år), julavslutningar och glöggpartyn för att inte tala om alla julklappar som alla förväntar sig få av mig.

Men i veckan läste jag Karin Björkegren Jones utmärkta bok ”Ett stressfritt liv” (Norstedts förlag) och blev helt lugn. Det var som om all julstress bara rann av mig. Det där lugnet infann sig i exakt samma sekund som jag läste det här: ”Städa ur livet, radera kontakter i telefonen som inte ger glädje och energi, töm datorn på gamla mappar, städa garaget och källaren. Det viktigaste ordet för mig är förenkla, förenkla, förenkla. Gör enkla måltider, enkla julfiranden, enkla semestrar. Ju mer man drar på sig, desto sämre blir det. Om man har en grundläggande anspråkslös inställning till livet och kan se tjusningen i att bara få äta tillsammans, att solen skiner och att jag har pengar att äta mig mätt så försvinner mycket stress.” De kloka orden kommer från gästskribenten Agneta Nyholm Winqvist. Jag kände hur axlarna åker ner från öronen och andningen blev normal igen. ”Ja, precis sådär är det ju!”, ville jag ropa. ”Exakt så”. När jag var ung sålde jag allt jag ägde och reste jorden runt. Varv efter varv. Jag reste med lätt packning och det var så befriande härligt. Det fanns inget som tyngde ner, fjättrade. Allt jag behövde i livet fick plats i en ryggsäck. Samma erfarenhet gjorde en väninna till mig i yngre medelåldern. Hon låg i separation och bodde ett tag i andra hand. Jag minns hur förvånad hon såg ut när hon tittade på mig och utbrast: ”Och vet du, Hillevi, jag har insett hur lite jag egentligen behöver av alla de där prylarna vi har samlat på oss. Bara jag har min vattenkokare så jag kan koka mitt kaffe på morgonen, så är jag mer än nöjd.”

Ibland ska det till en livskris för att man ska fatta det där. Fatta att ju mer saker vi har, desto mer energi och kraft måste vi lägga på dem. Prylar går sönder, krånglar, trasslar, tar plats, tar tid och kostar. Ju mer de kostar desto mer måste vi jobba för att kunna köpa dem och laga dem. Och ju mer vi jobbar desto mindre tid finns för att umgås med våra barn och dem vi älskar. Och ju mindre tid vi ägnar till våra barn, desto mer prylar behöver de för att fylla tomrummet. Det är som ett evigt moment 22. Det är bara att inse, våra barn kommer ändå aldrig att bli helt nöjda. Så vi kan lika gärna säga stopp här och nu. Stopp.

Men människor då? Ska man verkligen rensa ut bland dem? Är det inte en sorts människoförakt, frågar somliga. Så här tänker jag: Bara för att någon tycker och tänker annorlunda än vad du gör så betyder inte det att man måste rensa bort den människan. Tvärtom! Det är härligt och intressant med olika åsikter. Men om någon på riktigt säger eller skriver saker som får dig att må dåligt, ibland rent fysiskt – då har du all rätt i världen att pausa den människan. Ingenting blir bättre av att du blir helt knäckt. Och det behöver inte vara för all framtid. Pausa bara.

Paus.

Det är nästan som att trycka på den där knappen på datorn. Stopp. Paus. Plötsligt blir allting helt lugnt. Och tyst. Och när allting blir lugnt och tyst kan man tänka. Tack vare Agneta Nyholm Winqvists kloka ord tänker jag nu så här: ”Vi tar en lugn jul. Vi stannar hemma. Vi äter bara det vi tycker om. Köttbullar en dag. Skinka en annan. Sill en tredje. Jag kan fortsätta springa mitt winterrunstreak för att få egentid. Vi kan baka om barnen vill. Annars struntar vi i det. Och sedan bjuder vi hit svärmor. Då blir det ingen stress med jultrafik, bara en sådan grej! Gud, så skönt! Det här kommer att bli den bästa julen ever.”