Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Bild:

Hela chatten med dietisten om bra mat för barn

Dietisten Annika Unt Widell chattade med tittarna om bra mat för barn och vikten av bra mat för prestationen i skolan.

Publicerad 2015-09-01 | Vardagspuls

Anita : Bästa programmet någonsin Vardagspuls! tittar alltid på er.

18:02, 1 September 2015

Lisa Grundsell: Varför har inte alla skolor eget kök?

18:03, 1 September 2015

Seija i Helsingborg: Det "läbbigaste" jag kom i kontakt med första gången i skolan var MESSMÖR, trodde och tror att klasskamraten hade "spottat" på min smörgås!!!? Idag 65 år, minns att vi gick i skolan på lördagarna, för att det skulle vara "extra festligt" så fick vi MJUKA LIMPSMÖRGÅSARmed saftsås... de övriga dagarna gällde knäckebröd

18:05, 1 September 2015

Vardagspuls: Välkommern att ställa din fråga om bra mat för skolbarn. Vi kommer att publicera din fråga här i chatten så snart dietisten hinner svara.

18:06, 1 September 2015

caroline 25 år: Jag bara MÅSTE få höja Jämtlands mattanter till höjderna, jag älskade våran skolmat genom alla år och att det alltid fanns ett annat alternativ, olika sallader tex om det var så att man inte gillade maten som serverades. Men enda gången jag valde sallad som huvudrätt var när det var blodpudding! Haha ��

18:07, 1 September 2015

Marie 55:a: Jag var med samma sak som Agneta med lever på menyn, efter det slapp jag äta lever.

18:13, 1 September 2015

Marie: Varför måste man göra så konstig mat till barn? jag skulle inte ens smaka om man serverade spenatpannkaka på en restaurang. typ mangokyckling. jag förstår att man måste göra olika maträtter så barnen får smaka nya smaker men varför så konstiga saker. detta är i partille på lillegård

18:14, 1 September 2015

Lisa Grundsell: Varför frågar inte matpersonalen vad man vill ha till lunch? För då blir det ju troligtvis godare mat?

18:15, 1 September 2015

Wilma: I våran skola har vi bara nyttig mat. Man måste äta alla grönsaker eller iallafall smaka. Sen ska man tänka på tallriksmodellen

18:15, 1 September 2015

Anette Brander Stockholm: Ledsen att behöva säga men: i dagens läge med alla flyktingproblem etc. Är VERKLIGEN detta ett problem????

18:16, 1 September 2015

Mia, Vardagspuls: Anita, vad roligt att du gillar oss!

18:17, 1 September 2015

anonym: vad tyckte du om maten på norrvikensskola

Annika Unt Widell: Det var bra balanserade smaker och lagat i köket vilket är toppen! Många elever åt bra den dagen, kul!

18:17, 1 September 2015

Erika: Är det sant att skolbarnens lunch, väldigt ofta, måste vara betydligt billigare än en lunch för en intern på ett fängelse i Sverige?

Annika Unt Widell: En skollunch i grundskolan kostar ca tio kronor i snitt, det räcker faktiskt om det är kunniga kockar i köket som tar tillvara allt.

18:18, 1 September 2015

Emma: Hur tycker du att skolan ska tänka den dagen i veckan då det är fisk och vissa barn äter inte den dagen. Obligatoriskt med andra rätt, så koncentration blir bättre?

Annika Unt Widell: De flesta salladsbord är så pass bra att man kan ta t ex pastasallad, bröd och mjölk istället. Eller välja det vegetariska alternativet.

18:19, 1 September 2015

Amanda: jag tycker att barnen på skolan ska få önska maträtter

18:20, 1 September 2015

En hungrig vegetarian: Jag är 15 år och vegetarian, och i skolan får vi förfärlig vegomat.. När de andra får fisk och potatis får vi rotfruktsgratäng utan något annat. Jag försöker påverka men köket saknar erfarenhet.. Har du tips på bra vegomat att servera i skolan? Tack!

Annika Unt Widell: Föreslå för den som är chef för kockarna att de får gå en kurs i vegetarisk mat, det brukar ge ett bra resultat och ger inspiration

18:20, 1 September 2015

Monica: Mitt värsta minne av skolmat är de ångkokta potatisen som låg i små kartonger .. På den tiden slutet på 60-let i Växjö kommun. Dagens Bästa skolmat finns på småskolor där egna kokar gör maten å inte som det är nu storkök sen körs den till skolorna å värms upp lite till

18:20, 1 September 2015

Amanda: I vår skola så är kycklingen inte färdig stekt, o potatisen är inte heller helt kokt...

18:21, 1 September 2015

Pia: Hej! Har du några konkreta tips på hur vi kan förändra matsalen till en trevligare/ tystare/lugnare matsal?!

Annika Unt Widell: Ta hjälp av eleverna! De har massor av bra lösningar, det kan jag lova!

18:21, 1 September 2015

Skolkock: Tycker man ska se skollunchen som en viktig del av skolan lika som övriga aktiviteter och ämnen. Gör det till en del av läroplanen

18:21, 1 September 2015

Amanda: vad tycker du Annika de ska finnas för grönsaker på skolorna??

Annika Unt Widell: Det finns bra rekommendationer om detta, Bra mat i skolan om du söker på nätet. Gärna grönsaker i säsong, rotsaker och kål t ex på vintern, om man varierar och smaksätter så brukar det uppskattas!

18:22, 1 September 2015

Jeanette : Jobbar inom förskola och tycker att det tyvärr förekommer allt för mycket sockriga produkter, kanel med extra tillsatt socker, sylt, äppelmos,ketchup. Jag förespråkar bara rena produkter som bär, frukt och kanel utan socker såklart. Jag upplever det som en verkligt komplicerad diskussion eftersom att en del av de jag jobbar med tycker att det är okej att äta alla dessa sockriga produkter. Vad tycker du som dietist?

Annika Unt Widell: Det är bra att du som är kunnig kan erbjuda alternativ till det färdigsockrade, alltid bra att hålla nere sockerhalten i det man äter ofta. Fortsätt ge barnen det du tycker är bra mat, heja dig!

18:23, 1 September 2015

Jennie: Hej Min fråga är: har skolorna rätt att kräva, rent juridisk, läkarintyg för gluten eller/och mjölkfri mat? Personligen tycker jag att sekretesslagen talar emot detta.

Annika Unt Widell: Läkarintyg betyder att barnet har fått en diagnos och läkaren har uteslutit andra, kanske farliga sjukdomar. Så jag kan förstå att det förekommer krav på detta men rent juridiskt har jag tyvärr inte koll.

18:25, 1 September 2015

Emina: Jag tycker att kökspersonalen komplicerar alldeles för mycket. De minnen jag har från skolmaten är att namnen som skulle låta lite "finare" typ med fransk twist eller liknande snarare kunde skrämma bort oss elever. Ännu en sak: undvik konstiga/för många ingredienser. Falukorv i ugn med potstismos är ju så enkelt men SÅ gott! Eller panerad fisk med potatis och någon fräsch sås!

18:25, 1 September 2015

Klass 8a: Hej, vi har jätteproblem med vår skolmat. Den är aldrig god och personalen är otrevlig. Våran Kostchef tar inte problemet på allvar. Hur ska vi göra?

Annika Unt Widell: Matråd är en bra början, samla andra vuxna (skolhälsovården, rektor t ex) och elever och för en dialog om hur saker kan förbättras. Hjälps åt, gå inte i konflikt.Lycka till!

18:26, 1 September 2015

Ellen Schutz : Min favoritmat i skolan var klyftpotatis kassler och svampsås. Värsta var blodpuddingen, kunde inte närma mig matsalen utan att spy när det serverades .. Levde dock ofta på knäckebröd och vatten då det sällan fanns någon specialkost över till mig och kom jag inte bland dem första så brukade mattanterna servera specialkosten till andra för att maten inte räckte..

18:26, 1 September 2015

Multiallergisk: Hello, angående skolmat och sådant, vad finns det för krav man kan ställa på skolan i frågan med specialkost vid allergi??

Annika Unt Widell: Skollagen säger egentligen bara att skollunchen ska vara gratis och näringsriktig. Resten är upp till kommunen att bestämma över.

18:26, 1 September 2015

Manda: vad rekommenderar du för frukost till barn?

Annika Unt Widell: Bygg den på samma sätt som mellanmål, hoppas du såg hur jag jämförde med ett fotbollslag? Kolla programmet så får du se igen :) Lycka till!

18:27, 1 September 2015

Sofie: vi brukar inte ha vanlig snitsel i skolan utan vi brukar bra få vegetariska snitslar istället vad ska man göra om man inte gillar dem utan man vill he dem vanliga med kött!

Annika Unt Widell: Prata med kockarna och rektorn, gärna via matrådet om ni har ett på skolan? Starta ett annars! Viktigt att de vuxna lyssnar på er, hälsa det från mig :)

18:28, 1 September 2015

Missnöjd Elev: Hej Annika! I vår skola har dom både tagit bort ketchup, lingonsylten osv. Och nu har dom drastiskt bytt ut sylten till pankakorna mot osötat äppelmos? Eftersom vi kanske endast får pannkakor 3 gånger om året så tycker jag det är lite drygt! Vad tycker du? Och vad ska vi göra!

Annika Unt Widell: Prata med de vuxna, argumentera! Bra om ni är många som tycker samma sak, då brukar vuxna lyssna bättre. Lycka till!

18:28, 1 September 2015

Elisabeth: Många barn eller kanske mer ungdomar har det svårt att hinna med frukost på morgonen eftersom kanske har mycket att göra eller försovit sig, har du några tips för att hinna med frukost?

Annika Unt Widell: Ta med frukosten! En drickyoghurt eller enkel macka är bättre än inget.

18:29, 1 September 2015

Seymore Butts: Hej Annika! Jag har föreslagit i min klass att vi ska ha ett matråd för att förbättra skolans mat men ingen annan i klassen vill vara med på det, hur ska jag göra för att påverka maten själv? Tack i förhand.

Annika Unt Widell: Jättebra idé med matråd! Prata med rektorn så att ni kan bilda ett. Lycka till!

18:30, 1 September 2015

Maria : Hej! Har precis bytt kanal och här inte läst frågorna nedan. Men min önskan som mamma till en överaktiv kille på 9år är att det ska serveras mera "riktig" mat i skolan, de vill säga ta bort soppor och pannkakor och dyl. Mat som barnen iofs älskar men energin räcker inte långt. Vet att energin osv räknas noga men detta görs över en vecka(?) och va hjälper det om det är överskott på måndag men energibrist på torsdagen? Min son blir trött och får sån huvudvärk de dagar att jag känner sån stress att hämta tidigare dessa dagar. Kan lägga till att det händer ofta i vår skola att det är flera lätta luncher på en och samma vecka. Skulle även vilja se mera potatis i skolan ;)

18:31, 1 September 2015

Natas: Hej! Jag är vegetarian men den vegetariska maten i skolan är alltid samma tråkiga smaklösa maträtter. Jag vill kunna äta av skolmaten, och att andra ska bli inspirerade att också äta vegetarisk men det verkar som att min skola inte ens försöker. Finns det något jag kan göra åt det?

Annika Unt Widell: Prata med fler som önskar samma sak, så kan ni tillsammans be kockarna ändra den vegetariska maten. De kan gå en kurs t ex! Lycka till!

18:32, 1 September 2015

I love bacon!: Hej! Vad kan jag göra för något till mellanmål???

Annika Unt Widell: Det kommer finnas recept på Vardagspuls sajt, t ex Banana Jaffle, Jordgubbssmoothie eller ostsushi.

18:36, 1 September 2015

Emelie: Är det inte ganska motbevisat att mjölk skulle stärka benen? Känns lite old school.. Blev väldigt fundersam över detta och när jag kom in på hemsidan såg jag att ni faktiskt var sponsrade av arla..

Annika Unt Widell: D-vit och kalcium är viktiga för att bygga och bevara skelettet. Det finns mycket studier på det, men självklart spelar många andra faktorer in, såsom att röra på sig

18:37, 1 September 2015

Amanda: tycker du jordgubbssmoothie är ett bra mellanmål för barn, eftersom det är väldigt väldigt lätt att fixa ihop

Annika Unt Widell: Ja man mixar bara frusna jordgubbar med mjölk eller yoghurt. En macka till, eller skorpor, det blir jättebra!

18:40, 1 September 2015

Elisabeth: tycker du de ska serveras groddar på skolor?

Annika Unt Widell: Jag tycker att ju mer olika saker man kan få smaka på, desto bättre! Groddar ser kul ut och känns friskt i munnen, tycker många barn.

18:43, 1 September 2015

Skolkock: Som matlagare i skolan är det tråkigt att se alla negativa kommentarer om skolmaten. Som kock tycker jag man får fråga sej om man själv kan tänka sej att äta maten. Annars är man helt fel ute. Lägg kärlek o omtanke på maten så kommer man långt. Heja alla skolkockar som gör ett superjobb för alla elever runtom i Sverige!!!

18:45, 1 September 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor – nu stänger vi chatten för i kväll.

18:51, 1 September 2015