Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

Läkare Viveca Gyberg om alkoholvanor – från Vardagspuls 27/8.

Läkaren Viveca Gyberg svarade på tittarfrågor om alkoholvanor

”Berätta om din oro snarare än att vara dömande”

6 av 10 dricker mer alkohol under sommaren än under resten av året. Varför och vilka är riskerna? Läkaren Viveca Gyberg svarade på tittarfrågor. Här är hela chatten.

Publicerad 2015-08-27 | Vardagspuls

18:11, 27 August 2015

magnus: När jag och min fru är på fest så upplever jag att drickandet aldrig slutar, hon tappar kontrollen men verkar inte själv tycka det är jobbigt dagen efter. Hur ska jag berätta för henne att jag tycker det är jobbigt?

Viveca Gyberg:
Försök berätta om din oro snarare än att vara dömande. Det kan kännas svårt att prata om alkohol då det finns många tabun kring ämnet. Det kan vara bra att ringa alkohollinjen och prata med proffessionella rådgivare.

18:11, 27 August 2015

Annis: Hur nyttigt är rödvin?

Viveca Gyberg:
Jag tycker det är fel att tala om alkohol som nyttigt men man brukar säga att ett halvt till ett glas som kvinna per dag och 1-2 glas vin för män per dag betraktas som att det inte är skadligt för hälsan.

18:11, 27 August 2015

Jenny: Är det bra eller dåligt att dricka ett glas vin varje kväll?

Viveca Gyberg:
Jättesvår fråga. Jag skulle säga att det sannolikt inte är skadligt för hälsan men det finns individuella skillnader.

18:11, 27 August 2015

Karin: Finns det någon risk med att dricka mer vin när det är varmt ute? man måste ju ändå släcka törsten.

Viveca Gyberg:
Att använda alkoholhaltig dryck som törstsläckare inte särksilt bra. Det är bättre att släcka törsten med vatten. En varm dag kan det behövas flera liter och dricker man då vin blir man ju väldigt, väldigt berusad.

18:11, 27 August 2015

Anna T.: Har det någon betydelse hur många promille det är för att man skall klassas som alkolist?

Viveca Gyberg: Hej Anna! Själva promillehalten har inte betydelse för diagnosen alkoholim men generellt kan man säga att en person med alkoholism ofta utvecklat tolerans för alkohol och kan ha en högre promille än någon som inte är det. / Viveca

18:14, 27 August 2015

Isak, fam&alkoholterapeut: Hej, kan vi vara överens om att vi slutar använda den stigmatiserande benämningen "alkoholist"? Vi är beroende av mat, relationer, hus, mat mm och vi kan även bli beroende av nervgiftet alkohol, det är så mycket lättare att prata om BEROENDE istället för det skamfyllda ordet "alkoholist":-)

18:16, 27 August 2015

Robert: Hej Viveca Gyberg hur kommer det sig att Sverige har kvar gamla synen på alkohol som nykterhetsförbundet införde? Medans resten av världen har en mer avslappnad syn på alkohol. och hur kommer det sig att monopolet på systembolaget är kvar fastän i Sverige inte får ha monopol på marknaden

Viveca Gyberg: Hej Robert! Jag vet inte varför men troligtvis rör det sig om historiska- och folkhälsoskäl för båda. / Viveca

18:17, 27 August 2015

Anna T.: Om jag dricker vin med låg akohol så är det väl mindre risk att bli beroende?

Viveca Gyberg: Hej Anna! En lägre alkoholhalt minska risken för hälsoskador. / Viveca

18:18, 27 August 2015

Mia, Vardagspuls: Tusen tack Anita! Vart våra kläder kommer ifrån ser nipå Vardagspuls Instagram, följ oss gärna där!

18:18, 27 August 2015

my: Hej! varje gång min släkt träffas så är konsumtionen av alkohol väldigt stor. jag har en son på 8 månader och jag hatar denna alkohol kulturen. Jag vill att man ska kunna träffa släkten utan alla super sig fulla. dom blir väldigt sura när man säger emot och när jag nämner att jag inte vill ha min son runt denna kulturen. har du något tips om hur man lägga fram detta på ett bra sätt utan att dom tar illa upp. själv dricker jag typ aldrig.

Viveca Gyberg: Hej My! Tack för din fråga! Den kan vara väldigt svårt att prata om alkohol då många tabun finns. Man kan börja med att uttrycka sin oro över situationen och fråga hur de andra ser på det. Föklara hur du känner när din son är med. Behöver du mer hjälp kan man vända sig till alkohollinjen och prata med alkoholrådgivare där. / Viveca

18:20, 27 August 2015

Forsbacka: Hej! Har blivit för mycket alkohol i sommar så nu tycker jag att det är bra å vill ta det lungt, men min man vill fortsätta i samma spår och då blir det att jag har svårt å säga ifrån så vad gör jag???

Viveca Gyberg: Hej Forsbacka! Stort tack för din fråga! Börja med att förklara din oro och varför du känner som du gör. Kanske kan du köpa hem alkoholfritt alternativ som du kan dricka? Det brukar vara svårast i början att ändra vanor! Du klarar det! Heja! Vill du ha stld kan alkohollinen vara bra att prata med. / Viveca

18:22, 27 August 2015

Maria: Hej, min pappa dricker alltid när vi är ute och reser och jag blir alltid jätte nervös och jag vet inte hur jag kan få honom att inte dricka så mycket. Finns det något jag kanske kan "skrämma" han med så han inte dricker så mycket?

Viveca Gyberg: Hej Maria! Att vara orolig för en förälder är jättejobbigt. Det kan också vara svårt att prata om alkohol om den man är orolig för inte är mottaglig. Har du försökt prata med din pappa om din oro? Det kan vara en början. Du kanske kan berätta om hälsoriskerna med sömnsvårigheter, ångest, trötthet, högtblodtryck och cancer om du tror att det hjälper. Viktigt är att komma ihåg att du bara kan stötta och att din pappa måste göra och ta ansvar för förändringen själv. Jag tipsar igen om alkohollinjen där man som anhörig kan få stöd och tips. Du kan också tipsa din pappa om att ringa dit eller att göra testet för alkoholvanor på alkoholprofilen.se. Kanske blir det lättare med fristående information? / Viveca

18:26, 27 August 2015

Ann: Vilken fantastiskt duktig tjej Emma som gått ner så mycket i vikt.vilken resa hon gjort.

18:27, 27 August 2015

Anonym : Min pappa dricker öl cirka 2-3 ggr kvällar i veckan. Då endast en eller två stycken. Ibland något glas jäger eller dylikt. Mängden är inte mycket, men det jag är orolig över är beroendet, det går inte en vecka utan ölen. Är detta normalt?

Viveca Gyberg: Hej Anonym. Stort tack för din fråga! Svårt att säga om din pappa är beroende. Mängden i sig låter inte jättealarmerande. Att du är orolig är dock viktigt och det är tillräckligt för att ta upp fråga. Kanske kan testet på alkoholprofilen.se vara till hjäl för att få en tydligare bild. / Viveca

18:28, 27 August 2015

Pinglan: Vilka symptom är det om man har skadad hälsa pga alkoholkonsumtion?

Viveca Gyberg: Hej Piglan! Stort tack för din fråga! Man brukar ibland kalla alkohol den stora sjukdomsimitatören. Man kan få ganska diffusa symtom av ett riskbruk som trötthet, sömnsvårigheter, ångest, surauppstötningar, högtblodtryck mm. En del har inga symtom alls. Är man orolig tycker jag att testet på alkoholprofilen.se ger en bra bild. / Viveca

18:29, 27 August 2015

Anna T.: Många bra svar av Viveca.. TACK!!

18:35, 27 August 2015

Ante: Hej, Min sambo har en stark alkoholkultur. Det händer att det dricks för mycket vilket gör att humöret ändras till det mer aggressiva hållet. Vi har haft en del insiderbrott hemma och jag skulle vilja lösa det här. Vad är rimliga krav att ställa min sambo? Kan man ställa krav över huvudtaget? Går det att hantera det här på nåt sätt eller är enda sättet att inte dricka överhuvudtaget? Tack på förhand!

Viveca Gyberg: Hej Ante! Tack för din fråga! Det låter som en jobbig situation. Att du upplever att din sambo förändras och är orligt är båda tecken på att din sambo kan ha en överkonsumtion av alkohol. Börja med att uttrycka din oro du kan ta hjälp av de proffesionella alkoholrådgivarna på alkoholhjälpen.se om du tycker det känns svårt. Krav kan göra att olika försvarsmekanismer sätter igång men inget standardsvar finns. Att Inte dricka alls kan vara en lösning. / Viveca

18:38, 27 August 2015

Lolo: Hej! Jag har en arbetskollega som dricker väldigt mycket på sina helger, som blir oförskämd och elak. Det börjar gå ut över jobbet. Vad ska jag göra

Viveca Gyberg: Hej Lolo! Tack för din fråga! Vad bra och fint att du ser att din kollega har det jobbigt. Börja med att uttrycka din oro. Visa att du finns där. Tipsa om alkohollinjen och testet på alkoholprofilen.se. Ofta kan företagshälsovården hjälpa till om din kollega är öppen för det./ Viveca

18:39, 27 August 2015

Tjejerna: Hejsan! Jag och mina tjejkompisar ÄLSKAR mimosas till brunchen och efter det är det lätt hänt att drickandet fortsätter under dagen och en helgdag kanske hela natten lång... Min fråga är: finns det någon tid på dygnet som det är mer skadligt eller "farligare" kalorimässigt att dricka?

Viveca Gyberg: Hej Tjejerna! Tack för din/er fråga! Nej ingen särskilld tid är bättre än någon annan. Den totala konsumtionen är viktigt för om alkoholkonsumtionen kan skada hälsan. / Viveca

18:40, 27 August 2015

daniella : Hej! Själv ligger jag i riskozon. Jag kan dricka fem-sex starköl varje dag 7,2 or. Om helgerna kan jag dricka upp mot sex-åtta plus sex glas vin och några glas starksprit. Men nu måste jag ta tag i det, måste lägga av med det, skall börja med hormonbehandling. Håller på med könskorrigering till kvinna än heter jag Dan men det blir Daniella sen. Tack för ett bra program

18:41, 27 August 2015

Vardagspuls: Tack för era frågor! Chatten är nu avslutad och kommer att publiceras här på sajten inom kort.

18:49, 27 August 2015