Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

acne kvinna Bild: Johnér

”Jag kände mig som ett monster på grund av finnarna”

Hudläkaren: Sök hjälp – all akne kan behandlas

Några finnar är väl inte så farligt kan man tycka. Men för en tonåring eller vuxen med svår akne, kan tillvaron bli ett litet helvete.
Carolina är en av dem som drabbades i tonåren.
– Jag kände mig som ett monster.

Publicerad 2015-09-15 | Senast ändrad 2016-07-25 | Vardagspuls

Petra Kjellman är hudläkare och möter många patienter med akneproblem.
– De flesta som drabbas är ungdomar, berättar hon, och uppskattningsvis har ungefär en tredjedel av ungdomarna som söker vård svår acne. Dessutom har många gått med sina besvär länge innan de söker hjälp.

En ny svensk undersökning bland 5 400 män och kvinnor med acne visar dessutom att så många som 40 procent uppger att de inte blir hjälpta av den behandling de fått, trots att acne kan ha stor negativ inverkan på livet.

En av dem som vet hur det är att vara drabbad, är 26-åriga Carolina. Hennes acne blommade upp just i tonåren.
– Jag ville absolut inte visa mig osminkad, inte för någon, berättar Carolina.
Vissa dagar var bättre än andra rent känslomässigt, och under långa stunder tänkte Carolina inte ens på att hon hade, som hon säger, ansiktet fullt av finnar. Omgivningen var dock snabba att kommentera.
– Jag blev liksom påmind av andra för att de kommenterade min hy. Jag kände mig som Quasimodo – ett monster.

Försökte täcka över med smink

Så Carolina började köpa smink för att täcka över sin akne. Då kanske fler skulle uppmärksamma att hon var medveten om sina utslag, tänkte hon.
– Jag var väldigt noga med vad för sorts smink jag köpte, så att det inte skulle täppa till porerna. Jag testade också en massa  olika hudprodukter utan att det blev någon direkt skillnad.

Märkte du någon skillnad beroende på vad du åt?

– Jag åt väldigt mycket godis och drack läsk. Då började jag fundera på om min hy hade ett samband med det jag åt. Och när jag drog ner på socker började de försvinna, berättar hon.

De senaste åren har forskare kommit på att ett intag av snabba kolhydrater som, exempelvis socker, skapar insulin som kan ha effekt på talgkörtlarna och att vissa är mer känsliga än andra. Enligt Petra Kjellman kan detta vara förklaringen för några, men gäller långt ifrån alla som drabbas.

Hjälp finns att få för alla

Det finns ingen universell behandling mot akne, men hjälp finns att få, berättar Petra Kjellman. Och eftersom acne är väldigt individuellt är det viktigt att träffa en läkare som kan utvärdera vilken typ av behandling som passar just dig.
– Om du har lindrig acne kan du kontakta din husläkare, men det är viktigt att hamna rätt och bli tagen på allvar, understryker hon. I allvarligare fall kan du kontakta en hudläkare, som kan diagnostisera dina problem och ge den hjälp du behöver.

Camilla Hörfelt har forskat inom akne och är specialist vid Skin Hudkliniken, Göteborg. Och hon håller med.
– Många har varit på vårdcentralen men upplever att det är svårt att få empati och förståelse, sjukdomen tas inte på allvar. Akne ska behandlas effektivt utan att ge besvärande biverkningar, i en del fall behövs receptbelagda läkemedel men i undersökningen är det bara var fjärde som fått receptbelagd behandling, säger Camilla Hörfelt.

”De som lider måste få hjälp”

Det viktiga är att man får en behandling som fungerar.  Det kommer patienter till mig som mår så dåligt att de inte går i skolan, inte umgås med vänner, gömmer sig. Andra har inga psykiska besvär alls av sin akne. Det viktiga är inte hur man har det utan hur man tar det, konstaterar Camilla Hörfelt. De som lider av sin akne måste få hjälp att må bättre.