Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Kvinna som klämmer finne Bild: Mostphotos

Allt vanligare att man drabbas av vuxenakne

Det kan du göra för att behandla

Akne är inte farligt men kan vara nog så besvärande både fysiskt och psykiskt. Vuxenakne, akne tarda, blir allt vanligare utan att forskarna vet varför. Det här kan du göra för att behandla din akne.

Publicerad 2018-03-15 | Senast ändrad 2018-08-31 | Vardagspuls

Det är få som inte någon gång i livet besväras av akne. Akne kan drabba alla oavsett ålder, det är inte helt ovanligt att även nyfödda får finnar. Akne är vanligast när man är tonåring och då beror det på hormonförändringarna som sker i puberteten. Av den anledningen är det många vuxna som blir förvånade när de plötsligt får problem med akne långt efter att de lämnat puberteten bakom sig. Vuxenakne kallas också akne tarda. Den typen av akne blir vanligare och vanligare, varför vet man inte.

Finnar på haka, kinder och hals

Vuxenakne kan debutera i 25-årsåldern, men för vissa så fortsätter besvären från tonåren ända upp i 50-årsåldern. När man har akne tarda får man ofta finnar på kinderna, hakan, käklinjen och hals. En del får även finnar på bröst och rygg. Det finns en del olika teorier varför akne tarda ökar men ännu inga definitiva svar. Det kan vara ärftligt och då är det svårt att förhindra att man drabbas. För kvinnor kan det också bero på hormonella förändringar, vissa märker speciellt av aknen när man har eller ska få mens.

Läkemedel vid svåra besvär

Det kan vara svårt att behandla vuxenakne och för många tar det lång tid att bli av med besvären. Om du mår dåligt över din akne eller har stora problem kan du gå till läkare för att få hjälp. Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel som du kan få för att behandla din läkare. Det är svårt att veta själv vilken typ av läkemedel som är bäst för att behandla din akne så ta hjälp av en hudläkare. Då är chansen större att du får rätt behandling.

Kosten kan spela roll

Att viss mat kan orsaka eller förvärra akne har du förmodligen fått höra hela ditt liv. Det finns ingen forskning som har bevisat detta men det kan vara bra att försöka undvika raffinerat socker. Forskare i USA har också sett ett samband mellan akne och ett stort intag av vitaminen B12. Vitaminen kan i stora doser påverka hudens bakterier och orsaka finnar hos de som har anlag för att få akne. B12 finns bland annat i kött och skaldjur. Men det finns som sagt inga definitiva bevis men om du själv märker att något du äter gör din akne värre: undvik det.

Det här kan du göra själv

Oavsett vad forskning eller myter säger orsakerna till akne så finns det inget du kan för att helt förhindra att du drabbas. Däremot kan du göra en del för att minska besvären.

  1. Tvätta morgon och kväll. Eftersom akne inte beror på smutsig hy ska du inte försöka tvätta bort den. Däremot är det bra att rengöra huden morgon och kväll med produkter som passar dig.
  2. Undvik feta krämer. Oljor och feta krämer kan täppa till talgkörtlarna och göra det värre. Däremot kan hy som är yttorr vara mer aknebenägen så det är viktigt att återfukta, men använd då en fettfri produkt.
  3. Kläm inte! Detta kan inte sägas nog: låt finnarna vara. Det ökar risken för ärr eller kan göra inflammationen värre. Försök också undvika att pilla i ansiktet överhuvudtaget.
  4. Var försiktig med sminket. Även om du inte vill något hellre än att sminka över finnarna kan det göra problemen värre. Använd snälla produkter och inte för mycket. Om du använder sminkborstar var noga med att rengöra dessa.
  5. Ta hand om dig själv. Så klart påverkas även vår hud om vi stressar och sover dåligt. Försök därför att ta hand om dig själv genom att sova och inte stressa för mycket.

Källa: 1177, Bättre Hälsa