Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

pms arg Bild: Johnér

”Vitaminer och vätskedrivande har hjälpt mot min PMS”

Hela chatten om PMS

Trött, arg, hängig, ledsen och uppsvälld som en ballong. Över 70 procent av alla kvinnor i fertil ålder sägs lida mer eller mindre av PMS.
Här svarar läkaren Viveca Gyberg och programledaren Susanne Delastacia som själv lidit av PMS i flera år på tittarfrågor om besvären.

Publicerad 2015-10-01 | Vardagspuls

Vardagspuls: Ställ din fråga om PMS till läkaren Viveca Gyberg och programledaren Susanne Delastacisa som själv lidit av PMS i flera år. Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

15:27, 1 October 2015

Johanna S: Fråga till Susanne; Vad gör du när du får som värst problem och hur klarar du av att ändå leva ett normalt liv fullt ut?

Susanne Delastacisa, själv drabbad av PMS: Har jag möjlighet så tar jag det lugnt så mycket som möjligt. Sen är det skillnad på jobb, där prestation faktiskt ger mig lite extra boost konstigt nog. Hemma gäller en blandning av att skärpa sig och få förståelse. Dessutom äter jag vitamintillskott som hjälper till viss del.

17:37, 1 October 2015

Richard kyäni : Jag har hittat en hälsokost som verkligen fungerar för dom flesta kvinnor . Dels har vissa blivit gladare, lugnare, piggare, inte så energiska. Några har till och med slutat med antidepressiva produkter.

18:07, 1 October 2015

Monica: Ja har svettningar å hjärtklappning ibland men har testat med att sluta levaxin ett tag för det var en som sa att det var de som gjorde det..

18:07, 1 October 2015

Erika: Jag blir fruktansvärt låg Och irriterad innan mens. Äter redan antideppresiv medicin men det hjälper inte när jag har pms.

18:08, 1 October 2015

Monica: Va är PMS? Hur känner man att man har det?

Susanne Delastacisa, själv drabbad av PMS: Det är olika för alla. Vissa känner "bara" av fysiska problem, som svullenhet och smärta, andra blir arga och känner sig sorgsna.

18:15, 1 October 2015

Malin B.: Hej Viveca! Jag bor tillsammans med en tjej som lider av PMS och jag tycker verkligen synd om henne, hon har kort stubin, är arg och gråtig i en vecka innan mensen, hur bemöter jag detta bäst?

Viveca Gyberg: Hej Malin! Tack för din fråga! Dte låter jättejobbigt för din tjej! Vad fint att du bryr dig om henne! Det kan vara svårt att prata om PMS under själva PMS:en. Kanske kan du ta upp det strax efter PMS:en? Skriva dagbok så att besvären blir tydligt kopplade till mensen är ett bra tips. Träning, avslappning, god sömn brukar hjälpa. Är det jättebesvärligt kan man vända sig till vårdcentralen eller gynekologen. / Viveca

18:16, 1 October 2015

Astrid: Hej, jag har tittat på er just nu och jag blir irriterad när jag hör er prata om er pms. Jag lider av migrån och har gjort deti 25 år, när jag har mina attacker MÅSTE jag likaväl vara trevlig och vara tillmötesgående.. Ni ursäktar ert dåliga beteende under denna tid på månaden med att ni har pms.. skäms

18:16, 1 October 2015

ANNA.H.: Jag har inte varit arg eller ledsen på över ett och ett halvt år nu och ingen pms hat jag haft heller för i maj förra året så satte jag in en hormon spiral det var det bästa jag har gjort i mitt liv så nu har jag ingen mens längre och det känns jätteskönt.

18:16, 1 October 2015

Lorya: Jag har en fråga till Viveca, jag undrar hur jag kan veta att det är PMS jag har? Ibland kan jag bara börja gråta hejdlöst utan att veta varför, kan det vara PMS?

Viveca Gyberg: Hej Larya! Bra fråga! Skriv dagbok så kommer du tydligt se om besvären är kopplade till perioden före mens. Är de det så är det troligen PMS. / Viveca

18:17, 1 October 2015

Magdalena J: Jag brukar bli sjuk innan mensen kommer. Jag blir nedstämd, huvudvärk, ont i halsen och får till och med feber. Tog mig ett tag att förstå att jag inte var förkyld en gång i månaden, utan att jag istället skulle få mens. Finns det något bra tips som kan hjälpa mig? Jag lider av det då jag ofta blir så dålig att jag måste gå hem från jobbet.

Susanne Delastacisa, själv drabbad av PMS: Intressant - jag har också sjukdomskänslor några dagar före mens. Det blir ofta en värktablett och inställd träning. Kanske är det så att det finns ett samband med mensen - det kanske Viveca svara på :)

18:17, 1 October 2015

Vendela M. : Hejsan Viveca! Varför blir jag så sugen på choklad när jag har PMS?

Viveca Gyberg: Hej Vendela! Tack för din fråga! Man vet inte exakt varför man blir sötsugen vid PMS men det är ett vanligt symtom. / Viveca

18:17, 1 October 2015

Martina : Jag har pmds. Mitt uppe i det nu och det är otroligt vilken ångest jag får :( Härligt att ni tar upp detta!

18:18, 1 October 2015

Monica: Va är PMS? Hur känner man att man har det?

Viveca Gyberg: Hej Monica! PMS är en samling symtom med humörpåverkan (t.ex. nedstämdhet, aggresivitet, ångest, mm) samt kroppsligasymtom (svullen mage, svullna bröst). Symtomen kan variera från person till person och från cykel til cykeln. Bevsären kommer perioden före mens och försvinner efter mens. / Viveca

18:19, 1 October 2015

Christina : Lidit av PMD. Mitt liv var vidrigt. Hormonspiral, jag säger bara det! Nu vill jag vara med igen ��

18:19, 1 October 2015

Vivian: For meg har tilskudd av hormonet Progesteron vært til enorm hjelp. Kan det være at andre som meg er østrogendominante og burde forsøke tilskudd?

18:19, 1 October 2015

Charlotte: Tog ett naturläkemedel Ziara som jag tyckte hjälpte. det säljs numera inte. Såg ett nytt medel i tidningen som heter Saframyl. Har ni någon erfarenhet av detta?

Susanne Delastacisa, själv drabbad av PMS: Hej Charlotte! Saframyl är något som jag äter regelbundet. Däremot tar det flera månader innan man märker resultat. Tillsammans med vitaminer och vätskedrivande har det hjälpt mig riktigt bra.

18:20, 1 October 2015

Kim: Hej! Tar Premalex mot min pmds men känner mig så avtrubbad. Är det vanligt att man tappar känseln i kroppen? Det tar mkt längre tid för mig att tex få orgasm. Är det vanligt? Går det över efter några omgångar behandlingar? Finns det medicin man inte blir så avtrubbad av?

Viveca Gyberg: Hej Kim! Tack för din viktiga fråga! Låter som du fått besvärliga biverkningar, boka ett läkarbesök till doktorn som satt in läkamedlet för att diskutera dina symtom. / Viveca

18:20, 1 October 2015

Camilla: Att "känna sig lite låg och irriterad" är en underdrift av vad allt för många kvinnor lider av. Att endast 2% av alla lider av "svårare" formen, pdms, verkar osannolikt, men vad vet jag, jag är inte forskare för ett p-piller företag, som för övrigt fram tills för nyligen är de enda som forskargärning denna kvinnofråga... Vad vill ni komma fram till med detta program idag för att hjälpa? Att vi ska trycka i oss hormoner eller att vi ska lära oss att stå ut när vi väl lärt oss att se mönstret (vilket absolut kan ta närmre en livstid snarare än 3 menscyklar)?

18:20, 1 October 2015

Karin: Jag blir självmordsbenägen, otroligt nedstämd, får hjärtklappning och blir enormt trött när jag har pms och trots antidepressiva mediciner under många år blir det aldrig någon skillnad. Det är vidrigt.

18:21, 1 October 2015

Lola: P-spruta blev min räddning. Alla besvär som bortblåsta! Känns inte helt ok att spruta in detta var 12 v. Men hellre ett bra liv nu än inget liv alls. 3 barns mor och va inte rolig 1 vecka i månaden.

18:21, 1 October 2015

Billy: Jag upplever pms som jätte jobbig. Känner mig normal en vecka ungefär i månaden . Funderar på om det finns någon preventiv medel där man slipper ha mens. Och i så fall försvinner pms symptomen då ? Ingen mens ingen pms ?

Viveca Gyberg: Hej Billy! Tack för din kloka fråga! P-piller används mot PMS även hormonspiral kan hjälpa. Boka en tid till din gynekolog sp kan ni prova er fram till en bra lösning för dig. Skriv gärna dagbok i 2-3 månader innan som du kan ta med. Hoppas det blir bättre för dig! / Viveca

18:21, 1 October 2015

Elin: Att belöna sig själv med egentid brukar fungera för mig, ligga i soffan och gråta till en romantisk film och äta lite choklad. Shopping brukar också pigga upp! Så därför skulle jag vilja veta vart Monika köpt sin klänning? :)

18:21, 1 October 2015

Monica: Om man inte har mens kan man ha pms då?

Viveca Gyberg: Hej Monica! Om man inte har ägglossning har man inte PMS. / Viveca

18:22, 1 October 2015

Linn: Jag kan bli enormt ledsen och arg för egentligen ingenting. Motion hjälper enormt så jag sportade mycket under tonåren och nu blir det långa promenader med hunden för att tränga bort ilskan som kan blossa upp för ingenting. Varför ska man behöva må såhär? Värst är ibland efteråt när man inser hur mycklet det går ut över sin familj/vänner och man inombords bara vill skrika åt något helt annat än dem. Nu har jag tur som har en förstående omgivning som vet att det egentligen inte är jag.

18:22, 1 October 2015

Marit : Om man inte har mens pga spiral, hur ska man då veta var man är i cykeln?

Viveca Gyberg: Hej Marit! Din hormonsprial tar bort ägglossningen vilket gör att du inte har någon menscykel. Har du ändå symtom som PMS så är det kanske en biverkan eller något annat? Ta kontakt med din läkare och diskutera detta om du har stora besvär! / Viveca

18:23, 1 October 2015

Monica: Kan man ha pms om man inte haft mens på flera år?

Viveca Gyberg: Hej Monica! Stort tack för din fråga! Om man inte har mens så har man inte PMS. Man kan såklart ha besvär ändå som då inte är PMS. Du kan prata om detta med din läkare! / Viveca

18:24, 1 October 2015

Susanne Solglitter: Så jäkla GLAD över att detta ämne tas upp allt mer! För det har stor inverkan på livet! Jag håller numera koll i kalendern och när jag börjar må tjyvens - kollar jag almanackan och inser varför jag mår som jag gör! Det är lättare att hantera eländet då på nåt sätt! Intressant det som nämndes om att bli "fumlig" för jag får alltid sämre kroppskontroll den här tiden i månaden! Har länge funderat på om det har något samband! Kan för övrigt tipsa om Annika Norlins sommarprat om PMS!

18:24, 1 October 2015

Magdalena J: Jag brukar bli sjuk innan mensen kommer. Jag blir nedstämd, huvudvärk, ont i halsen och får till och med feber. Tog mig ett tag att förstå att jag inte var förkyld en gång i månaden, utan att jag istället skulle få mens. Finns det något bra tips som kan hjälpa mig? Jag lider av det då jag ofta blir så dålig att jag måste gå hem från jobbet.

Viveca Gyberg: Hej Magdalena! Stort tack för din fråga! Det låter som om du har det jättejobbigt! Skriv dagbok för att kartlägga besvären om du inte redan gjort det. Kanske kan det hjälpa att sova extra och ta det lite lugnt dagarna före mens. Om inte kan du kontakta din läkare för individuella råd. Hoppas dte blir bättre! / Viveca

18:25, 1 October 2015

Linda: Hej. Känner igen mej,vill gärna veta vilka vitaminer du tar susanne.

Susanne Delastacisa, själv drabbad av PMS: Hej Linda - Jag vill först påminna om att alla reagerar olika, min mix av vitaminer kanske inte är det rätta för dig :) Jag äter vätskedrivande i två veckor, extra b-vitamin B6, magnesium och kalium. kalcium är tydligen någonting som det tipsas om i ny forskning, kanske något att addera längre fram. Lycka till!

18:26, 1 October 2015

Amanda: Hej! Är det normalt att gå in i depression när man har pms?

Viveca Gyberg: Hej Amanda! Tack för en viktig och bra fråga! Har man den allvarligare formen av PMS (PMDS) så kan man få symtom som är som vid depression. Man kan till och med få självmordstankar. Mår man så dåligt ska man absolut ta kontakt med vården, t.ex. vårdcentralen eller en gynekolog. Är besvären kraftiga kan man få läkemedelsbehandling. Hoppas det blir bättre för dig Amanda! / Viveca

18:26, 1 October 2015

Maria: hej! Vad bra att det är okej att prata om PMS och att man forskar om det. Just nu handlar det mycket om det psykiska men glöm inte bort det fysiska. Jag hade så ont i magen, kunde ha migrän så jag kräktes. Jag ville faktiskt dö eller åtminstone sova bort tre dygn som var som värst varje månad

18:28, 1 October 2015

Malin: Hej! Jag får sådana fruktansvärda problem med magen när jag har PMS. Jag blir uppsvälld i puken samt oftast förstoppad.. Detta påverkar mig väldigt mycket i vardagen och jag känner mig väldigt obekväm under dessa perioder. Finns det något man kan göra för att underlätta problemen?

Viveca Gyberg: Hej Malin! Tack för din fråga! Det låter besvärligt att magen krånglar! Kanske kan du öka på fiberintag i kosten i första hand dessa dagar. Om inte det hjälper kan man t.ex. tänka sig vätskedrivande som du kan få hos din läkare. / Viveca

18:30, 1 October 2015

Hanna: Tack för att ni tar upp detta viktiga ämne!

18:31, 1 October 2015

Elin: Mitt tips: ta en varm skön dusch oftare än vanligt under PMS.

18:31, 1 October 2015

Jennifer : Dum fråga möjligen, men lindras alltid pms av p-piller? Hur kan man avgöra om man har pms? Upplever ofta stora humörsvängningar och extrem trötthet men har aldrig kopplat ihop det med att pms kan vara orsaken!

Viveca Gyberg: Hej Jennifer! En riktig superfråga! P-piller kan användas som behandling av PMS. Skriv dagbok så kommer du märka om besvären är kopplade till menscykeln. / Viveca

18:31, 1 October 2015

fru_lycke: Vill tipsa om att det finns diverse appar för att hålla koll på sin menscykel och kartlägga humör, blödning, smärta, sömn och så vidare. Detta har hjälpt mig mycket.

18:31, 1 October 2015

Nathalie: Hej! Kan det var möjligt att ha "olika mycket" pms varje månad? Ibland är jag kanon arg och ibland märks det inte speciellt mycket

Susanne Delastacisa, själv drabbad av PMS: Hej Nathalie!
OM det kan vara skillnad, verkligen!
Det kan skilja sig rejält. Det kan bero på för lite sömn eller extra mycket stress. Det är tråkiga men solida tips som fungerar - ta det lugnt, kryp undan och sov. Lycka till!

18:33, 1 October 2015

Maria: Jag var hos gynekolog i veckan på grund av att jag inte fungerar under pms. Jag känner igen mig så mycket PMDS symtomen men hon ville inte kalla mina problem för det? Hur kan man skilja på det. Den gynekolog jag träffade skrev ut antidepressivt och menade att det är vanligt... Jag känner mig inte normal och jag kände mig inte förstådd...

Viveca Gyberg: Hej Maria! Det låter jättetufft det du går igenom! Tråkigt att höra att du inte känner dig förstådd. Antidepressiva läkemedel (serotoninåterupptagshämmare) är förstahandsbehandling vid PMDS. Det finns mycket forskning kring detta och brukar hjälpa för de alvarliga formerna. Om du inte fick bra kontat med din läkare rekommenderar jag dig att byta. Hoppas att du får hjälp och stöd! / Viveca

18:33, 1 October 2015

Christina : Hej. Lidit av PMD i många år. Vidrigt för både mej och min familj. Jag satte in en hormonspiral och det har hjälpt en himla massa. Ett tips kanske. Fick god aptit av den tyvärr, men vet msn om det så lan msn kanske tänka på det iaf.. Sen iom att en "biverkning" är att mensen kan försvinna, så lättade det bara därför oxå. Idag fungerar mitt liv och jag vill leva igen ��

18:34, 1 October 2015

Lillo: Hej! Är 45 år och har haft svår pms sen jag var i tonåren. När jag var yngre så var det mest en enorm ilska veckan innan, senaste 5 åren har det övergått till att jag känner mig deppig, värdelöshetskänslor och nattsvettningar veckan innan mensen. Brukar det bli så?

Viveca Gyberg: Hej Lillo! PMS besvär kan förändras och det låter som om det är så för dig. Träning, avslappning, god sömn brukar hjälpa. Är det jättebesvärligt kan man vända sig till vårdcentralen eller gynekologen! / Viveca

18:34, 1 October 2015

Marita Z j-m: Hej, jag har p-stav och första året har jag nästan ingen mens bara nån skvätt som liten flytning nån gång under året, andra året har jag lite mer mens typ varrannan/var tredje månad men inga mängder år 3 har jag "vanlig" mens iaf på slutet. MEN jisses vilket dåligt humör jag har engån i månaden trots P-stav, är osocial, vill inget, är trött, grinig å rent dum och elak, är det PMS min man tycker att det ör jobbigt för jag bara grinar och är ledsen å elak mäst mot han. Märker oxå att tålamodet på jobbet tryter dessa perioder som vara typ 4-5dagar och efteråt tycker jag livet leker å fattar inte hur jag kunde må dåligt Och har massa energi.

18:35, 1 October 2015

Sofia: Fråga till Viveca: Hur vet man att man har Pms? Har alla kvinnor pms?

Viveca Gyberg: Hej Sofia! Alla kvinnor har inte PMS och alla kvinnor med PMS besväras inte av det. Om man vill veta om man har PMS skriver man humör/symtomdagbok och skriver in när man har mens i tre månader. Då blir det tydligt om besvären är kopplade till menscykeln. / Viveca

18:35, 1 October 2015

Kristin: Min syster började ta p-piller pga. pms:en men hon blev djupt deprimerad under tiden hon tog dem så att hon var tvungen att sluta med det.

18:36, 1 October 2015

Lisa: Jag känner mig väldigt ful, tjock och äcklig vid PMS. Min hy blir alltid oren också. Jag får finnar - vilket jag aldrig har annars. Något förslag på vad man kan göra åt det?

Susanne Delastacisa, själv drabbad av PMS: Hej Karin! Min personliga erfarenhet av huden vid pms är att den gör lite som den vill just de dagarna. Tydligen är det bra att INTE vara för aggresiv i behandlingar under den tiden, vilket kanske är lättare sagt än gjort. Och när det gäller känslan av att känna sig fet och ful - kom ihåg att det nog mest sitter i ditt tankekontor, där det under pms är rätt så stökigt som vi kan känna igen oss i. Lycka till och kämpa på!

18:36, 1 October 2015

Anna : Hej, jag har en hormon spiral och har ju inte mens alls, men nu undrar jag om man ändå kan ha pms besvär?

Viveca Gyberg: Hej Anna! Homonsipral tar bort ägglossningen och därför har man ingen menscykel eller PMS. Däremot kan man ha biverkningar av hormonspiralen eller andra besvär. Har du det jobbigt kan du kontakta din gynekolog. / Viveca

18:36, 1 October 2015

Amanda: Jag är 22 år och har en p-stav. Jag har lite mens varje dag, så jag är nere och arg nästan hela tiden! Det är jättejobbigt:( skriker på min familj och ångrar det direkt efter och börjar gråta. Jag gråter jätteofta. Finns det någon hjälp?

Viveca Gyberg: Hej Amanda! Stort tack för din fråga! Det låter som om du har det hemskt jobbigt! Ta kontakt med din gynekolog och berätta om dina besvär. Du ska inte behöva ha det så. / Viveca

18:37, 1 October 2015

Ulla: Hej jag har 10 dagar varje månad som jag blir riktigt svullen och känner mig vätskefylld. Kläderna sitter åt mm tänkte om ni hade något tips på något naturläkemedel/ läkemedel som funkar för att slippa detta Med vänlig hälsning, Ulla

Viveca Gyberg: Hej Ulla! Tack för en bra fråga! Man kan tänka sig vättskedrivande (spironolakton) mot dina besvär. Du kan boka tid till din gynekolog/vårdcentral och diskutera detta. Lycka till! / Viveca

18:38, 1 October 2015

shawnim: Svullen i hela kroppen, mycket smärta , dåligt humor

18:38, 1 October 2015

Susanna : Kan p-piller framkalla "PMS-symptom"? Själv upplevde jag fruktansvärda humörsvängningar när jag åt p-piller i samband med mensen.

Viveca Gyberg: Hej Susanna! P-piller kan ge psykiska biverkningar. Man brukar få byta sort eller till ett annat preventivmedel om man har besvär med detta. Kontakta den som förskrivit dina p-piller och diskutera detta. Lycka till! / Viveca

18:39, 1 October 2015

Marialoua: På vårt jobb har vi börjat med Taktil Stimulering. Det är är behandling där man rör vi hela kroppen vilket får den att utsöndra just hormonet oxytocin. Kanske vore det nåt för läkare att börja ordinera vid PMS/PMD eller ångestrelaterade problem.

18:40, 1 October 2015

Najco: Halloj, jag har nog precis fått upp ögonen för varför jag blir så fruktansvärt irriterad då och då, som av någon anledning alltid går ut över sambon. Mår psykiskt dåligt på kvällar/nätter när han jobbar var tredje vecka. Jag funderar nu på hur ska jag gå till väga för att minska min irritation? Jag är medveten om det men jag kan inte sluta att irriteras. Dagen efter kan allt vara som på rosor.

Susanne Delastacisa, själv drabbad av PMS: Hej Najco! Jag tror det viktigaste i den här situationen, är att berätta hur du känner! Och gör det gärna när du inte känner dig irriterad. Av någn anledning brukar partners höra sämre under period av pms ;) När du har pratat med din partner kan ni tillsammans utarbeta en plan för hur ni gör "nästa" gång. Han kanske kan skicka några extra sms, för att du ska dämpa känslan av att vara övergiven så att säga. Att sätta ord på känslrona är ett första och viktigt steg!

18:41, 1 October 2015

fru_lycke: Första steget för mig har varit att stå upp mot sjukvården och sluta med hormoner eftersom dem fick mig att må väldigt dåligt och mörkade PMS besvären. Efter ett år utan hormoner så börjar jag äntligen kunna kartlägga mina PMS besvär och synka mig själv mot min cykel. Jag har alltid lidit av en smärtproblematik, misstänkt endometrios, varför jag blev uppmanad att start med p-piller som 13 åring. När jag som 20 åring försökte sluta och fick stora problem med smärta så gavs hormoner som enda utväg. Min fråga blir då, har forskningen inte kommit längre? Är hormoner och antidep. enda behandlingarna? Vem lär ut hur vi kan samspela med vår cykel och därigenom hantera vår PMS?

Viveca Gyberg: Hej fru_lycke! Det låter som om du har haft det jättejobbigt! Bra fråga! Håller med om att kunskapen om menscykeln måste öka. Det bågår just nu forskning kring specialinriktade läkemedel för PMS. Vi får hålla tummarna! / Viveca

18:41, 1 October 2015

Stina: Gästen pratar om 4-5 dgr. Jag har PMS på exakta dagen 2 veckor innan mens. I 2 veckor alltså, sen har jag mens i 4 dgr så jag är alltså bara glad i 1,5 veckor i månaden. Jag får självmordstankar och har vid flertalet sjukanmält mig för jag har bara ork att ligga hemma under täcket. Jag planerar mina semestrar, kompisträffar osv efter detta för under de 2 veckorna jag har PMS så kan jag inte vara mig själv. Har testat antidepressiv 2 veckor i månaden men jag blir så otroligt torr i halsen att jag får halsont. Kan man testa andra antidepressiva tabletter? Och vart kan jag söka hjälp igen? Det är inte hållbart.

Viveca Gyberg: Hej Stina! Det låter som om du har haft det jättejobbigt och vad bra att du fortsätter söka hjälp! Det låter som om du har den alvarligare formen av PMS: PMDS. Antidepressiva är förstahandspreparat men det finns olika läkemedel att tillgå- Lucka till! / VIveca

18:46, 1 October 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, tyvärr hinner vi inte svara på alla. Nu stänger vi chatten för ikväll!

18:47, 1 October 2015