Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Barn som leker i skogen Bild: Mostphotos

Louise Hallin: ”Det äldre barnet behöver få tillbaka uppmärksamheten”

Hela chatten om syskonrivalitet

Psykoterapeuten Louise Hallin chattade med tittarna om syskonproblematik. Här kan du läsa hela chatten och se klippet från vardagspuls 16/9.

Publicerad 2015-09-16 | Vardagspuls

Vardagspuls: I kvällens program pratar vi syskonproblematik och vilken betydelse det har beroende på vilken ordning i syskonskaran man är född.
Välkommen att ställa din fråga till psykoterapeuten Louise Hallin redan nu. Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart Louise hinner svara på den!
Dela också gärna med dig av dina egna erfarenheter i ämnet!

15:48, 16 September 2015

Den sämre brorsan: Min storebror har alltid varit smartare, mer framgångsrik och mer omtyckt än mig (även av våra föräldrar). Jag har i perioder känt mig helt osynlig bredvid honom även i vuxen ålder. När jag växte upp var jag rädd för att prata med honom för att jag trodde att han skulle tycka att jag var dum och ibland har jag faktiskt hatat honom för att jag behövt leva i hans skugga. Jag har gått i terapi men tycker inte att jag kommit någonstans. Jag vet att det inte är min brors fel att det är så här, han lever ju bara sitt liv, men han har inte precis gjort nåt för att underlätta för mig heller. I dag håller jag mig bara borta för att jag inte kan prata med honom. Vad ska jag göra?

Louise Hallin: Hej, det brukar vara så i relationen till storasyskon att man antingen drar sig tillbaka eller tar upp kampen och strävar efter att inte bara komma ikapp utan istället tom varva dem i duktighet och prestationer.
Ur den synpunkten har du valt det bästa som inte kräver så mkt som tävlandet.
Eftersom du har en så klar bild av situationen och är sårad och även låter som om du vill ngt annat skulle jag föreslå dig att söka upp en terapeut som du får förtroende för och frågar din bror om han kan tänka sig att komma med och berätta att du behöver det för att du längtar efter honom och för att distansen faktiskt gör dig ledsen. Tveka inta, våga utsätta dig. Kan bli fantastiskt.

17:42, 16 September 2015

Gunilla: Hej Louise, min son är 3 år äldre än min dotter- dom är 6 och 9 år gamla. Han vill aldrig leka med henne och dottern blir då jätteledsen och det blir bråk. hur ska jag göra för att försöka medla eller att de ska försöka möta varandra halvvägs?

Louise Hallin: Om detta har uppkommit i nutid så ärdet inte alls konstigt. Olika kön och verkligen en mkt turbulent utvecklingspsykologist period för båda gör att avståndet kan vara större än det ser ut.
Tala med båda om situationen var och en och låt de var o en för sig få berätta hur det känns och bekräfta sedan båda i deras upplevelser.
Därefter ska du avstå från att lösa åt dem men säga saker som att " ja nu är det på det här sättet just nu (underförstått inte för alltid) så hur vill du lösa detta ?"och sedan hålla ut och låta känslorna svalla till de hittar sin egen väg i detta. Dottern kanske kan få ta hem fler kompisar eller göra egna saker med ngn av er föräldrar osv.
De lär sig mer om det får värka fram på var och ens nivå.

17:48, 16 September 2015

Vardagspuls: Vad har du för erfarenhet av syskonrivalitet eller annan problemtik? Dela med dig av erfarenheter och tips här!

18:08, 16 September 2015

Ann: Vilka härliga ungar du intervjuade Mia, barn är så spontana och ärliga i sina svar.

Mia, Vardagspuls: Ja, visst är de bara bäst! "gnugga" är väl ett bra ord också ; )

18:10, 16 September 2015

ätstörd: Super att ta bort vågar från badhus! Borde inte finnas på gym heller. Att väga sig ska inte vara något man gör i ett kör!

18:13, 16 September 2015

Lina: Hej! Ska föräldrar välja sida då syskon bråkar?

Louise Hallin: Som jag sa så tycker jag att man ska avvakta o se hur allvarligt det blir men lita på att du rent känslomässigt vet när det går för långt och då går du in. I den stora känslostormen kan man inte prata och korrigera , bara sära och prata sen.

18:16, 16 September 2015

Susanna: Hej! Många bra råd du kommer med som är logiska:) Har syskonbarn på 2 och 1 år, den äldsta biter, slår och drar i håret den minsta. Hur skall man göra för att få stopp? Den lille är skräckslagen så fort dwn äldre kommer i närheten. Kanske är för liten ålder att svara på frågor.. tack på förhand :)

Louise Hallin: Det är ofta ett resultat av att föräldrarna inte riktigt klarat balansen mellan barnen. Det äldre barnet behöver få tillbaka sin arena av uppmärksamhet eftersom han inte förstår vad som hände när det kom en ny person som lade beslag på den. Så backa tillbaka och ta alla chanser att vara ensamma med honom och fylla på det han saknar så kommer hans aggressivitet att avta och han blir gladare.

18:20, 16 September 2015

Louise Hallin: Det är ofta ett resultat av att föräldrarna inte riktigt klarat balansen mellan barnen. Det äldre barnet behöver få tillbaka sin arena av uppmärksamhet eftersom han inte förstår vad som hände när det kom en ny person som lade beslag på den. Så backa tillbaka och ta alla chanser att vara ensamma med honom och fylla på det han saknar så kommer hans aggressivitet att avta och han blir gladare.

18:20, 16 September 2015

Lisa: Hej! Mina yngre vuxna systrar har fryst ut mig efter gräl. Jag har alltid känt att det funnits avundsjuka och rivalitet om föräldrarnas uppmärksamhet. Föräldrarna har alltid lagt sig i våra val och konflikter & valt sida. Nu lägger de över skulden på oss att vi inte kan vara sams.

18:22, 16 September 2015

jessica: hej vi i vår familj får snart tillökning har du nå bra tips på hur man ger de barn man redan har en bra relation till den nya bebisen som kommer? tex hur mycket man ska låta dom vara med och allt till bråk och olika konflikter osv och när de gäller svartsjuka och avundsjuka.

Louise Hallin: Ja behåll den stora uppmärksamheten på första barnet och var noga med att låta stora barnet närma sig det nya syskonet i helt egen takt. Om yttringar av ilska kommer så kan man bekräfta barnet genom att tex säga att jag vet att du tycker om din syster men att du också kan bli trött på henne ibland och så kan det få vara.

18:23, 16 September 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart Louise hinner svara på den!

18:23, 16 September 2015

Mia, Vardagspuls: Många bra frågor till Louise! Hon svarar så mycket hon kan här bredvid och vi tar strax upp några frågor i programmt. Har ni ngt kul minne från uppväxten med era syskon?

18:24, 16 September 2015

Stora syster Sofia : Hej Jag har en lilla syster och vi har alltid bråkat, när vi var så å nu när vi är vuxna och har barn, ni slås vi inte utan jag blir alltid nedtryckt av min syster, varje gång vi träffas så blir jag hånad, får höra varför gör du så, var ser du ut så, har du gått upp i vikt, hur kan du äta det, hur kan du tänka så, hur äter du, du ljuger så kan det inte va, så kan du inte tycka, konstig du är osv, jag håller mig borta så mycket det går men vill ju vara endel av hennes barns liv, men det är plågsamt att alltid bli nedtryckt. Tycker du att man kan säga upp kontakten med sin syster ? Skulle aldrig umgås eller ta detta av någon annan ...

Louise Hallin: Ja det ska du absolut göra ngt åt.
Träffa henne och berätta att du helt har tröttnat på er situation, erbjud henne att gå till en familjeterapeut för att försöka hitta en balans men annars så kommer du att avstå från att umgås med stor sorg men att du inte kommer att ta mer "skit" så hon får fatta ett beslut.

18:26, 16 September 2015

Lillasyster: Hej Louise! Jag har 5 syskon. Under hela uppväxten fick vi själva hantera de flesta konflikter. Kan inte minnas att detta var något problem. Far och mor fanns alltid där. Att det fungerade berodde till stor del på att det var underförstått att de äldre bestämde. Detta var inget problem för mig som var nummer fem i syskonskaran. Såg nog upp till de äldre. Nu kommer jag till problemet vilket är att min äldsta bror tycker fortfarande att han är den som vet bäst. "Äldsta barnet". Till saken hör att vi alla syskon är mellan 60 och 72 år i dag. Beror hans agerande idag på att han alltid fick sin vilja igenom som barn? Vad tror du?

Louise Hallin: Det är högst troligt! Det kanske är på tiden att du med både humor och värme påpekar detta för honom och berätta att du har egna föräldrar (som han) och att han säkert har egna barn att ta hand om, med skratt förstås

18:28, 16 September 2015

Klinen: Våran son på 8 år klarar inte av att förlora i spel/fotboll mot sin äldre syster som är 12 år. Det börjar alltid bra när dem ska göra något tillsammans men sedan blir han riktigt sur/ arg. Hur ska man göra för att han inte ska bli så arg???

Louise Hallin: Han har nog tagit upp utmaningen att tävla för att komma ikapp storasysterns möjligheter. Ge honom extra stort utrymme var och en av er föräldrar, så blir han nog gladare

18:35, 16 September 2015

Cissi: Hej Louise, min snart 16åriga dotter (du var min barnmorska i Gamla Stan :-)) och min son 13,5 är ibland väldigt tighta men när min dotter blir arg så ger hon sig på brorsan med naglarna dvs gör honom illa genom att rivas och klösas. Hon är avundsjuk på sin bror, sin pappas nya tjej så pappa får inte träffa sin tjej när hon är hos pappa. Är detta en fas i hennes liv och hur ska jag tackla det här? Med vänlig hälsning Cissi

Louise Hallin: Oj, hon får under inga omständigheter anv fysiskt våld. Allt sitter säkert ihop så lös bristerna i pappas relation med henne så kan det nog bli mindre utagerande mot dig som hon uppenbarligen litar mkt på. Tack för hälsningen. Louise

18:39, 16 September 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor! Nu stänger vi chatten för ikväll.

18:46, 16 September 2015

Läs även:
Äldre syskon banar väg för småsyskon