Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

johan orre växter Bild: Vardagspuls

”Gröna växter är som vackra luftfilter”

Därför är gröna växter så bra för hälsan

Han beskriver växter som vackra och hälsosammare luftfilter. Trädgårdsexperten Johan Orre svarar på tittarfrågor om gröna växter.
– Det finns en massa ämnen som möbler och textelier släpper ut som inte är bra för oss och de absorberar växterna, säger Johan Orre.

Publicerad 2015-10-26 | Vardagspuls

Växter renar och fuktar luften inomhus och fukten på växternas blad samlar också upp damm. När växterna suger upp koldioxid drar de samtidigt in skadliga ämnen. Även jorden hjälper till att rena luften. 

Vardagspuls: Vilka växter funkar bra utomhus nu och är det läge att plantera eller ställa in din gröna växt? Hortonomen Johan Orre svarar på era frågor här i chatten. Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad.

15:53, 26 October 2015

Micke: Vilken växt rekommenderar du plantera just nu?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Just nu är det en perfekt tid att plantera en mängd växter. Särskilt bra är det att plantera allehanda vårblommande lökar som tulpaner, narcisser och allium.

17:31, 26 October 2015

Jenny: Vilken växt/blomma är lättast att sköta under vintern?

Johan Orre, trädgårdsexpert: I kvällens program kommer jag att visa flera olika sorters växter som dels är lättskötta men även har luftrrenande egenskaper. Med rätt belysning till så har du mängder av lättskötta växter att välja bland.
/Johan

17:32, 26 October 2015

Peter: Hur sköter jag min plantering bäst nu när det går mot mörkare tider ute?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Utomhus behöver du inte göra så mycket, växterna är anpassade för att klara den minskande ljusmängden. Inomhusväxterna behöver däremot lite hjälp på traven. Med rätt belysning, näring och kärlek kommer de att klara det galant. I kvällens program hittar du flera bra tips!
/Johan
/Johan

17:35, 26 October 2015

Monica: Hur vet man hur mycket vatten och ljus en växt ska ha? Jag vill gärna plantera tomater och andra grönsaker.

Johan Orre, trädgårdsexpert: Tomater fordrar mycket ljus. Det är därför viktigt att du använder dig av tillskottsbelysning om du vill lyckas. Det finns en hel del bra, prisvärda lampor och armaturer som gör det hela till en lätt match. Att kunna skörda egna tomater under vintern ger en riktigt härlig känsla. Plantor sår du själv, alternativt köper.
/Johan

18:02, 26 October 2015

Emma: Hej! Hur påverkar växterna hur vi mår? är det gröna något som får oss att må bra?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Att växter får oss att må bra är vetenskapligt visat. Alla växter hjälper till att minska mängden koldioxid i luften. Jag kommer att prata om några växter som renar luften lite bätre än andra.
/Johan

18:04, 26 October 2015

Lotta: Hur får man en växt att må bra? är det vatten och ljus som krävs eller något annat?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Man brukar prata om gröna fingrar, snarare handlar det om jordiga fingrar eller att faktiskt ge växten uppmärksamhet att se hur den mår. Alla växter behöver naturligtvis ljus, vatten och näring. Det finns en hel del hjälpmedel som gör det hela lite lättare. I din butik hittar du såväl en massa växter som inte kräver så mycket uppmärksamhet, som kunniga trädgårdsmästare som villigt visar dig vägen.
Lycka till!
/Johan
/Johan

18:08, 26 October 2015

jonas ålin : Hej jag undrar hur mycket vatten alovera ska ha

Johan Orre, trädgårdsexpert: Den är lättskött och vill endast ha lite vatten. Låt den torka upp mellan vattningarna och ge den näring var fjortonde dag. Glöm inte att använda bladen!
/Johan

18:10, 26 October 2015

Anita: Hej Johan! Jag undrar varför bladen blir bruna i topparna på en del krukväxter jag har?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Kortfattat handlar det om torr luft och för lite ljus helt enkelt det vi kallar den mörka årstiden. Ge din planta tillskottsbelysning, alternativt flytta den till ett ljusare läge. Du kan också duscha den regelbundet varje dag.
/Johan

18:12, 26 October 2015

Diana: Hej! Har har två jättefina Sundaville som står ute på trädäcket. Massor med blommor hela sommaren o även nu på hösten. Ska jag låta dem stå ute eller ta in dem?

Johan Orre, trädgårdsexpert: De tål inte svensk vinter, däremot en tillfällig frostknäpp. Ta in dem nu och vinterförvara dem så ljust som möjligt vid en temperatur på 10-15 grader.
Lycka till!
/Johan

18:13, 26 October 2015

Pernillaj: Hej! Jag har en hortensia som jag har haft i en kruka under sommaren. Hur förvarar jag den under vintern? Hur mkt vatten behöver den? Ska den beskäras något?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Om du har ett kallt men frostfritt utrymme som garage, friggebod eller liknande placerar du den där. Den tappar bladen men de kommer igen till våren. När den vaknar i februari placerar du den ljust och ökar vattningen och börjar också ge näring!
/Johan

18:15, 26 October 2015

Malin: Mina pelargoner är långa och rangliga efter sommaren då de stått ute. Nu när jag tagit in dom, vågar jag klippa ner dom eller ska man vänta till våren med att klippa ned dom?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Du kan hyfsa till dem nu men den ''riktiga'' beskärningen gör du i feb/mars
/Johan

18:16, 26 October 2015

Mattias: Jag har haft flera fredskallor hemma och vattnat när de börjat hänga så smått i bladen. Efter ca 3-4 månader vissnar växten och det kan även vara om de står i olika väderstreck. Vad tror du jag gör för fel?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Fredskalla räknas som väldigt lättskötta. De ogillar däremot skarpt kyla, drag och att stå i vatten.

18:17, 26 October 2015

Elena: Hej! Vilka lättskötta gröna växter rekommenderar du till en student med tidsbrist?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Alla fetbladsväxter men kanske särskilt crassula som jag visade är riktigt kul och bra.
/Johan

18:31, 26 October 2015

Fröken Karlsson: Jag har två pelargoner av olika sorter, typ Dr Westerlunds som doftar underbart. Ska jag låta dem vissna ner som vanliga pelargoner och sätta dem svalt i källaren? Eller hur tar jag hand om dem?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Westerlud står gärna i rumstemperatur året om, även om de klarar lägre temperatur. Beskär dem till våren om de blivit rangliga.

18:33, 26 October 2015

Bingan: Hej! Jag har en Clivia som inte har blommat på 20 år. För övrigt är den ståtlig med sina gröna långa blad. Vad ska jag göra för att få den att blomma.

Johan Orre, trädgårdsexpert: Den klarar extremt besvärliga och mörka lägen men om den ska orka blomma så måste den ha hyggligt med ljus (norrfönster räcker) och en lagom kruka. Näring var fjortonde dag och lätt upptorkning mellan vattningarna. Den blommar vanligast under vårvintern
/Johan

18:38, 26 October 2015

Maja: Var hittar man den växtlampan som satt i en av krukorna?

Johan Orre, trädgårdsexpert: På Plantagen. Finns i vitt, grått och grönt. Kul ellerhur!
/Johan

18:39, 26 October 2015

Anna: Jag har stora murgrönor som har fått löss, vad göra jag för att få bort det?

Johan Orre, trädgårdsexpert: De försvinner inte av sig själv. Besök närmaste gardencenter och skaffa ett lusmedel omgående!
/Johan

18:39, 26 October 2015

Majsan: Hur förvarar man Afrikas lilja under vintern? skall den vattnas eller stå torrt?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Den kan stå helt torrt från nu till jul då du ger den några deciliter vatten. Sedan får den inte mer förrän du startar igång den i mars igen.
/Johan

18:41, 26 October 2015

Sara: Klarar fredskallan av att stå i ett fönster som får mycket sol på sig? Eller vilken växt ska jag ha i mitt fönster som solen skiner på under hela dagarna på våren/sommaren.

Johan Orre, trädgårdsexpert: Nu på hösten/vintern fungerar den i söderfönstret. I mitten av mars blir det för ljust och då kan den istället stå en bit in i rummet.
/Johan

18:42, 26 October 2015

Lotta: Jag vill skaffa en stor växt att ställa på golvet. Har du bra tips?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Guldpalm, aralia, bambufikus eller fredskalla. De är alla lättskötta och tåliga. Med rätt skötsel kommer du att ha dem i många år.
/Johan

18:44, 26 October 2015

Vardagspuls: Nu stänger vi chatten för ikväll, tack för alla era frågor!

18:47, 26 October 2015