Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Jeanette Steijer Bild: Jeanette Steijer

Experterna: Så får du ditt barn att äta

”Lämna över ansvaret för hur mycket barnet äter till dem”

Vägrar ditt barn äta annat än favoriträtten? Ta hjälp av dietisten Jeanette Steijer och logopeden Kajsa Lamm Laurin, som skrivit en bok om barns matlust. Här hittar du deras svar på tittarnas frågor om barn och mat.

Publicerad 2015-09-22 | Vardagspuls

Vardagspuls: Snart drar chatten igång! Ställ dina frågor om barn och mat redan nu till våra experter dietisten Jeanette Steijer och logopeden Kajsa Lamm Laurin, som skrivit en bok i ämnet.

17:27, 22 September 2015

Vardagspuls: Skriv gärna vem av våra experter du vill ställa din fråga till, dietisten Jeanette Steijer eller logopeden Kajsa Lamm Laurin. Då är det större chans att du får svar!

17:45, 22 September 2015

Evelina: Ville bara säga: tack för världens bästa program. Ligger på akuten och fick för fem minuter sen ett rum med tv. Ni räddade mig.

18:04, 22 September 2015

Mia, Vardagspuls: Evelina - åh krya på dig!!

18:06, 22 September 2015

Annica i Dubai: Finns det verkligen ICA i Fjällbacka enligt Cristian Hellberg??????

18:08, 22 September 2015

Anne: Ja då får man knipa ikapp med dig snart Mia. Tack för ett helt underbart program som vardagspuls är.

18:14, 22 September 2015

Rebecka: Till Kajsa: hur lär jag mitt barn att äta skal på frukten?

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej! Skär i smala smala kluftor, om det är äpple, så att det nästan inte syns att det är skal på, och sedan försöker du göra klyftorna bredare och bredare efter hand. Prova också att ta och skär det i roliga mönster - kan det locka med stjärnor på skalet?

18:15, 22 September 2015

Vivi: Till Kajsa: hur ska jag veta vad mitt barn har fått i sig i skolan utan att ha ett förhör om det varje dag? har det inte funkat i skolan vill jag ju att det ska funka hemma i alla fall.

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Om ditt barn växer och mår bra i övrigt, så tycker jag att du kan vila lite i det, utan att hålla förhör.. Om ätandet är ett problem, försök att prata med pedagogerna i lugn och ro, och be dem skriva i en kontaktbok som ligger på barnets hylla. Undvik gärna att sätta för mycket fokus på mat och ätande - det kan bli MER problem om man som förälder sätter för mkt fokus på det. Lycka till!

18:16, 22 September 2015

Gun: Min treåriga son vägrar äta allt som är grönt! Jag har försökt förklara att olika gröna saker smakar olika, men han tror mig inte. Vad ska jag göra?

Kajsa Lamm Laurin, logoped: En treåring behöver få leka med maten och undersöka den på egen hand. Gör en "smyg-skål": en skål med gröna saker i olika former som kan stå brevid när han leker.. jag tror att barn vill testa på egen hand!

18:18, 22 September 2015

Tomas H: Måste barn äta varierat?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Thomas,

Ja visst är det bäst om barn kan det men det kan ja vara väldigt olika HUR varierat det blir. Man kan ju tänka att det inte behöver bli så varierat till varje måltid men mer tänka över en hel vecka. Det beror lite vad utgångsläget är - är det ett barn som har riktigt svårt att äta så blir det viktigare ATT barnet får i sig något än att det blir så varierat.

18:18, 22 September 2015

Berit: Oroa er inte , barn överlever det mesta! Min dotter är uppväxt på bacon o makaroner.......dag ut och dag in. Idag är hon 43 år, superkock och lagar hur bra mat som helst till sina barn och vad vi vet har hon inga brister p g a ensidig kost i barndomen.Ps. hon ÄLSKAR fortfarande bacon.Ds

18:20, 22 September 2015

ejvor: Till Jeanette: finns det något som barn INTE bör äta?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Ejvor,
När barnet har kommit över spädbarnsåldern så finns det inte så många begränsningar. Mellan 1-2 år är väldigt bra tidspunkt att presentera olika livsmedel och maträtter för att lära barnet att acceptera så mycket olika mat som möjligt.

18:22, 22 September 2015

Malin: Till Kajsa: jag är så orolig över att barnen äter tlllräckligt, det känns ibland som att jag gör det till en stor grej än vad det är - hur ska jag göra för att behålla lugnet?

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej! Väg och mät på BVC: om barnen växer enligt sin kurva, så kan du vara betydligt lugnare. Ibland äter barn sämre ju mer fokus man som förälder sätter på det, så precis som du redan listat ut, så är det viktigt att försöka vara lite cool... försök lämna över ansvaret för hur mycket barnen äter till dem, servera varierad mat på regelbundna tider och tänk att du sätter ramarna för måltiden, barnen hanterar sin hunger eller brist på dem inom dessa ramar. De måste LÄRA sig äta! Lycka till!

18:23, 22 September 2015

Mia, Vardagspuls: Anne - kul att du gillar programmet, fortsätt att Kniiiip!

18:24, 22 September 2015

Mia, Vardagspuls: Annica i Dubai - nja, Christian hälsar att det nog är en annan kedja när han tänker efter..; )

18:25, 22 September 2015

Mia Arnestrand: Hej hur får jag en kille på fem år att äta något annan än pasta, ris o potatis? Orolig pedagog som har denna kille hos mej om dagarna.

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej Mia! Ett barn som mest äter "white foods" som det omnämns i litteraturen! Försöka att se till att lägga till något annat varje gång, eller snarare - samma nya varje gång, men se till att barnet är tryggt med det som serveras. För att det skall ske måste man vara envis och inte förändra för mycket för fort! Barn kan inte träna på två saker samtidigt, utan håll åtminstone en sak konstant, dvs antingen konsistens eller smak. Lycka till! Och vad härligt att du som pedagog ser detta som en av dina uppgifter, bra jobbat!!

18:26, 22 September 2015

Hanna: Till jeanette, mitt barn äter väldigt lite. hur stor bör en portion för en åtta-åring vara? vad betyder det att barnet petar i maten?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Hanna,
Så länge barnet växer enligt sin kurva så kan man ta det lite lugnare med oron. Det är jättesvårt att säga exakt hur stor en portion för din åttaåring ska vara. Låt din dotter själv lägga upp maten - det hjälper barnen att själv ta ansvar. Sen är barn väldigt olika i hur de äter och att en del äter långsamt och anda väldigt fort - precis som vi vuxna!

18:26, 22 September 2015

Madelene : Hej, jag har en dotter på 4 år som inte äter. Detta ständiga tjat gör att vi blir osams varje middag. Jag lagar inte speciellt "konstig mat" och lagar samma mat till henne som jag vet att hon ätit tidigare, men det funkar inte. Hon kan sitta över en timme vid matbordet utan att det stör henne. Hon är mycket smal men lång så hon växer absolut. För tre veckor sen Opererade hon bort sina förstörande halsmandlar pga av mycket halsinfektioner men också i hopp om att detta kanske skulle kunna göra att hon åt bättre. Jag hoppas nu att detta ska hjälpa henne men som det är just nu verkar det inte så ljust. Jag känner mig maktlös och matt av detta, kan ni hjälpa mig med lite hopp.

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej, detta känner jag väl igen.. och hopp kan jag ge dig!Om hon nu växer som hon skall så kan du ju ta det lite lugnare, och försöka att verkligen ta bort "kampen" från matbordet. En timme är alldeles för lång tid vid bordet för ett så litet barn, det tror jag skapar mer stress hos er båda än det gör nytta. Ät middag i soffan istället. Låt henne äta sina favoriträtter enbart ett tag nu efter operationen, och bli riktigt trygg med det hon vågar sig på. Om det inte löser sig inom ett tag, så tycker jag att du skall söka hjälp, så att det inte blir mer bestående svårigheter. Stort lycka till!!

18:29, 22 September 2015

Susanna.M: Hej Jeanette har en pojke på 9 år som under flera år ätit väldigt lite och ensidigt. bara pasta eller bara köttbullar ,inga grönsaker eller frukt. i skolan har han också ätit väldigt lite kanske bara ett knäckebröd på lunch. Lärare har varit väl medveta om detta och vi har erbjudit oss att skicka med mat till skolan då han ofta har klagat på huvudvärk och yrsel. Han är mycket kortare än sina övriga kamrater i skolan och har ibland lidit av detta. skolsköterskan säger att han följer sin kura. Han har börjat äta bättre nu men jag undrar om man behöver vara orolig att han inte fått tillräcklig näring eftersom han är kortare än de andra.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Susanna,
Jag förstår din oro och jag skulle rekommendera att du tar hjälp av vården t.ex av en dietist för att ordentligt gå igenom vad han äter och hur ni kan göra för att eventuellt öka på hans intag både energimässigt och näringsmässigt.

18:32, 22 September 2015

Johanna: Vi kämpar med att få i sonen mat. Han följer sin kurva (över på längden och strax under på vikten) men det är en kamp att få i honom maten. Han vill bara typ äta korv, ärtor och majs, ibland kan han testa något annat för att sedan vägra smaka igen. Ni nämnde att man kan söka hjälp om det är en kamp att få i barnet mat, även om barnet följer kurvan. Vart ska jag vända mig då och vilken typ av hjälp kan man få?

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej, detta känner jag också väl igen! Vänd dig först till din vårdcentral, där ni bör få kontakt med dietist och en läkarundersökning, och så remiss till logoped för att se att oral (mun) motorik och sensorik fungerar. Det som fungerar allra bäst är ofta om läkare, dietist och logoped kan arbeta som ett team, för att alla skall sträva åt samma håll och kunna ge råd som är samstämmiga. Får du inte hjälp, våga bråga. Bråkiga föräldrar är det som vården lär sig mest av, sade en gång en klok barnläkare till mig!

18:38, 22 September 2015

Karin : Min son,8år, går i 2:an är inte så sugen på frukost innan skolan. Vi går hemmifr ca kl 8, jag väcker honom ca 6:45 för han ska hinna bli hungrig. Får i honom max 1/2 lingonbröd-smörgås & 1 glas proviva, men oftast bara gurkbitar & tomat...Orolig hur han orkar skolan timmarna innan lunch. Särskilt när de har idrott på morgonen 8:20, och sen inte lunch förrän 11:00. Är det för han alltid vill ha en kvällsmacka vid 20;00 som han inte vill äta frukost? Äter jättebra för övrigt.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Karin,
Om din son äter jättebra i övrigt så tycker jag du ska släppa din oro litegrann. Vissa människor är inte så hungriga på morgonen och jag tycker ändå det är bra att han äter det han gör. Kanske skicka med en frukt eller liten smörgås i väskan så han ha möjlighet att äta den om han blir hungrig på fömiddagen. Jag tror inte det är pga av kvällsmackan att han inte äter frukost.

18:40, 22 September 2015

agneta: Mitt barnbarn pojke 4 år äter bara samma mat hela tiden. Nästan ingenting bara så pass att han inte är hungrig. Tunn men följer på gränsen viktkurvan. Han är hård i magen o fruktansvärt svårt att bajsa. Är han gammal nog att koppla det ena till det andra.

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej! Jätteviktigt ämne du tar upp, tack för det!! Man KAN inte äta och känna hunger om magen är full, mag-tarmkanalen börjar ju med munnen och slutar vid ändtarmen, och det är väldigt mycket nerver som skickar signaler till hjärnan. Så omedvetet säger kroppen till pojken "det är full" och då kan han inte äta. Det han troligen gör är att han släcker ut sina värsta hungersignaler, så att det värsta suget är borta. Raka vägen till vårdcentralen och en bra barnläkare, så att ni får bukt med förstoppningen. Låt honom sedan äta trygga saker ett tag till, men lägg till nytt lite pö om pö. Lycka till!

18:42, 22 September 2015

Sofia : Har en 10-åring dotter som väger ca 45 kg. Vad ska jag tänka på ang hennes matintag? Hon tränar fotboll 2 ggr/veckan. Skolidrott 2 ggr/vecka.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Sofia,
Det är svårt att svara på då vikten alltid måste sättas i relation till längden. Superbra att hon tränar fotboll i fritiden - många barn rör på sig för lite och tyvärr mindre och mindre har man sett. Är du orolig för övervikt eller undervikt gå gärna och prata med skolsköterskan eller en dietist.

18:44, 22 September 2015

Kockan: Länge sedan arbetade jag på förskola. Då lagade vi även maten själva. Vi hittade en höst ett recept där man förkokade blomkål och sedan gratinerade små buketter på plåt i ugnen (gratinera med ägg och ströbröd) lite kryddor. Vi gjorde en plåt alla fick smaka en var. Det blev så uppskattat att vi fick göra en hel plåt till... Trodde man inte! Fil sås men paprika och ris till blev rätten vi sedan körde på menyn-

18:44, 22 September 2015

JW: Hej! Jag har en dotter på 8 månader som börjat krångla mycket med ersättning, så jag har börjat ge henne mera matmål. Trots att hon ätit mat, frukt etc. sedan hon var 3.5 så är problemet att hon ALLTID sätter i halsen. Vet inte om hon kommer åt refluxen eller om hon sätter i halsen. Men jag upplever att hon sätter i halsen då hon blir helt röd i ansiktet och får panik.& det gör ju inte att jag får mindre panik direkt.. Snälla vad ska jag göra? Försökt med små bitar, stora bitar, pureer allting. Men alltid händer det att hon gapar och blir röd i ansiktet och får panik :((

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej! TA det försiktigt här, om ditt barn inte kan hantera maten som du ger henne så måste du backa i konsistens. Om det är obehagligt, och potentiellt farligt - alltså att få bitar som hon kan sätta i halsen - så blir hon ju förstås också rädd. JAg tycker du skall ta hjälp snart, så att det inte blir värre. Ring till vårdcentralen imorgon och förklara att du inte riktigt får i henne mat på ett sätt som känns bra för dig, och beskriv symptomen. Stå på dig och be att få tid till läkare direkt, + en logoped som kan undersöka hennes oralmotorik! Lycka till!!

18:56, 22 September 2015

Fick du inte svar på din fråga?

Kajsa Lamm Laurin svarar på de frågor som inte hanns med under sändning på sin hemsida Mat och prat. Håll utkik där!