Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Rosa band bröstcancer Bild: Mostphotos

Så upptäcker du om du har bröstcancer

Läkaren Elham Hedayati och Regina Lund chattar

Läkaren Elham Hedayati och Regina Lund, som själv drabbats, svarar på frågor om bröstcancer.

Publicerad 2015-10-22 | Vardagspuls

Lars: Kan män också få bröstcancer?

Elham Hedayati, läkare: Ja Lars, ca 50 män får bröstcancer årligen i Sverige.

17:38, 22 October 2015

Nina: Hur tidigt bör man börja undersöka sig?

Elham Hedayati, läkare: du ska gärna undersöka dig själv ca 1 gg i månaden ca sista mensdagen, för att lära känna din anatomi..sedan ifall om nåt avikande skulle uppstå då har du lättare att Känna igen det! Annars ska du gå på mammografiscreeningen när du blir kallad.

17:48, 22 October 2015

Lena: Är det större risk för kvinnor med större bröst att drabbas av knölar, tycker det är svårare att undersöka också, hur ska jag tänka?

Elham Hedayati, läkare: Hej Lena, nej det är det inte! men självundersökningen är viktig oavsett bröststorlek.

17:49, 22 October 2015

anna: kan man känna skillnad på ofarliga knölar och farliga på något sätt? det är svårt att veta vad som är friskt och inte tycker jag

Elham Hedayati, läkare: Nej, men om du känner någor så ska du söka för fortsatt utredning!

17:50, 22 October 2015

lina: hur ska man bemöta en cancer tillfrisknad patient? min kompis drabbades för tre månader sedan och jag är såklart så orolig för henne men det verkar gå bra men vet inte alls hur jag ska förhålla mig till det....

Regina Lund: Det är så individuellt hur man ska bemöta en cancer patient
Alla är unika
Men tålmodigt , inkännande , respektfullt , empatiskt och kärleksfullt är ett bra bemötande för alla människor
Förstå att det är en mångbottnad process och att sorg och ilska finns liksom kärlek och enorm empati
Precis som oss alla men allt är uppskruvat liksom
Höjd volym

Glädjen och kärleken större och djupare
Men även sorgen och ilskan större och djupare
Men väldigt viktigt är att inte stressa dom
Stress är aldrig bra och kan skapa återfall
Att outa C var stressigt för mig
Men också bra
Det var jobbigt i början när fulla kvinnor på krogen eller på nåt gig kastade sig över mig och kramade mig alldeles för hårt och svettigt och skrek: jag har också cancer
Men idag förstår jag bättre deras utlevelse
Alkoholen blir en tröst för många då livet inte lever upp till det man hoppats på då man kämpade för att få vara kvar i det
Att komma på alla saker som gör att man vill leva är väldigt bra när man ska bli frisk
Att när dom sakerna sen inte händer ja då kommer tomheten

Jaha var det detta tomma jag kämpade för att vara kvar i... Och så kommer depressionen
Allt går upp och ner
Att leva efter det att man överlevt det är en avancerad konst

17:53, 22 October 2015

Anna: Hej Elham! Hur känner man skillnad på bröstkörtlar och cancertumörer? mvh Anna

Elham Hedayati, läkare: Hej Anna, det är svårt att själv känna skillnaden! det viktiga är att du ska söka till närmaste bröstcentrum för fortsatt utredning.

18:19, 22 October 2015

petra: minns du vad du kände när du först upptäckte knölen?

Regina Lund: Det var total panik, skräck,sorg,rädsla....enorm rädsla

18:19, 22 October 2015

hanna: Regina, är du nöjd med den hjälp du fick från vården?

Regina Lund: Ja det är jag. tacksam och nöjd

18:20, 22 October 2015

Minna: Vart kan man vända sig för att få hjälp att känna igenom sina bröst?

Elham Hedayati, läkare: Fråga först din disktriktssjuksköterska om de inte kan då kan de hänvisa er till närmaste bröstmottagning.

18:20, 22 October 2015

Fia: Är det vanligt med knutor som inte har med cancer att göra?

Elham Hedayati, läkare: Hej Fia, ja det är det. Man måste dock få den undersökt med mammografi och punktion.

18:20, 22 October 2015

marie: Hej, vill först säga att Regina du är en Underbar person

Regina Lund: jag förstår din oro men idag finns bra vård och utvecklingen går framåt så fortsätt klämma och släpp oron...tänk på nåt skönt medans du klämmer istället...det tänker jag göra....

18:21, 22 October 2015

Sodeh: Hej! Min mamma gick bort för 2 år sen till följd av bröstcancer metastaser i skelettet och du, Elham vårdade henne i Linköping. Vi kommer från Iran och det betydde så mycket för min mamma att just du var hennes läkare. Jag vill tacka dig från djupet av mitt hjärta för den hjälp och lugn som du gav min mamma. Med hjälp av sin behandling fick vi fler år tillsammans. TUSEN TACK!! PS. Jag och min syster glömmer Inte att känna på våra bröst!Ds.

Elham Hedayati, läkare: tack för de fina orden! det värmer! missa inte mammografierna.

18:22, 22 October 2015

Lina: regina fick du någon hjälp med att hantera den känslomässiga biten efter din diagnos?

Regina Lund: ja jag går än idag till en kurator som är helt fantastisk, Aina på SöS hon har gjort ett fantastiskt jobb men självklart kan hon inte finnas där hela tiden och det mesta måste man lära sig hantera själv...när depressionen kommer så försök hitta det du älskar att göra, filmer du blir glad av , musik osv...hitta egna verktyg för resten av livet

18:24, 22 October 2015

Lotta : Hur går man till väga om man vill gå på en mammografi vid 24 års ålder. Jag har cancer på både mamma och pappas sida. Läkare tar inte min önskan om en undersökning på allvar utan tycker det är onödigt. Jag vill ju upptäcka i tid

Elham Hedayati, läkare: Hej Lotta, jag tycker att du ska ringa till din närmaste KLINISK GENTETIK mottagningen (på undervistetssjukhusen) och be om en ärflighetsutredning!
Om du är orolig då bör din läkare skicka en remiss för mammogarfi.

18:25, 22 October 2015

Emelie : Hej Regina Lund hur ska man berätta för sin familj och sina vänner om man upptäcker att man har bröstcancer utan att gråta?

Regina Lund: Varför vill du inte gråta....GRÅT du är människa det behöver din familj också se, att hålla in med känslor blir tillslut usunt för då lever du i osanning...omfamna din sorg och din gråt och låt alla runt dig göra det om dom orkar men ta inte ansvar för deras känslor utan ta ansvar för dina

18:28, 22 October 2015

Marie: Jag fick bröstcancer i mars och genomgår nu strålning och har tidigare fått cellgiftsbehandling. Efter nu 23 strålningsbehandlingar har jag blivit bränd och det sträcker sig upp till halsen och vid nyckelbenet. Ska man känna/undersöka sig även där?

Elham Hedayati, läkare: Hej Marie, nej just nu är det svårt att känna då det är något svullet efetr strålbehandlingen men om ca 1 månader har svullnaden lagt sig & då är det fritt fram att undersöka.

18:28, 22 October 2015

Emelie : Regina Lund vill bara säga att du är en stark och underbar människa beundrar dig som människa hur klarade du av att kämpa med din bröstcancer?

Regina Lund: Tusen tack det värmer att höra..tack

18:29, 22 October 2015

Alexandra: Jag har bröstförstoring och inlägget ligger under muskeln. Kan jag använda mig av samma teknik när jag kollar brösten?

Elham Hedayati, läkare: ja det kan du!

18:34, 22 October 2015

Emely : Om man är gravid eller ammar kan man känna endå trots mjölk i brösten?

Elham Hedayati, läkare: hej ja det kan du!

18:34, 22 October 2015

Sandra : Hej! Borde jag gå till läkare om jag är öm från armhålan och ner mot bröstet? Eftersom jag tränar har jag tänkt att det kommer från träningen men början fundera?

Elham Hedayati, läkare: Svårt att svara...måste npg känna..så svaret är ja!

18:34, 22 October 2015

Pernilla:): Hej! Jag fick mitt cancerbesked för snart ett år sedan och har precis börjat arbeta 25%. I december ska jag återigen göra en mammografiundersökning. Jag känner mig såklart orolig för den. Min bröstcancer missades i början av 2014 trots att bröstvårtan var förändrad och något indragen. Hela mitt bröst opererades bort och en lymfkörtel hade cancer. Under min behandling och nu väljer jag att se de positiva sidorna och vara i livet, men jag "pyser" i bland dvs tillåter mig att känna sorg och oro. Jag har dig Regina som förebild för min kamp.

Regina Lund: Tack snälla
jag är glad att jag kunde hjälpa till att inspirera

låt det pysa

du måste få leva ut dina känslor

outlevd sorg och ogråtna tårar stelnar till ilska och bitterhet

lev ut

låt alla känslor få plats

massa kärlek och kraft till dig

kram

regina

18:36, 22 October 2015

Sassathepink: Hejsan! Tack för att ni nämnde att man kan ha knölar i armhålan oxå om de ä cancer. här har ja haft knölar under armen i ca 6-8månader. Läkaren säger att de bara ä körtlar men då har dom bara tagit blodprover på mig men inte cellprov under armen. Har fått antibiotika som ja nu ätit i 10dagar men de hjälper inte. Ont gör dom så ja kan knappt lyfta armen. Min syster har precis fått reda på att hon har bröstcancer å de gjorde ont på henne. Va ja har hört å som folk säger till mig ä att cancer inte ska göra ont. Men detta gör jätteont. Så nu när ni tala om att man kan ha knutor under armen så blev ja rädd å ledsen, så imöra ska ja ringa medicinmottagningen.

Elham Hedayati, läkare: bra! jag tycket att du ska genomgå trippeldiagnosik; Palpation; Mammografi och eventuell punktion!

18:36, 22 October 2015

Lena: Varför visa fejkade bröst då ni ska visa hur man gör.. Skäms man över att ta sig på brösten?

Elham Hedayati, läkare: Good Point!!/hälsar Regina & Jag

18:37, 22 October 2015

Emelie: Regina Lund jag är så glad att du är fri i från cancern varma kramar till dig

Regina Lund: Tusen tack

kram

18:37, 22 October 2015

Mia, Vardagspuls: Lena - håller med dig om att det är inget att skämmas över! Men denna gång handlade om att visa nakna bröst för att det skulle vara tydligt, som dessutom har knölar i sig för att man ska kunna öva sig på att upptäcka. Hoppas du förstår vad jag menar. Kram Mia

18:38, 22 October 2015

s: Hejsan :) Jag undrar hur jag känner skillnad på en körtel och en knöl. Kan en tumör kännas mindre/större oika dagar? Har haft svullna körtlar innan, men nu har jag en som inte velat ge sig på några dagar. vänliga hälsningar s

Elham Hedayati, läkare: Precis, bröstkörtlar är dagligen påverkade av kvinnliga könshormoner och kan ändra storlek coh struktur. Men en tumör (både malignt och benignt) brukar oftast inte ändra sig.

18:39, 22 October 2015

Jenifer: Har alla rätt till att genomgå en mammografi?

Elham Hedayati, läkare: Alla kvinnor i Sverige mellan 40-74 kallas för mammografiscreening. Andra kvinnor kan få mammo-remiss om de känner nåt avikande och/elller om de är oroliga.

18:40, 22 October 2015

Sandra: Regina: Är du fortfarande rädd eller har du kommit förbi det? Hur gör du när rädslan för att dö kommer krypande?

Regina Lund: Jag är fortfarande rädd...det kommer och går...rädslan är väl det svåraste att leva med...rädslan är ett stort hot mot hela mänskligheten men vi alla har den..vi får hjälpa varandra till trygghet genom kärlek...det är vägen tror jag men rädslan är närvarande för oss alla hela tiden tror jag ,vi är bara rädda för olika saker vid olika tillfällen...respektera din rädsla och titta på den...låt den inte bli din fiende

kram

18:40, 22 October 2015

Adisa: Hej! Jag har en knöl på bröstet. Har varit undersökt och punkterat 2 ggr. Det var ingentin tack och lov, men behöver jag gå till läkare och kolla knölet då o då? Tacksam för svar

Elham Hedayati, läkare: Nej det behöver du inte men du ska ha "koll" på de om det ändrar storlek och eller karaktär då ska du söka igen.

18:41, 22 October 2015

Ankan: vad har du som läkare att säga om Tamoxifen? Jsg har ätit den i ett år nu och känner mig såååå trött! Ska gå över på den andra med nu dvs aromatashämmare. Finns det en chans att jag blir piggare?

Elham Hedayati, läkare: Hej, jag kan tyvärr inte svara på dig utan att ha undersökt dig och få höra mer om dina symptom. Så jag tycker att du ska diskutera med din onkolog. Lycka till!! viktigt att du tar tabletten dagligen!!!!

18:43, 22 October 2015

Sassathepink: Tack så mycket Elham Hedayati

Elham Hedayati, läkare: Topp! Lycka till

18:43, 22 October 2015

Per: Regina, finns det något du lärt dig av det här svåra som du inte visste innan?

Regina Lund: jag skulle vilja svara nej...men jag har lärt mig massor...så mycket att det känns mer som en bok än att jag ska klara av att svara på det såhär i direktsändning...vill ge ett långt svar men klarar inte göra det just nu i studion...du får mig att vilja skriva en bok...
Tack

Jag har lärt mig massor om mänskligheten i sin helhet...

18:44, 22 October 2015

Natali: Regina: hur upptäckte du att du hade cancer?

Regina Lund: en man upptäckte knölen

18:44, 22 October 2015

Anna i Skåne: Hej! Tillhör de 5-10% vars brösttumör inte syntes på mammografi. Upptäckte själv tumören 3 månader efter senaste mammografi-undersökningen. Håller verkligen med om att det är viktigt att själv vara uppmärksam och inte förlita sig helt på screening! Vänligen Anna i Skåne

18:45, 22 October 2015

Nina: Tack för ett kanonbra program. X-tra kramis till fina Regina!

18:48, 22 October 2015