Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Vardagspuls Folke Flam gynekolog inkontinens Bild: Vardagspuls

Chatt med läkaren om inkontinens

Men det finns hjälp att få för många av de drabbade

Lider du av inkontinensbesvär? Det finns hjälp att få om knipövningar inte hjälper. Gynekologen Folke Flam svarar på frågor om inkontinens.

Publicerad 2015-10-08 | Vardagspuls

Per: När kan inkontinens uppstå, är det vanligast direkt efter en förlossning?

Folke Flam, gynekolog: Ofta börjar inkontinens efter en förlossning men även kvinnor som inte fått barn kan drabbas eftersom ärftlighet och stigande ålder också är viktiga faktorer.

17:13, 8 October 2015

Marie: Bör jag vara orolig att bli inkontinent när jag är äldre trots att jag inte har några barn?

Folke Flam, gynekolog: Läckage vid ökat buktryck (hosta, sport, dans etc) förekommer betydligt mer ofta hos kvinnor som fött barn men trängningsinkontinens (hinner inte fram) kan lika gärna drabba de som inte fött barn

17:15, 8 October 2015

Martin: Hur vanligt är det att män drabbas av inkontinens? Vad kan vi göra för att lindra besvären?

Folke Flam, gynekolog: Män har ofta det motsatta problemet pga prostataförstoring dvs det är svårt att få fram urinen. Eftersom jag enbart håller på med inkontinens hos kvinnor får jag hänvisa dig till urolog.

17:17, 8 October 2015

Brita: Hur går ett ingrepp till, jag är inte så förtjust i operation och än mindre i ”dom regionerna” - måste man opereras?

Folke Flam, gynekolog: Görs som dagoperation och tar cirka 7 minuter. Man opererar från vagina. Du kan ju försöka med bäckenbottenträning istället, kan hjälpa en del.

17:19, 8 October 2015

Petra: Hur mycket är normalt att läcka? När behöver man söka hjälp?

Folke Flam, gynekolog: Normalt är att inte läcka alls. om man själv är besvärad av sitt läckage ska man söka. Om man inte bekymrar sig över att byta trosor eller ha skydd vid idrott t ex så är det klart man inte behöver opereras.

17:21, 8 October 2015

Carin: Vad är skillnaden mellan inkontinens och överaktiv blåsa? Och hur märker man skillnad?

Folke Flam, gynekolog: Överaktiv blåsa betyder att man behöver kissa för ofta. ofta läcker man dessutom för att man inte hinner fram. Så inkontinens betyder att urin kommer ofrivilligt medan överaktiv blåsa betyder att blåsan är för lättretad.

17:35, 8 October 2015

Anni: Vid minsta nysning och hosta känner jag att det kommer lite urinläckage. Det har blivit ett handikapp, hur ska jag gå till väga? känner mig aldrig riktigt ren.

Folke Flam, gynekolog: Sök på din vårdcentral eller hos gynekolog om sådan finns där du bor. Du borde sedan få en operation. Du har också rätt att söka hos t ex oss på GynStockholm direkt och om du opereras kommer ditt landsting att betala för operationen.

18:13, 8 October 2015

Wilma: Hej! jag opererades för ca 10 år sedan med den tvt metoden men har börjat läcka igen! Vad kan det bero på? kan man behöva opereras igen?

Folke Flam, gynekolog: Man vet att cirka 15% får tillbaka sitt läckage. Ibland beror det på viktökning. Man kan operera igen. Sök för detta.

18:17, 8 October 2015

Jenny: Hej! Jag har haft problem med att läcka när jag nyser, hoppar osv sedan jag gick i kanske 6:an (grundskolan) Är det normalt? Nu har jag fött barn och har varit på kontroll. Barnmorskan sa att jag använde rätt muskler, jag kan dock inte knipa av kiss-strålen... Jag är 24 år nu, bör jag värdera operation eller ska jag prova med mer knipövningar? Förstår att jag måste knipa oavsett men hur länge ska man behöva knipa innan man söker vård? Tack!

Folke Flam, gynekolog: Det är bäst om man kan vänta med en operation tills man avslutat barnafödandet men ibland opererar man ändå. I ditt fall låter det som att man skulle överväga det.

18:19, 8 October 2015

Marianne: Jag gjorde en sådan operation för en vecka sedan, är fortfarande lite öm efter. Är det normalt?

Folke Flam, gynekolog: Normalt har man ont några dagar men visst kan det sitta i under ett par veckors tid

18:20, 8 October 2015

Problem : Hej! Besväras av inkontinens men har även svårt att kissa när jag sitter upprätt. Om jag böjer mig ner över knäna så går det bättre. Har även detta att göra med urinrörets läge. Tacksam för svar.

Folke Flam, gynekolog: Det kan ha med urinrörets läge att göra. Jag tycker du ska söka urolog i första hand för en utredning

18:21, 8 October 2015

Silly: Hej! Bor i Skåne och fick remiss för operation för läckage, men i Lund gjorde de en massa tester och jag skulle notera hur mycket jag drack etc. Och så sa de jag skulle göra knipövningar. Jag tränar 4-5 ggr i veckan och har alltid gjort. Jag har en bra knipmuskel. Pga läckage har jag tvingats sluta med min favoritsport – ridning. Då läcker det helt okontrollerat. Vad gör jag nu? Hade en remiss men blev nekad operation. Är 2 år sedan. Kände mig tillintetgjord.

Folke Flam, gynekolog: Kontakta oss. Du behöver ingen remiss.

18:21, 8 October 2015

Therese: Om man närmar sej 50 fått tre barn och får gå med tjockare trosskydd o inte hinner t toa ibland... När ja har hosta så får ja ha stora "skydd"! Är det läge att operera sej då? (Operationen verkar ju enkel, finns det några "biverkningar" med den?) kan det hjälpa om man går ner i vikt fast det problemen är så pass stora redan? Tack för svar:)

Folke Flam, gynekolog: Du har vad vi kallar blandinkontinens dvs du läcker både vid ökat buktryck och vid trängning. Endast den första delen kan man operera men då slipper du ju ändå en del av läckaget. Trängningsinkontinensen kan man behandla med t ex läkemedel.

18:24, 8 October 2015

Eva: Hej. Jag har haft urinläckage i nästan 2 år, men eftersom jag har diskbråck och besvär med ryggen säger gynekologen att jag måste bli av med ryggproblemen först. Kan det finnas något samband mellan dessa?

Folke Flam, gynekolog: Ibland kan diskbråck göra att nerverna till urinblåsan inte riktigt fungerar. Om det är så i ditt fall kan man avgöra med en undersökning som heter urodynamik. Be att få en sådan.

18:25, 8 October 2015

Anna: Jag är 30 och har läckt så länge jag kommer ihåg. Jag lider mycket att detta och får bara rådet att knipa, vilket inte hjälper. Jag har inga barn och hör ofta att man inte rekommenderar operation till de som inte fött barn. Stämmer det?

Folke Flam, gynekolog: Visst kan man operera även om du inte fått barn

18:26, 8 October 2015

Bila: Jag gjorde en operation med band för länge sedan och det har fungerat jättebra. Nu har jag börjat få problem med fått .sk trängningsinkontinens. Jag har svårt att hålla tätt om jag blir riktigt kissnödig och jag går ofta på toaletten.

Folke Flam, gynekolog: Du kan jobba dagen efter och även sporta. Sex ska du vänta med 1 vecka

18:27, 8 October 2015

Emma: Enligt kvinnokliniken ska jag väga mina inkontinensskydd i fyra veckor och föra statistik över detta så de vet hur mycket jag läcker, .. vem fasen orkar allt detta..det räcker ju med att man läcker...

Folke Flam, gynekolog: Du har rätt. Det där är ålderdomligt.

18:28, 8 October 2015

Maria : Hej, vad finns det för komplikationer med operationen? Jag har funderat på att göra operationen men har inte vågat på grund av rädsla för själva ingreppet. Jag har efter bedömning av läkare blivit kvalificerad för operationen tidigare.

Folke Flam, gynekolog: Ett par procent kan få svårt att kissa omedelbart efter och en del av dem kan behöva kateter ett par dagar. Infektion kan förekomma.

18:29, 8 October 2015

Anneli: Kan man genomgå operationen vid överaktiv blåsa? Har stora problem och går aldrig ut utan skydd.

Folke Flam, gynekolog: Överaktiv blåsa kan inte opereras men det finns bl a mediciner.

18:30, 8 October 2015

Pia: Hej jag har idag varit hos en gynekolog i Karlskrona o jag läckte inte tillräcklig för en op. Gynekologen sa att vid en op. måste det läcka vid ryggläge för annars vet ej läkaren hur hårt bandet ska spänna runt urinröret. Men jag läcker vid nysningar och vid oförhappande snubblingar och givetvis vid löpning, gympa mm. Ska jag vända mig till en annan gynekolog . Mvh Pia

Folke Flam, gynekolog: Sök annan gynekolog. Din gynekolog har ett ålderdomligt synsätt

18:31, 8 October 2015

Aktiv pensionär: Blir så glad när ni tar upp detta ämne. Många kvinnor behöver veta om detta. Vad bra att man kan söka i hela landet. Min distriktsläkare ville inte skriva någon remiss men som tur är var jag envis och det har gett mig ett bra liv utan blöjor. Jag gjorde "Turkisk plastik" 1973 och vid 72 års ålder håller det fortfarande.

18:31, 8 October 2015

Mia: Vad finns det för risker med en operation? Finns det några andra alternativ?

Folke Flam, gynekolog: Infektion. Svårigheter att omedelbart efteråt kissa. En del kan behöva kateter ett par dagar.

18:32, 8 October 2015

lena: Hej! Jag är bara 22 år och känner redan nu att jag läcker så fort jag går i trappor och rör på mej. Har hört att det kan bero på att man haft mycket sex och försämras i täthet stämmer det?

Folke Flam, gynekolog: Nej för mycket sex har inget med detta att göra.

18:34, 8 October 2015

Mimmis: Om man både läcker vid ansträngning och har en del trängningar kan man operera sig ändå? Har hört att det kan bli värre då. Har väldiga problem med läckage bara jag motionerar är trött på detta. Snälla ge mig ett bra råd

Folke Flam, gynekolog: Ibland kan trängningsdelen bli sämre men ibland faktiskt bättre. Sök gynekolog!

18:35, 8 October 2015

Lina: Kan unga tjejer också drabbas?

Folke Flam, gynekolog: Yngsta jag opererade var 14 år men det är förstås mycket ovanligt. Men studier visar att idrottande tjejer ofta läcker just då.

18:36, 8 October 2015

Anna 68: Är en kvinna på 47 år ....har haft 4 st graviditeter varav den sista med tvillingar....de sista åren har jag läckt när jag hostar eller när jag anstränger mig...har slutat med vissa aktiviter för att det läcker för mycket...har även med mig extra ombyten och bindor med mera när jag åker iväg...har inte vågat tala med någon om detta ...vill gärna ha tillbaka mitt "gamla" liv igen!....vad ska jag göra?

Folke Flam, gynekolog: Sök gynekolog. Du skulle bli tät med en operation.

18:36, 8 October 2015

Helene: Hej igen; vet inte om frågan kom med. Jag läcker t ex när jag sitter, inte när jag anstränger mig, det kommer även när jag ligger, det kommer mycket och ofta, hjälp!

Folke Flam, gynekolog: Svår fråga. Du behöver söka hjälp så att man bl a får utföra en urodynamik.

18:37, 8 October 2015

Lillemor: Hur vanligt är det med trängningsinkontinens och går det att göra något åt?

Folke Flam, gynekolog: Blir vanligare med stigande ålder. Hos 80 åriga kvinnor har cirka 25% inkontinens

18:38, 8 October 2015

Jenny: Om jag har läckage och söker för detta vilka utredningar krävs innan op?

Folke Flam, gynekolog: Olika på olika sjukhus. Jag tycker det räcker med att du fyller i en sk miktionslista som visar hur ofta och hur mycket du kissar under en dag.

18:40, 8 October 2015

Susanne Strand: Hej Folke! Jag har jättestora problem med inkontinens och har inte fått någon hjälp med remiss o.dyl när jag varit hos gynekologen. Undrar om du kan ge mig tips var jag ska vända mig. Bor i Skåne, närmare bestämt i Eslöv. Tack på förhand. Susanne Strand

Folke Flam, gynekolog: Sök till oss. Remiss behövs ej.

18:40, 8 October 2015

Make till drabbad: Frugan drabbad, men möter personal som tycker hon skall gå med skydd livet ut. Vart vänder hon sig för att bli oprererad?

Folke Flam, gynekolog: All inkontinens kan inte opereras. Om din fru läcker för att hon inte hinner fram kan man inte operera.

18:42, 8 October 2015

Helene: Hej Folke,var söker man för att få göra en urodynamik?

Folke Flam, gynekolog: Görs vid alla kvinnokliniker.

18:42, 8 October 2015

Monica: Jag är 70 år och haft inkontinens i 15-20 år. Sökt många gånger Gynläkarna säger att jag kan inte opereras för urinröret ligger långt fram. Får troligen ha kateter isåfall. vad skall jag göra kan knappt gå ut. Läcker när jag reser på mig. Har läst om botox hur får man sån hjälp. Jag blir så nere av detta.

Folke Flam, gynekolog: Botox används mot besvärlig överaktiv blåsa. Utförs vid de flesta kvinnokliniker.

18:43, 8 October 2015

Maria : Jag fick mitt fjärde barn i maj 2015. Nu kan jag träna i 45 min innan jag måste gå på toaletten, annars kissar jag på mig. Hur lång tid ska man försöka på egen hand innan man ska söka hjälp? Mina andra barn är 5 år, 3,5 år och 2 år och 4 mån... I vardagen är det inga problem utan vid träning.

Folke Flam, gynekolog: Sök nu tycker jag. Sedan får du tillsammans med din gynekolog lägga upp en plan.

18:44, 8 October 2015

desperat: Hej, jag är totalt inkontinent..p.g.a förstörd urinblåsmuskel, har fått en stimulator inopererad under huden, som skall hjälpa nerverna att stimulera urinblåsans muskel, har haft den i 2 år, och den har inte hjälpt..,vad göra? h. anonym 52 år

Folke Flam, gynekolog: Låter mycket besvärligt. Är det kanske bättre med kateter hela tiden?

18:46, 8 October 2015

Vardagspuls: Tack för era frågor! Tyvärr hinner vår expert inte svara på alla. Vi kommer att publicera de frågor som fått svar här på vardagspuls.se inom kort, tillsammans med klippet där gynekologen berättar om inkontinens. Håll utkik!

18:51, 8 October 2015