Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Bebis som sitter på pottan Bild: Mostphotos

”Aldrig okej att skälla när ditt barn kissar på sig”

Louise Hallin och Clara Stenström Kyobe ger råd

Barnavårdscentralerna rekommenderar föräldrar att börja potträna sina barn tidigare. Men hur gör man? Psykoterapeuten Louise Hallin och Clara Stenström Kyobe, som lyckades få alla sina tre barn blöjfria innan ett års ålder, ger sina bästa tips.

Publicerad 2015-10-21 | Vardagspuls

Vardagspuls: Nu kan du ställa frågor om potträning till psykoterapeuten Louise Hallin och Clara Stenström Kyobe, som lyckades få alla sina tre barn blöjfria innan ett års ålder. Skriv gärna vem din fråga är riktad till, då är det större chans att den blir besvarad.

17:41, 21 October 2015

Peter: Är det okej att bli arg när barnen kissar och bajsar på sig? Ibland är det så frustrerande när man tjatar och tjatar och de säger att de inte behöver och strax efter sker det en olycka...

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej det är inte ok! Antingen anv du konsekvent blöjor till barnen uppnått full kontroll eller också tränar du dem intensivt. Koppla inte dina frustrationer till deras kontroll av urinblåsa och tarmen.

17:51, 21 October 2015

Anna: När ska man börja potträna tycker du?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan börja träna direkt i spädbarnsperioden och ssk under första året

17:51, 21 October 2015

Sara: Babsan gör mat idag...Kul.

18:13, 21 October 2015

Sara: Du är rolig du Babsan

18:13, 21 October 2015

Magnus: Clara, är det inte tufft att hinna med att potträna när man har tre barn? Hur har du hanterat det?

Clara Stenström Kyobe: hemligheten är att hitta sin nivå, som passar för dagen! den kan variera och det är inget fel med det. vi rutinpottar mest (vid hemkomst, uppvak etc) för att vi ska orka med. Tar man på sig för mycket orkar man inte...det ska funka i vardagen också!

18:15, 21 October 2015

Kicki: Min dotter är tre år gammal, hon vill ha trosor men är väldigt dålig på att berätta när hon behöver gå på toa. Det resulterar i mycket tvätt för föräldrarna. Ska man fortsätta låta det pågå tills det löser eller är det okej att tvinga på henne en blöja?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hon är inte dålig överhuvudtaget men i hennes ålder sker saker samtidigt som hon blir medveten om det. Hon kan alltså inte förvarna dig när det händer ännu. Om du tittar på kvällens program så vet du hur du kan träna annars behöver du ta ansvar för tvättmängden genom att anv blöjor när du inte är beredd på att tvätta. Ingen skuld men mkt beröm

18:17, 21 October 2015

Sanna: Hej! Jag har en dotter på 10 månader som vi nu har satt på pottan efter varje måltid i drygt tre månader. Men jag har så otroligt svårt att läsa av hennes signaler, tycker det är omöjligt att veta när hon är kissnödig. Det är ju lättare att se när hon behöver bajsa och börjar trycka. Har ni några tips på hur man kan läsa av hennes signaler?

Clara Stenström Kyobe: Vissa barn signalerar inte. Då kan man få nöja sig med rutinpottning sålänge. En vacker dag kanske hon börjar signalera! Ett hjälpmedel kan vara babytecken (förenklat teckenspråk) där hon kan visa vad hon behöver.

18:17, 21 October 2015

Johanna: Louise: min 1 åring sitter gärna på pottan en längre stund varje morgon, ca 10 minuter (om hon får leka med något samtidigt). Sällan gör hon något utan går därifrån och bajsar eller kissar på golvet. Vad gör man åt det?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du ska sitta med henne hela tiden och uppmuntra och framförallt vara mkt lugn. Det är lite bekvämare att ha en insats på stora toaletten så får du en bättre kroppsställning själv.

18:18, 21 October 2015

hanna: Clara, vad har det bästa med att barnen blivit blöjfria så tidigt?

Clara Stenström Kyobe: Det bästa är kommunikationen, att vi förstår varandra till större utsträckning. Men sen är såklart miljön och ekonomin glad för det också! Vi har aldrig röda rumpor och vet hur magarna mår

18:18, 21 October 2015

Sanna: Hej! Jag har en dotter på 10 månader som vi nu har satt på pottan efter varje måltid i drygt tre månader. Men jag har så otroligt svårt att läsa av hennes signaler, tycker det är omöjligt att veta när hon är kissnödig. Det är ju lättare att se när hon behöver bajsa och börjar trycka. Har ni några tips på hur man kan läsa av hennes signaler?

Louise Hallin, psykoterapeut: Kisset kan du träna när du tar av blöjan varje gång och direkt efter sömn och bajset efter maten gärna efter att ni sett lite tecken och ev hört lite gaser.

18:19, 21 October 2015

Anna: När ska man börja potträna tycker du?

Clara Stenström Kyobe: Jag tycker man ska börja när man är redo. För vissa är det precis efter födseln, för andra senare. Innan sex månaders ålder visar dock forskning att barnen har en reflex som underlättar

18:19, 21 October 2015

Lena : Hej clara! Mitt barn är tre månader. Om man börjar toaträna tidigt så får man ju försöka läsa av barnets signaler, men när ungefär kommer barnet kunna säga till själv?

Clara Stenström Kyobe: Vissa visar aldrig, andra med det samma. Vi har haft barn som har varit tydliga, men också som inte visat alls. Babytecken (förenklat teckenspråk) kan hjälpa till redan innan barnet verbalt kan uttrycka sig

18:21, 21 October 2015

Sara: Hej. Har hört de som fått sina barn blöjfria i tidig ålder men sen när de skolas in på förskola blir de tvungna att börja använda blöja igen. Hur tänker ni kring det? Är det för mkt begärt att personalen ska kunna uppmärksamma eventuella bajs o kiss behov?

Louise Hallin, psykoterapeut: Träna även på natten om du orkar, ha pottan bredvid sängen och om ni är trötta så anv blöjor ett tag till.

18:21, 21 October 2015

Kristina : Clara, du pratade om reflexer som försvinner om man inte utnyttjar dem.. Förstår precis vad du menar, men hur ska vi gå tillväga med vår son, som snart är åtta månader.. Ska en försöka lära sig signalerna nu eller typ träna på rutin? Typ när man vaknar, innan vi ska sova osv...

Clara Stenström Kyobe: Börja på den nivån som passar er! ena dagen kanske det är mer, andra mindre. Rutin kan vara ett steg att börja med, och så kanske barnet börjar signalera och ni kan utöka efterhand som ork och möjlighet ges

18:22, 21 October 2015

Sara i Växjö: Men snälla va gör det om man har blöja tills de är 2,5 år.. Vilket är oftast vid den tiden de börjar va nyfikna på va vi vuxna gör på toa.. De som har blöja tills de skall sova över hos kompisar då är det något fel på de vuxna.. Varför har ni inte med några killar som också kan ge sin syn på detta med pott träning..

Louise Hallin, psykoterapeut: Tack för rimliga synpunkter. Och det gör inget att de har blöjor , kan man inte engagera sig i träning och snabbare blöjslut ska man absolut inte hålla på med det, det kommer barnet att känna och då kommer stress.

18:24, 21 October 2015

Trillingmamma: Hur gör jag enklast för att potträna mina trillingar?

Clara Stenström Kyobe: Hemligheten är att hitta en nivå som ni mäktar med. Rutinpottning kan vara en början - alla tre på potta samtidigt vid uppvak, hemkomst, mat, sänggående etc. Utöka efterhand när ni känner att vardagen och orken finns.

18:24, 21 October 2015

Linnea: Jag har satt min son på toaletten vid varje blöjbyte sedan han var 3 månader och han kissade ofta och ibland kom det bajs. När han blev 9 månader började han streta emot och spänner hela kroppen och vägrar sitta på toasitsen. Det kom från en dag till en annan. Så nu har jag inte satt honom på toaletten på en månad ungefär. Hur ska jag göra för att få honom att acceptera att sitta där igen? Jag vill ju att det ska vara en positiv upplevelse. Jag vill gärna fortsätta då det är så smidigt att slippa byta bajsblöjor! :)

Clara Stenström Kyobe: Hej! Det är vanligt att barnen har ett pottvägrande utvecklingssprång just vid den åldern. Efter ett tag går det över på samma plötsliga sätt som det kom! Börja med rutinpottning igen, om ni trivdes med det sist. Ni kommer snart på banan igen! Inget tvång! Erbjuder ni och barnet inte vill, fortsätt med pausen och ta upp det senare

18:30, 21 October 2015

Loreana: Har en snart fyllda 3-åring som vägrar låta sig pottränas. Hon säger "jag ska kissa på toaletten när jag är stor". Det börjar bli frustrerande för oss. Hon fick en lillebror i somras - kan det påverka och ska vi pusha henne? Tack

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att du ska hålla dig till dina funderingar om att det kommit en lillebror. Då vill man ligga på skötbordet, bli upplyft, babyspråkgullad PRECIS som en gång i tiden och ssk som den nya medlemmen. Tids nog kommer hon vilja vara en ganska stor syster av egen kraft, vänta till dess.

18:33, 21 October 2015

Sandrs: Min son är 1år 3mån. Vi har inte börjat än, men när jag ser ert program vill jag sätta igång direkt. Han börjar på dagis i januari. Hur fungerar det när de ska bli blöjfria på dagis? Gärna tips hur jag ska börja också. Bra med tips :) tack!

Clara Stenström Kyobe: Hur det fungerar är så individuellt så det kan jag tyvärr inte svara på. För vissa funkar det finfint, andra får bakslag. Vi har gjort så att vi låtit barnet ha underbyxor/kalsonger innanför blöjorna alt tygblöjor så att barnet känner när det kissar/det blir blött. Dagens blöjor är så bra - för bra - att barnet inte lär sig förknippa kissa -> blött
Jag rekommenderar att börja med rutinpottning om barnet inte ger tecken/signaler på vad det vill

18:35, 21 October 2015

Anna: Lilan går och "gömmer sig" /går undan/smiter iväg, och försöker jag med pottan då, blir hon arg för hon inte vill bli störd när hon ska bajsa. Hur ska jag få henne och inte vilja gå undan?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du går också undan när du ska bajsa, berätta att hon får bajsa var hon vill men nu kommer du att komma fram med pottan när bajset verkar vara på väg, beröm och inte ge upp. Ibland är det så mkt lättare att ha en toalettinsats och sitta på huk framför själv

18:37, 21 October 2015

Olivia: Hej, jag har en son på 4 månader som jag tänkte börja pott/toa-träna snart , skall vi börja med potta eller kan man börja direkt med sits till toaletten? Hur skall vi gå till väga?

Clara Stenström Kyobe: Börja med tex Bumbo-sits (den vita som syntes i bild) och/eller att grodhålla barnet. Gissar på att barnet inte är helt stabilt än men att det börjar bli tungt att hålla. :) Bumbon hjälper barnet att sitta stabilt tidigare då det kan sitta själv mer i grodställning

18:37, 21 October 2015

Jennifer: Om man vill börja potträna/köra EC vart hittar jag information och stöd?

Clara Stenström Kyobe: Det finns en aktiv grupp på facebook som heter EC-blöjfri bebis - toakommunikation. Där kan du få mycket goda tips och bra information!

18:38, 21 October 2015

Mamman som vill stötta.: Hej. jag har en son på 7 år som så gärna vill vara blöjfri på nätterna men han värkar inte märka av de. Varje natt om inte jag tar upp honom 2 ggr per natt så kissar han på sig. Ibland även på dagtid. Vad gör jag?

Louise Hallin, psykoterapeut: I hans ålder är det nog dags att göra en utredning, nattkissande är väldigt ärftligt ssk för pojkar och det finns många väldigt bra hjälpmedel. Remiss från barnsidan. Vänta inte.

18:39, 21 October 2015

Lena L: Dagens blöjor kan ju hålla en stor mängd vätska. Inte ovanligt att barn går omkring med en tung blöja då.Det kan väl inte vara bra för hållning, rygg osv att bära omkring på detta?

Clara Stenström Kyobe: Självklart mår barnet bäst av att inte behöva gå i tung kissblöja! Både psykiskt och fysiskt.

18:40, 21 October 2015

mamma: Min dotter på 2.5 år vill inte vara utan blöjan för hon är rädd för att kissa i byxorna. Jag har försök att få henne att förstå att det inte gör något om någon olycka sker. Hur kan jag göra för att få henne att vilja vara utan blöja ?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om du ser på programmet så tycker jag att du ska sätta igång att träna på toalettinsats. Håll ut

18:41, 21 October 2015

Mormor Susanne: Jag tycker det är jättebra med den metoden o tycker verkligen man ska prova det på sina barn! Det vinner alla på men mest det lilla barnet som slipper ha blöja! Mitt barnbarn blev pottränad när hon var 2-3 månader. Hon var helt blöjfri när hon var 15 månader. Hon säger till när hon behöver gå på toaletten ��Hon är 2 år! ��

18:41, 21 October 2015