Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl är före detta matmissbrukare. I dag är hon tokig i militärträning. Bild: Juliana Wiklund

Chock, sorg och förtvivlan – efter sjukdomsbeskedet

"Jag måste nog sluta springa"

Vår hälsoexpert Hillevi Wahl fick i förra veckan ett sjukdomsbesked som chockade henne. Här skriver hon om hur hon bearbetat beskedet och hur hon ska gå vidare med livet nu.

Publicerad 2017-02-13 | Hillevi Wahl

Ibland blir inte livet riktigt som man har tänkt sig. Inte ens för en kvinna som har bestämt att fira 2017 med sitt livs första triathlon.
I veckan gick jag till en av Sveriges främsta sjukgymnaster för att kolla ”min krånglande benböjare”. På ultraljudet syntes något helt annat. En synnerligen ofrisk höftkula – och artros.

Till höger ser ni min friska höftkula. Den är rund och fin. Till vänster ser ni artroskulan. Den ser ut som ett illa byggt farthinder. 

"Lägg ner löpningen"

”Nu får du nog lägga av med löpningen!”.
Först var jag chockad. Bedövad. Ringde min man.
”Oj då”, sa han. 
”Jag måste nog sluta springa”, sa jag.
”Oj då!”, sa han igen.
Hur skulle det nu gå med mitt triathlon 2017? Jag googlade. Samma sak där: ”Lägg ner löpningen”. Jag var fortfarande helt bedövad. Rörde mig i slow motion. Då gjorde jag det som jag alltid hjälper vid allmän förvirring: Jag gick ut med hunden. Jag gick där och betraktade stigen genom parken där jag brukar skutta fram i mina endorfinkickar. ”Aldrig mer”, tänkte jag. Jag tittade ut över vattnet och tänkte på alla roliga löparresor till Franska Pyrenéerna, Sälen och Höga kusten. ”Slut med det livet”, tänkte jag.

Sorgen var överväldigande

Nu kom tårarna. De föll som stora blöta fotbollar på kinderna. Sorgen och förtvivlan överväldigade mig. Den var enorm.
”Det går att träna kondition på annat sätt”, tröstade min kompis naprapaten via sms. ”Vi fixar ditt triathlon på något sätt”. ”Och du har ju alltid simningen!”, skrev en annan kompis.

Tack gode gud för crawlträningen

Ja, tack gode Gud för crawlträningen! De senaste veckorna har crawlträningen härliga glädjechock som löpningen och militärträningen tidigare har gjort. Hur skulle det gå med den, förresten, militärträningen? Och vad var egentligen artros? Hur fick man det? Hur vanligt var det? Vad är möjligt att träna upp?

Vad är artros?

Jag torkade tårarna, snöt mig och gick hem med raska, bestämda steg. Mot datorn – här skulle forskas!
Jag fick direkt lära mig rätt intressanta fakta:

  • Var fjärde svensk drabbas av artros, stod det. (Oj då!)
  • Träning är jättebra. Löpning är väl sådär, men det går.
  • Övervikt är jättedåligt, redan vid 7 kilos övervikt.
  • Maten och ämnesomsättningen är en stor faktor. Socker och raffinerad mat gör artrosen sämre.

Ett viktigt syfte

En av Vardagspuls läsare hörde av sig. ”Lite själviskt sådär
hoppas jag nu att du, Hillevi, kan ge oss andra med artros och värk bra tips om roliga utmaningar, utanför-boxen-tänk och nya insikter!”, skrev hon. BAM! Nu fick jag dessutom ett viktigt syfte! Nu känns det plötsligt lite sexigt, lite rockigt. Som en utmaning. (Ni vet hur jag går igång på roliga utmaningar). 

Kunskap är makt

På två dagar gick jag igenom krisens alla faser: chock, reaktion, bearbetning - och nyorientering. Knappt en vecka senare vet jag detta, med säkerhet: Jag kommer att lära mig extremt mycket om artros. Typ allt. Och jag lovar att berätta för er – för kunskap är makt. Och jajamän, på något sätt kommer jag att köra mitt Triathlon 2017. Gärna tillsammans med er. Jag har en plan. Nu kör vi!