Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Att bada kallt är hälsosamt Bild: Johnér

Ta dig ett kallt dopp i plurret – för hälsans skull

Kylan stressar kroppen på ett bra sätt

Burr! Var du en av dem som tog dig ett premiärdopp under helgen som var? I så fall gjorde du något bra för din hälsa. Att bada kallt kan nämligen ge dig endorfinkickar men sägs också kunna minska trötthet, spänningar och dåligt minne.

Publicerad 2016-05-09 | Senast ändrad 2017-05-29 | Vardagspuls

De senaste dagarna har vi upplevt rekordvärme på många håll i Sverige. Picknickfiltar har lagts ut i gräset, grillar tänts och sommarlekar lekts. Många är det också som verkar ha tagit sitt första dopp under helgen. Men var det varmt? Förmodligen inte. Faktum är dock det finns medicinska fördelar med att bada i kallt vatten.

Tiina Enqvist, sjuksköterska i Skellefteå och året runt-badare, förklarar varför.

– När du gör det utsätter du kroppen för en kort stress som i sin tur utlöser endorfiner som får oss att må bra. Det räcker dock inte med att hoppa i och kliva upp direkt. Du bör vara i ungefär en halv minut för att du ska få den där endorfinkicken. Var i så pass länge att den där ”andningskrampen”, som är övergående och inte farlig, går över, säger Tiina Enqvist.

"Fungerar som mindfulness för mig"

På frågan varför Tiina Enqvist badar året om svarar hon så här:

– Det är ju så skönt! För mig är det en utmaning att vinterbada samtidigt som det fungerar som mindfulness för mig. Jag har också märkt att jag fryser mindre eftersom jag vänjer mig vid kyla bättre. Att vinterbada är perfekt för den som vill göra någonting snabbt. Är man flera som är intresserade av det så blir det ju också en trevlig samvarosgrej. Här där jag badade i Skellefteå i helgen var det 3-4 grader i vattnet. Det är fortfarande lite isbildning på kanterna, säger Tiina Enqvist.

Kan minska trötthet och spänningar

Tidigare studier visar att vinterbadning kan öka minska trötthet, dåligt minne och spänningar samt ge energi och bättre självkänsla. Det visar bland annat en studie som gjorts på 49 vinterbadare och 33 personer som inte var vinterbadare vid Oulu universitet. Men att bada i kallt vatten är inte bra för alla.

– Personer som är hjärtsjuka eller har rejält högt blodtryck utan att få behandling för det bör avstå. Diabetiker bör också vara lite försiktiga och helst ha badskor på sig eftersom det finns en ökad risk att göra illa sig i fötterna då de blir lite domnade av kylan. säger Tiina Enqvist.