Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

Jeanette Steijer svarar på frågor om barn, kost och ätstörningar i Vardagspuls den 15 mars.

Dietisten: Så får du ditt barn att äta bättre

Jeanette Steijer ger dig tipsen du inte vill vara utan

Vill ditt barn bara äta en sak? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer ger sina bästa tips för hur du få ditt barn att äta bättre och mer mångsidigt.

Publicerad 2016-03-15 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur får man barnen att äta en mångsidig kost – eller äta över huvud taget..? Ställ din fråga om barn och kost till dietisten Jeanette Steijer som snart finns på plats för att besvara den. Din fråga syns först när den fått ett svar.

12:20, 15 March 2016

Elin: Hej

Vardagspuls: Hej Elin! Har du någon fråga till vår dietist så kan du ställa den här.

12:31, 15 March 2016

Stefan: Min son på fyra år vägrar helt att äta grönsaker. Är det farligt om han inte gör det under en längre period?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Stefan,
I den perioden av barns liv är det inte helt ovanligt att de är mer selektiva och bestämmer sig för att inte äta t.ex. grönsaker. Det är inte farligt om det blir så i en period. Det viktigaste är att det inte utvecklar sig till en kamp om grönsakerna. Försök att fokusera på allt det andra bra han äter och frukt kanske går lättare? Fortsätt att servera grönsaker till era måltider och visa att ni tycker om och uppskattar dem. Kanke en liten skål som "snack" med små tomater, gurkstavar och morotsstavar som ni andra äter av. Ha tålamod! :-)

12:55, 15 March 2016

Pernilla: Hur vet man om barnet bara är kräsen eller om det är en ätstörning?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Pernilla,

VI denna typ av ätstörning so vi pratar om idag så finns det flera saker man tittar på. Ofta är barnet extremt begränsad i sina livsmedelsval och utesluter stora grupper av livsmedel. De äter kanske bara en typ av mat som t.ex potatis, kex och välling. Även när de erbjuds godis eller sötsaker så är det kanske bara vit glass som accepteras eller ett visst märke av kakor. Ofta så blir kanske barnets vikt och längd påverkat men det behöver inte alltid vara så. Man tittar också på om det är ett problem i samvaron med andra vilket ofta börjar visa sig när barnen kommer i skolåldern.

13:04, 15 March 2016

Orolig pappa: Hej, Min 7 årige son har sedan 2 veckors tid fått sväljfobi. Läkarna hittade inget fel i halsen vid endoskopi. Dricker endast Oboy, cirka 10 koppar om dagen + juice och eventuellt lite glass. Skall till barnpsykolog imorgon. Vanligt? Tips?

Jeanette Steijer, dietist: Hej orolig pappa,

Så bra att du får hjälp med detta! Då får ni prata mer om vad som kan vara orsaken och vad ni kan göra. Under tiden föröska att bara rent näringsmässigt försöka få i det som fungerar. Skulle rekommendera att ni eventuellt får näringsdrycker utskrivet av vården så att han får täckt sitt närings- och energibehov i denna period.
Hoppas det löser sig!

13:21, 15 March 2016

Nöjd mor: Vi är en kräsen familj, det är mycket som det är den ena eller den andra som inte äter. Sonen var väldigt kräsen som barn (godis, pannkakor och typisk barnmat gick bort, däremot var oliver, avocado och broccoli riktiga höjdare). Vi har haft filosofin, inte tvinga, inte göra en grej av det, man behövde inte ens smaka på allt. Resultat, en numera äldre tonåring som äter allt. Själv är jag uppvuxen med strider runt maten, varken jag eller min syster äter något av det som vi tvingades i som barn. Vi har fått många pikar genom åren att vi skämmer bort vår son, att han är hopplös när det gäller mat, att det kommer bli ett helvete när han blir vuxen etc. Min teori, helt ovetenskaplig, är att många gånger skapar föräldrarna matproblematiken. Kan väl tillägga att min smala, starka son drack välling (ur flaska) tills han blev ungefär fem. Dvs vi har gjort allt fel uppenbarligen, men resultatet blev ändå bra

13:28, 15 March 2016

Anna-Carina: Hej, min man och jag har lite olika syn på hur vi ska hantera barnen när de inte äter det vi lagat. Om jag vet att det som serveras en dag, t ex kyckling, inte riktigt gillas av barnen, menar min man att de ska äta en viss mängd för att de ska äta den mat som lagas. Jag tycker att det räcker att de smakar av maten/den specifika råvaran (alltid smaka lite) eftersom de successivt får vänja sig, och istället äta sig mätt på tillbehören ris/potatis och grönsaker och mjölk förstås. Vi serverar aldrig bröd till maten så de äter sig inte mätta på mackor. Jag är rädd att tvinga barnen skapar ett komplicerat förhållande till maten. Vad tycker du är rätt väg att gå?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Anna-Catarina,
Jag tror det viktigaste är att ni någonstans blir överens så att ni har samma strategi gentemot barnen så att det inte utvecklar sig till en kamp er imellan. Nu vet jag inte hur gamla er barn är men jag är mer på din linje att låta det ta lite tid med att vänja sig vid specifika livsmedel och smakar. Man kan behöva severa saker många gånger inna de accepteras. Bra att de inte äter sig mätta på mackor t.ex. vid måltiden.

13:28, 15 March 2016

Siv: hur tycker du man ska tänka kring det här med färger på maten? mina barn är väldigt skeptiska till allt som är grönt på tallriken...

Jeanette Steijer, dietist: Hej Siv,
Låt barnen äta grönsaker av alla andra färger och dem som de gillar så kommer de så småningom att börja med de gröna grönsakerna också.
Lycka till!

13:30, 15 March 2016